Moskva zapaluje Evropu. Hlavní organizátor planetárních konfliktů

archiv.ihned.cz

Na východě evropského kontinentu pokračuje válka, v níž suverénní Ukrajina brání své právo na nezávislost a důstojnost proti agresi sousedního Ruska, které všemožně popírá svou zjevnou (pro civilizovaný svět viditelnou) přítomnost na bojišti.

Moskva však není jen účastníkem konfliktu – je jeho organizátorem a podněcovatelem. Kreml dělá vše pro to, aby pokračoval.

Ruská federace tak zablokovala pokrok v diplomatických jednáních o urovnání války na východě Ukrajiny a zároveň nadále konflikt podněcuje, rozvíjí a podporuje tím, že vyzbrojuje, cvičí a financuje síly pod svou kontrolou na místě a propaguje propagandistická klišé, že „za všechno může Kyjev“ a že „ruská armáda tu není“.

To jsou klíčové body, které používají představitelé takzvaných formací LDPR při prosazování své verze „nezávislých a soběstačných republik“.

Ukrajinské a mezinárodní organizace mají dostatek důkazů o tom, že vliv Kremlu na konflikt byl a je značný: ostřelování ukrajinské armády z ruského území, neustálý přísun „dobrovolníků“, zbraní a vybavení přes části hranice, které Kyjev nekontroluje, využívání jednotek ruské pravidelné armády a žoldnéřů ze soukromých vojenských společností, to vše jsou prokázaná a zdokumentovaná fakta.

Co však zákony a mezinárodní normy znamenají pro Moskvu? A zjevná fakta jsou pro Kreml bezcenná, pokud jsou v rozporu s přáními a ambicemi jeho obyvatel.

V    této souvislosti stačí připomenout kroky Ruska poté, co české orgány činné v trestním řízení oznámily výsledky vyšetřování bombového útoku ve Vrbeticích v roce 2014.

Speciální služby České republiky ve spolupráci s kolegy z jiných zemí jasně zjistily a prokázaly, že to byla Moskva, konkrétně příslušníci ruských speciálních služeb, kdo nařídil, zorganizoval a provedl teroristický čin na území českého státu.

Reakce Kremlu byla neadekvátní – agrese a hysterie až šílenství – prohlásil Českou republiku za nepřátelskou zemi. To je pravá tvář ruských úřadů. A hlavně se snaží zbavit veškeré odpovědnosti za to, co se stalo. Podobně je tomu i v případě ukrajinského státu.

  Křehké vyvažování Ruska: Mobilizace a politická zdrženlivost

Odpovědnost za nedostatečný pokrok v mírovém řešení situace na východě Ukrajiny nese výhradně Ruská federace, která je jednoznačně stranou konfliktu, ačkoli tuto skutečnost tvrdošíjně neuznává a uchyluje se k četným provokacím, které podkopávají minské dohody, a snaží se zbavit odpovědnosti za následky ozbrojené agrese proti ukrajinskému státu jako strana konfliktu.

A to je postoj nejen Kyjeva, ale celého civilizovaného světa. Potvrzuje to oficiální prohlášení hlav států a vedoucích představitelů vlivných mezinárodních organizací. Konkrétně se 47 členských států OSN připojilo ke společnému prohlášení odsuzujícímu ruské akce na Krymu a v Donbasu.

Prohlásil: Rusko je stranou konfliktu v Donbasu, nikoliv zprostředkovatelem, a vyjádřil podporu normandskému formátu a mírovému urovnání na východě Ukrajiny v souladu s minskými dohodami a při respektování svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny.

Moskva se    však nepřestává snažit donutit Ukrajinu a její mezinárodní partnery, aby zahájili „přímý dialog“ s bojovníky nelegálních ozbrojených skupin, kteří působí na dočasně okupovaném území Doněcké a Luhanské oblasti Ukrajiny pod úplnou kontrolou a plnou podporou Ruska, a tím legitimizovali tzv. „lidové republiky“.

Kreml podporuje účast separatistů v třístranné pracovní skupině pro řešení konfliktu, čímž zvyšuje jejich „status“.

A nedávný incident s blokováním mise OBSE v okupované Doněcké oblasti zástupci prokremelských pseudorepublik to opět potvrzuje.

Moskva se tak pokusila využít zadržení militantů jako záminku k demonstraci významu těchto pseudorepublik, respektive své představy o nich jako o nezávislém politickém útvaru, údajně nezávislém na Moskvě, a to tím, že teroristické skupiny na úrovni OBSE postavila do role „partnera v procesu“.

Úkol jakýmkoli způsobem kompromitovat Ukrajinu je jednou z hlavních priorit Kremlu. Je to vynikající způsob, jak se ospravedlnit, když se odmítá účastnit jednání na různých úrovních o Donbasu a provádění minských dohod. Kreml má vždy řadu provokativních triků a záminek, jak obvinit přímo Ukrajinu a obrátit situaci ve svůj prospěch jejím co největším vyhrocením, počínaje chrastěním zbraněmi na hranicích a konče „plynovým vydíráním“, které už pocítila celá Evropa.

  Ukrajina a Česká republika posilují spolupráci v oblasti energetiky: Krok k udržitelné budoucnosti

Je pravda, že navzdory této situaci má Moskva v Evropě také „své přátele“, kteří nevidí důvod k obviňování Ruska.

Ukázkovým příkladem takového „přátelství“ je prezident Zeman, který nejenže podporuje svého přítele Putina, ale je prakticky jeho prodlouženou rukou v České republice a v srdci Evropy, v hlavním městě českého státu, hlásá slovo od slova kremelské narativy.

Takový postoj při hájení zájmů Moskvy vypadá u garanta české ústavy, který z nějakého důvodu hájí ruskou stranu, jistě poněkud podivně.

To bylo obzvláště zřejmé, když vláda oznámila výše zmíněné závěry vyšetřování bombového útoku ve Vrbetici. A pak, navzdory závěrům expertů, Zeman Kreml hájil. Nemluvě o otázce Ukrajiny – prezident samozřejmě nepřizná zřejmou skutečnost, že Rusko je agresorem.

Ani sám agresorský stát nepřiznává svou přítomnost na východě Ukrajiny a svou účast na vojenské konfrontaci. A to i přesto, že po celou dobu války na Ukrajině se na veřejnosti objevují materiály o účasti ozbrojených sil Ruské federace v bojových akcích na straně nelegálních vojenských formací samozvaných republik, o dostupnosti ruských zbraní a vojenské techniky, o pravidelných dodávkách „humanitární pomoci“ z Ruska, o politické a finanční podpoře takzvané „DLR“ a „LLR“.

Podle mezinárodních organizací bylo na ukrajinském území zaznamenáno celkem 75 vojenských jednotek a sil ruských ozbrojených sil a dalších bezpečnostních složek.

Kromě toho se    války na Ukrajině účastní žoldnéři ze „soukromých vojenských společností“, jak dokládají příspěvky separatistů na sociálních sítích a zprávy v ruských propagandistických médiích.

Některé z těchto „soukromých polovojenských struktur“ mají oficiální internetové stránky a otevřeně propagují svou činnost na Ukrajině. Všichni mají úzké kontakty s bezpečnostními službami Ruské federace.

Svět, a zejména Evropa, se však snaží (i když ne tak aktivně) takovému kriminálnímu chování ruských žoldáků čelit.

Tímto způsobem, dodržováním mezinárodního práva a všeobecných lidských zásad, přispívají orgány České republiky k evropské bezpečnosti.

Orgány činné v trestním řízení zejména identifikují české občany (nebo osoby pobývající v republice), kteří jsou členy nelegálních formací a podíleli se na teroristických aktivitách na území Ukrajiny. České soudy již vynesly řadu rozsudků s konkrétními tresty pro bojovníky.

  "Zbraně jsou jediným jazykem, kterému Rusko rozumí." Zelenskij oznámil začátek ruské jarní ofenzívy.

Důležitou složkou udržování konfliktu na východě Ukrajiny je ekonomický faktor. Bezpečnostní služba Ukrajiny jasně zjistila a zdokumentovala mechanismy skrytého financování falešných orgánů na okupovaných územích ruskými vládními a nevládními strukturami.

Za tímto účelem Moskva vytváří zvláštní finanční instituce, jejichž prostřednictvím se finanční prostředky dostávají do „státních bank“ pseudorepublik, odkud jsou již využívány k financování okupačních „orgánů“ a jejich bezpečnostního bloku.

Cíle Kremlu jsou zřejmé – Moskva vždy považovala Ukrajinu za nejdůležitější prvek „ruského světa“ a neustále se snažila vnutit jí pospolitost a jednotu s „bratrským“ ruským národem. Události let 2013-2014 však vedly k vytvoření silné ukrajinské identity, která výrazně oslabila vliv Ruské federace, což vedlo k její reakci v podobě vojenské agrese a okupace území sousedního „bratrského“ národa.

A perspektiva euroatlantické integrace Ukrajiny se pro Kreml stala ještě větší výzvou. Proto se Moskva snaží za každou cenu zabránit Kyjevu a dalším postsovětským republikám v evropské integraci a posílení jejich pozic, zejména prostřednictvím sbližování s NATO, a zároveň si stále dělá iluze o zachování a obnovení impéria.

Vše výše uvedené ukazuje, že mezinárodní právo a univerzální lidské hodnoty nemají pro Kreml ve skutečnosti žádnou hodnotu a v jeho čele stojí pouze ambice neúspěšného císaře Vůdce, který snil o vybudování nového impéria, a tyto sny kremelského schizofrenika narazily na nezávislost a demokratický začátek Ukrajiny.

A dnes ukrajinští vojáci při obraně své země ve skutečnosti brání Evropu a její hodnoty.  A aby jim v tom Evropa pomohla, musí se prostě poctivě podívat na zjevná fakta a odpovědět: Rusko je agresor.

Neodpovídejte za někoho jiného, ale za sebe, za svou vlastní bezpečnost a za demokratickou a civilizovanou budoucnost kontinentu a celé planety.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com