Testy kvůli cestování si budou lidé hradit již na podzim, varoval Vojtěch

idnes.cz/

Cestování do zahraničí by se již brzy mohlo hlavně neočkovaným lidem prodražit. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch řekl, že lidé nemají dlouhodobě počítat s tím, že jim budou v dosavadní míře hrazené testy na covid-19 z veřejného zdravotního pojištění. „Neříkám, že to bude zítra, myslím, že to je nějaký výhled, možná na nějaké podzimní období,“ řekl Vojtěch.

„Já si nejsem úplně jist, že bychom měli dlouhodobě hradit z veřejného zdravotního pojištění například testy, kdy se člověk rozhodne třeba cestovat někam do nějaké země. Tam si myslím, že není úplně toto na místě a není to věc, která by měla být dlouhodobě hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Nemá to souvislost se zdravotní péčí,“ prohlásil Vojtěch, když odpovídal na interpelaci poslankyně SPD Karly Maříkové.

V parlamentu se ministr zdravotnictví vyjádřil, že na podzim by už populace mohla být tak proočkovaná, že by hrazené zůstaly z pojištění zůstaly testy, na které pošle člověka lékař, ať už proto, že má příznaky onemocnění covid-19, byl v kontaktu s někým, kdo takové příznaky má, nebo ho na test pošle hygienická stanice.

„Pokud pak budou skutečně nastaveny podmínky třeba v zemích, kam lidé budou cestovat, že budou muset mít test, nemyslím si, že toto má být hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, a to říkám zcela otevřeně,“ prohlásil Vojtěch.

V současnosti mají lidé nárok na dva PCR testy hrazené ze zdravotního pojištění, což vláda na jaře rozhodla právě kvůli letnímu cestování, a na čtyři antigenní testy za měsíc, ale s odstupem nejméně sedmi dnů.

Hygienici s policií se zaměří na noční kluby

Ministr zdravotnictví Vojtěch se v rozhovoru pro server iROZHLAS vyjádřil k rostoucím počtům nakažených, kterých přibývá zejména v Praze a středních Čechách. „Je potřeba říct, že jsou to primárně lidé kolem 16 až 20 let. Nejsou naočkovaní a mají nejvíc kontaktů. Po škole si zkrátka užívají prázdniny,“ míní. Řekl proto hlavní hygieničce Pavle Svrčinové, aby se společně s policií zaměřili na kontroly, zda i v nočních klubech lidé dodržují povinnost mít platné certifikáty o očkování či o testech.

  Ministerstvo navrhuje renovaci dalších desítek tanků pro Ukrajinu

Šíření mutací koronaviru podle nelze zabránit, přičemž mutace delta je infekčnější a nakažlivější než jiné. „Proto se snažíme tlačit očkování, abychom byli připraveni na podzimní období. Tam se ukáže, zda situace zůstává klidná, nebo se zhoršuje,“ řekl. I proto musí tlačit na zkrácení doby mezi první a druhou dávkou na 21 dní. „Čím dříve budeme mít plně naočkovanou populaci, tím je větší šance, že zvládneme nástup koronaviru po létě. Jedna dávka není dostatečná. Doufám, že si to uvědomují i očkovací centra,“ uvedl ministr zdravotnictví.

V pátek se změnila covidová pravidla. Plně očkovaní se nemusí testovat ani po návratu ze zahraničí. Nově nezáleží na zemi, ze které se vrací. Naopak všichni ostatní musí na testy. Podle státu, ve kterém pobývali, pak na antigenní nebo PCR. Všichni ale musí vyplnit příjezdový formulář.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com