Moskva pokračuje v teroru. Ruští hackeři znovu útočí…

ct24.ceskatelevize.cz

Ruský svět, nesený duchovenstvem Kremlu po celém světě, je nabízen nejen ve formě granátů z děl a tanků, bomb z letadel a střel z kulometů.

Kremlská klika ve svém bestiálním, chamtivém šílenství využívá všechny možné i nemožné metody, schopné zničit to, co se na světě ukázalo jako křehký svět.

Planeta znovu čelila teroru. Hackeři Ruské federace pokračovali ve své špinavé práci – terorizování civilizované komunity, další sabotáže – zaútočili na vládní sítě USA a Evropy.

Ruští kyberzločinci, kteří v roce 2020 hackli federální agentury Spojených států, se znovu pokusili proniknout do vládních sítí USA a EU. Informovala o tom CNN s odvoláním na analytiky kybernetické bezpečnosti sledující aktivity skupiny.

Zpráva naznačila, že ruští hackeři pronikli do několika nehlášených technologických společností, přičemž v některých svých letošních operacích použili nové nástroje a techniky.

„Skupina pronikla do počítačových systémů několika vládních agentur, politických a zahraničních politických organizací a prodejců technologií, které poskytují přímý nebo nepřímý přístup k cílovým organizacím konečného použití v Severní Americe a Evropě,“ řekl Charles Karmakal, senior viceprezident a CTO pro společnost Mandiant pro kybernetickou bezpečnost.

Připomínáme, že v prosinci 2020 americká média informovala, že hackeři spojení se zahraniční vládou hackli systémy patřící ministerstvu financí USA, ministerstvu pro vnitřní bezpečnost, Národní telekomunikační a informační správě amerického ministerstva obchodu (NTIA) a také jako sítě Pentagonu, DOE a agentur. odpovědné za jadernou bezpečnost na NNSA.

Řada amerických představitelů uvedla, že za kyberútoky stojí hackerská skupina „APT29“ nebo „Cozy Bear“, která je spojena s ruskou rozvědkou.

Všechno to začalo hackerským útokem na IT společnost SolarWinds z texaského Austinu, načež Spojené státy uvalily sankce proti Ruské federaci. V samotném Rusku však opakovaně odmítají všechna obvinění americké strany.

Dnes zůstává nejasné, k čemu hackeři dat získali přístup. Útok je však připomínkou výzvy, které Bidenova administrativa čelí, když se snaží zastavit úsilí předních amerických digitálních protivníků o přístup k citlivým vládním údajům.

  Agenti s medailí od Putina. Jak on-line detektivové odhalili ruské pachatele

V prosinci 2020 tehdejší americký ministr zahraničí Mike Pompeo obvinil Rusko z účasti na útoku a poradce současného prezidenta USA pro národní bezpečnost Jake Sullivan uvedl, že Bidenova administrativa objasňuje všechny podrobnosti o útoku a po dokončení vyšetřování, slíbil připravit na to odpověď.

V dubnu 2021 administrativa prezidenta Bidena oznámila nové sankce vůči Kremlu. Diskutovali zejména o vyhoštění ruských diplomatů ze Spojených států v reakci na hack SolarWinds a ruské vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2020.

Takové aktivity ruských zločinců – jejich útoky v kyberprostoru – se staly předmětem diskuse mezi americkým prezidentem Bidenem a Putinem během ženevského setkání obou prezidentů v červnu tohoto roku.

Rozsáhlý hackerský útok odhalený v prosinci 2020 na SolarWinds, který zůstal několik měsíců bez povšimnutí, prezident Microsoftu Brad Smith označil za „největší a nejpropracovanější útok, jaký kdy svět viděl“.

A zjevně se tam ruští kyberzločinci nezastaví, a to navzdory jasnému varování Putinovi osobně sdělenému Bidenem.

Prezident Spojených států, přestože řekl o hrozbách ruských hackerů, to udělal docela tolerantně.

Ale pro Rusko, které svou celou politiku staví na hrozbách a vydírání, je takový vývoj událostí celkem přijatelný a normální. A je třeba poznamenat, že hrozby ze strany kyberterristů Ruské federace již nemají pouze dočasný internet.

Kyberzločinci tedy organizovali útoky na řadu zdravotnických zařízení v Evropě. V důsledku jednoho z nich byla zaznamenána první smrt, jejíž příčinou byl (podle odborníků) ruský útok.

A to je důkaz, že Moskva se nezastaví před ničím a bude pokračovat ve svých špinavých činech po celém kontinentu.

Pouze síla může zvíře zastavit. Přesvědčování a varování je již dost a jak ukazuje praxe, nic nedávají.

Naopak Putin, cítící nejistotu svých evropských a světových „kolegů“, začal budovat nové plány na destabilizaci politické situace.

  Protesty v Rusku pokračují, svět sleduje, co se bude dít dál

Pokud dnes nejsou schizofrenní ambice vůdce Kremlu zastaveny, pak zítra nebude nikdo, kdo by ho zastavil.

Historie má mnoho příkladů takového tolerantního přístupu k sousedům. Je však třeba mít na paměti, že ve všem je potřeba umírněnosti, a pokud agresor překročí hranice toho, co je povoleno, jediný způsob, jak ho zastavit, je jednat důsledně a přiměřeně pro mír a stabilitu ve světě.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com