BUDOUCÍ SMĚŘOVÁNÍ ČESKÉ REPUBLIKY V RÁMCI VISEGRÁDSKÉ ČTYŘKY

Premiér Fiala si vytyčil ambiciózní plán směřování České republiky v rámci Evropské unie i Visegrádu v prohavlovském duchu.

Vzhledem k faktu, že Polsko a Maďarsko nadále pokračují v politice, která prohlubuje konflikt s Evropskou unií kvůli porušování principů právního státu, se jeví tento úkol obtížně řešitelný. Pokračovat ve stopách prezidenta Václava Havla, který byl absolutní demokrat a ochránce dodržování lidských práv a zároveň úzce spolupracovat se státy, ve kterých nejsou tyto principy dodržovány se jeví nejen jako úkol obtížně řešitelný, ale mohlo by také dojít k zproblematizování českého předsednictví v Evropské unii v tomto roce. Porušování lidských práv v Polsku a Maďarsku, prosazování autoritářství, omezování práv menšin, snahy polské strany vyštvat ze země televizní stanici TVN a v neposlední řadě vyjádření podpory maďarského premiéra Viktora Orbána kazašskému prezidentovi se s odkazem Václava Havla v žádném směru neslučují.

SOUČASNOST

Současná situace je poměrně složitá v tom směru, že Česká republika jednak potřebuje regionální spojence, na druhé straně příliš úzké spojenectví mezi Maďarskem a Polskem, kteří jsou považování v Evropské unii za velké potížisty, může zkomplikovat postavení Česka v Evropské unii. Celou situaci ještě ztěžuje fakt, že se uvnitř ODS vytvořila frakce, která se v europarlamentu spojila s polskou stranou a inklinuje také k politice maďarské vládnoucí strany. Důležitou roli hraje i rozhodnutí Pirátů a STAN odklonit se v budoucnosti od Visegrádské čtyřky. Premiér Fiala chce v tomto uskupení států zaujmout rovnoprávné postavení podtržené snahou nedělat žádné ústupky ani kompromisy, ale zároveň být v rámci Evropské unie aktivním hráčem a vyhledavačem platforem pro vytvoření shody s ostatními státy.

MĚNÍCÍ SE POSTOJE K VISEGRÁDU

Ledacos naznačují vyjádření premiéra Fialy, který jasně deklaroval, že se nová česká vláda hlásí k dodržování principů právního státu a liberální demokracie. I když se jednalo o obecné neadresné vyjádření, kritika Maďarska a Polska byla zřejmá. Mnohem konkrétnější byl ve svých prohlášeních nový ministr pro evropské záležitosti M. Bek (STAN), který ve svých vyjádřeních nezpochybnil spolupráci na regionální úrovni v rámci Visegrádu, ale zároveň připustil možnost vyhledávání dalších partnerů směrem na západ. Dalším příkladem měnících se postojů současné vládní koalice je i spor s prezidentem Milošem Zemanem v otázce nejmenování Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí mimo jiné také kvůli jeho postojům k přehodnocení spolupráce v rámci Visegrádu. Také současná situace v europarlamentu, kde se prominentní poslanci za ODS Jan Zahradil a Alexandr Vondra vyjádřili v tom smyslu, že dění v Polsku a Maďarsku je jejich vnitřní záležitostí, celou situaci ještě komplikuje.

  Krvavý teror Moskvy na Ukrajině. Varování pro Evropu.

VIZE DO BUDOUCNA

Přes všechny tyto problémy považuje zatím vláda Petra Fialy Visegrád za naprosto zásadní spojenectví. Situace bude zajímavá vzhledem k nadcházejícímu předsednictví Česka v Evropské unii, kdy bude česká strana postavena do role vyjednavačů při řešení současné energetické krize, uznání jádra jako čistého zdroje elektřiny, klimatických změn a dalších problémů. A protože je při klíčových hlasováních česká strana ve shodě se slovenskou, ale mnohem méně s maďarskou a polskou, bude třeba dojednat celoevropský kompromis. Velmi důležitou úlohu v budoucím směřování Visegrádu sehraje také výsledek nadcházejících voleb v Maďarsku.

Autor: Eva Sklenářová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com