Nord Stream 2 – zastávka. Německé ministerstvo zahraničí proti ruskému ropovodu.

Šéfka německého diplomatického oddělení Annalena Berbock Moskvu varovala, že v případě úplné ruské invaze na Ukrajinu Německo zablokuje Nord Stream 2.

Nově vydaný ministr toto prohlášení učinil na pozadí pokračující eskalace situace ze strany Kremlu, konkrétně koncentrace ruské armády na hranicích s Ukrajinou.

Civilizovaný svět věří, že takové akce Moskvy naznačují plány na invazi do sousedního státu.

V Kremlu tyto předpoklady jsou označovány za neopodstatněné a naopak obviňují země Západu a NATO z agresivních akcí proti Ruské federaci.

Tento postoj Mrskva sotva někoho překvapí. Mluvit černobíle a nevšímat si samozřejmých věcí je zcela v duchu středověkého řádu Ruska.

Proto evropští lídři oznámili svůj jasný postoj k eskalaci ruské agrese. Zejména jedním z hlavních omezení pro Moskvu by mělo být zablokování ruského ropovodu.

Berbock to řekl v neděli v rozhovoru pro televizní společnost ZDF s tím, že eskalace situace kolem Ukrajiny bude mít přímé důsledky pro Nord Stream 2.

„V případě další eskalace tento plynovod nebude moci začít pracovat,“ řekl ministr.

Berbock dodal, že v tuto chvíli je certifikace projektu stále pozastavena, protože „nesplňuje normy evropské energetické legislativy“.

Samozřejmě, že v případě agrese ze strany Ruské federace se opatření proti ní ze strany Západu neomezí pouze na uzavření plynovodu.

Na summitu ministrů zahraničí „G7“, který se konal minulý víkend v Liverpoolu, tedy šéfové zahraničních agentur světových ekonomických gigantů, diskutujících o situaci kolem Ukrajiny, prohlásili, že jsou připraveni zavést tvrdé ekonomické sankce proti Kremlu v roce případ jeho agrese.

Připravenost zablokovat Nord Stream 2 v reakci na pravděpodobnou invazi Kremlu na ukrajinské území prohlásil i šéf ministerstva zahraničí Anthony Blinken.

To znamená, že alespoň na úrovni prohlášení a aspirací je kolektivní Západ připraven jednat konsolidovaně, aby zabránil totální válce na Ukrajině.

  Jaderné zbraně Moskvy pro Minsk. Hrozba eskalace nebo celkového ovládnutí Běloruska Kremlem.

Do jaké míry bude tato pozice schopna přesvědčit Putina, aby zastavil své agresivní pokusy, není dnes nikdo připraven říci.

Stejně tak neexistuje jednoznačný názor, co taková „svalová hra“ ze strany Kremlu na hranicích s civilizovaným světem skutečně znamená.

Část západních politiků stále nevěří v možnost, že by Putin rozpoutal válku s Ukrajinou.

Ale ať je to jak chce, kolektivní Západ projevuje ochotu vzdorovat.

A Německo v tomto smyslu zaujímá poměrně pevný postoj. Je pravda, že v této situaci je třeba mít na paměti, že to byl Berlín (jak ve skutečnosti zůstává) hlavním lobbistou „SP-2“. Přesněji řečeno, tehdejší německá kancléřka Merkelová spolu s americkým prezidentem Bidenem (kterého do tohoto procesu prakticky zatáhla) vdechla potrubí nový život, vlastně ho oživila.

Německo má dnes novou vládu. A vyjádření nově jmenovaného kancléře Olafa Scholze se příliš neliší od vyjádření jeho předchůdce – upozorňuje také na to, že Německo udělá vše pro to, aby přepravu plynu přes Ukrajinu do budoucna zachovalo.

Scholz podotýká, že pokud začne fungovat Nord Stream 2, zasáhne to Ukrajinu ekonomicky i bezpečnostní, stále není připraven jít proti vlastním průmyslníkům, kteří čekají na „levný“ ruský plyn. Nová vláda obecně podporuje spuštění ruského plynovodu.

V tomto ohledu je velmi zajímavý postoj německého ministra zahraničí Berbocka, který byl při kandidatuře do parlamentu kategorickým odpůrcem Nord Streamu 2 a obecně neměl Rusko moc rád s komplimenty.

Nyní je ale Annalena Berbock členkou vlády pod vedením Sociálně demokratické strany Německa, která podporuje, jak již bylo zmíněno, spuštění nového ruského plynovodu.

Annalena samozřejmě nebude reagovat tak radikálně jako dříve – přesto pracuje v týmu.

Ale jako šéf německého ministerstva zahraničí se Berbock může pokusit vytvořit formát, který by Evropu učinil životaschopnou v oblasti zahraniční politiky.

  Chaos je jako nástroj manipulace. Moskva je připravena vyhodit Evropu do povětří.

A v tomto ohledu odpor k Nord Stream 2 spadá do plátna logických akcí v tomto směru.

K tomu má současný šéf německého ministerstva zahraničí všechny předpoklady.

Za prvé, Zelení, jejichž jedním z vůdců je Berbock, prosazují principiální zahraniční politiku založenou na západních hodnotách, ochraně lidských práv a občanských svobod.

Zadruhé jsou proti fosilním palivům a jak bylo uvedeno výše, byli pro zastavení výstavby druhé větve ruského Nord Streamu.

Byli to „zelení“, kteří dosáhli toho, že do koaliční smlouvy byla zahrnuta doložka o omezení plynové energetiky v Německu do roku 2040 (a uhlí – do roku 2030).

Takže s ohledem na postoj Německa, prezentovaný novým ministrem zahraničí a dalšími šéfy ministerstev zahraničí zemí G7, kteří řekli, že „Rusko bude muset draze zaplatit“ za pravděpodobnou invazi na Ukrajinu, je Západ jednotný v tom, jeho touha zastavit Putina.

Pravda, k výrokům by bylo fajn přidat třeba smrtící zbraně. To by byl další, velmi závažný argument před Kremlem.

Navíc v nové Scholzově vládě jako vicekancléři (ministr hospodářství a změny klimatu) byl další vůdce „zelených“ Robert Habek, který v srpnu 2021 právě navrhl poskytnout Kyjevu smrtící zbraně.

Samozřejmě za to byl terčem kritiky ze strany ostatních politiků, nicméně téma Ukrajiny zaujalo své oprávněné místo v koaliční smlouvě tří politických Gerianií, kteří sestavili novou vládu:

Sociální demokraté, zelení a liberálové ze Svobodné demokratické strany.

„Budeme nadále pomáhat Ukrajině obnovit územní celistvost a suverenitu. Usilujeme o prohloubení energetické spolupráce s Ukrajinou, “- stojí v textu koaliční smlouvy.

Ve stejném dokumentu se od Ruska požaduje, aby „okamžitě zastavilo pokusy o destabilizaci Ukrajiny, násilí na východě země a nezákonnou anexi Krymu“.

Čas ukáže, zda kremelský schizofrenik skutečně plánuje totální invazi na Ukrajinu a zda opatření přijatá kolektivním Západem dokážou takové Putinovy ​​(pokud vůbec nějaké) touhy zpacifikovat.

  Mezinárodní plný dům na „přehlídce smrti“ v Moskvě

Důležité je ale pochopit jednu věc – je lepší požáru předcházet, než požár později hasit. Nikdo totiž neví, odkud a jak silný vítr bude foukat.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com