Další pochybný převod. Duka získal pro svou nadaci církevní pozemky za miliony

idnes.cz

Kardinál Dominik Duka převedl na svou nadaci další církevní pozemky v hodnotě minimálně 170 milionů korun. V minulém týdnu tuto informaci zveřejnil spolek Kverulant.org, čemuž se Duka snažil zabránit. Obvodní soud pro Prahu 10 jeho snahu o zabránění publikaci spolkem zamítl.

Podle spolku Kverulant.org pražský arcibiskup Dominik Duka tuneluje církev. Kardinál měl v srpnu převést pozemky v hodnotě 170 milionů korun na soukromou nadaci Arietinum, kterou na konci loňského roku sám založil.

Jedná se o pozemky v pražský Bohnicích o celkové výměře 21 648 m2. Nadace je získala na základě darovací smlouvy v srpnu letošního roku od Římskokatolické farnosti v Bohnicích. Pozemky jsou v územním plánu vedeny jako zastavitelné území. „Po konzultaci s developery odhaduje Kverulant cenu těchto pozemků na částku nejméně 170 milionů korun,“ píše spolek.

Dárce je v tomto případě podřízen právě Dukovi. Podle spolku je tedy možné situaci chápat tak, že Duka pozemky daroval sám sobě. Dokládá to podpisová doložka, kde jsou za obdarovaného i za zřizovatele dárce podepsáni tři shodní lidé.

Kardinál se snažil zabránit spolku, aby informaci uveřejnila. Poslední předběžné opatření podal 18. října. Obvodní soud pro Prahu 10 ho nicméně v pátek zamítl s odůvodněním, že „tématem předmětných článků je věc jednoznačně se týkající veřejného zájmu (nakládání s církevním majetkem v hodnotě stovek milionů korun) a že v článcích popisovaná skutková fakta mohou vyvolávat jisté pochybnosti či otázky“.

Církev však pochybení odmítá. Kardinál podal na spolek žalobu, ve které požaduje peněžní zadostiučinění ve výši 3 milionů korun a omluvu.

Nejedná se o první pochybný převod. Na začátku roku Duka převedl na svou nadaci církevní pozemky v hodnotě nejméně čtvrt miliardy korun. Konkrétně se jedná o pozemky v pražské Hostivaři.

„Pozemek číslo 1 768 má výměru 14 418 m² a pozemek 1 805 má plochu 16 654 m². Oba se nacházejí v blízkosti nákupního střediska VIVO Hostivař, poblíž Trojmezí a lesoparku. Občanská vybavenost a dopravní dostupnost tohoto místa je velmi dobrá. Kverulant po konzultaci s developery odhaduje cenu těchto pozemků na částku nejméně 250 milionů korun,“ píše spolek na svých stránkách.

  Jaké podvody frčí před Vánoci na síti? Zaplaťte balíček a vyplňte dotazník

Nadace pak pozemky převedla na developera Central Group. Výměnou za to má v budoucnu obdržet byty, které na pozemcích developer postaví.

Zdroj: https://www.idnes.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com