FSB podezřívá Safronova, že s Voroninem prozradili ruské aktivity v Sýrii

blesk.cz

Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) podezřívá Ivana Safronova, obviněného z velezrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou, také z toho, že společně s politologem Děmurim Voroninem poskytl německé rozvědce informace o aktivitách ruských ozbrojených sil v Sýrii. Podle agentury TASS to dnes novinářům řekl Safronovův advokát Ivan Pavlov, který dodal, že jeho klient vinu zcela odmítá.

Podle obhájce bylo těsně před ukončením vyšetřování případu vzneseno nové a konečné obvinění Safronova. „Kromě epizody s předáváním informací ‚zástupci české rozvědky‘ se objevila ještě jedna: podle vyšetřovatelů Safronov v prosinci 2015 zprostředkoval Voroninovi nějakou informaci o činnosti ruských ozbrojených sil v Sýrii, kterou Voronin předal zástupcům Curyšské univerzity ve Švýcarsku a německé Spolkové zpravodajské službě (BND),“ sdělil Pavlov. Safronov podle vyšetřovatelů za tuto informaci obdržel odměnu ve výši 248 dolarů (asi 5500 Kč).

Právník rovněž uvedl, že Safronov vznesená obvinění z velezrady naprosto odmítá. „Podle našeho postoje to, co vyšetřovatelé považují za vlastizradu, byla ve skutečnosti obvyklá práce novináře,“ zdůraznil.

Ruská média o spojení kauz Safronova a Voronina spekulovala už v polovině února, kdy FSB Voronina zatkla. Pavlov v té době řekl, že o takovém spojení ještě nic neslyšel a že v materiálech, s nimiž vyšetřovatelé jeho a Safronova seznámili, nebyl Voronin zmiňován.

Agentura TASS tehdy s odvoláním na dostupné údaje napsala, že Voronin je podnikatel, který je členem německé společnosti pro studium východní Evropy, a že jeho obor činnosti souvisí s poskytováním poradenských služeb. S jeho poradenskou agenturou spolupracovalo několik desítek ruských politologů a novinářů. Voroninova obhájkyně agentuře Reuters řekla, že její klient popírá spojení se Safronovem, trvá na své nevině a odmítá vypovídat proti sobě.

Safronova zatkli agenti FSB loni 7. července. Podle vyšetřovatelů předal v roce 2017 české rozvědce tajné údaje o vojensko-technické spolupráci Ruska v Africe a o činnosti ruských ozbrojených sil na Blízkém východě. Konečným příjemcem těchto informací přitom byly podle FSB Spojené státy.

  Ruská armáda zesílila raketové útoky ve snaze dobýt Severodoněck

Safronov, který je od svého zatčení držen ve vazbě, vinu popírá a tvrdí, že je pronásledován za svou dřívější práci novináře. Doposud si navíc stěžoval, že mu vyšetřovatelé neobjasnili podstatu vznesených obvinění.

Skoro 100.000 lidí se podepsalo pod internetovou petici, která úřady obviňuje z vykonstruování falešných důkazů proti Safronovovi pod příkrovem státního tajemství, které případ obklopuje. Kreml tato podezření odmítá, poznamenala agentura Reuters.

TASS v pondělí napsal, že FSB vyšetřování případu Safronova dokončila a že s materiály vyšetřovatelů se začala seznamovat obhajoba. Safronovův další advokát Dmitrij Talantov tuto informaci bez dalších komentářů jen potvrdil.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com