Seskok parašutistů připomněl hrdiny z operace Anthropoid

Seskok tří výsadkářů z velitelství vzdušných sil české armády v pražských Zítkových sadech dnes dopoledne připomněl hrdiny z operace Anthropoid. V hlavním městě tím započaly akce pro veřejnost, které odkazují na československé výsadkáře, kteří za druhé světové války spáchali atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. V pravoslavném chrámu svatých Cyrila a Metoděje Resslově ulici se následně konala bohoslužba, které se účastnil i premiér Petr Fiala (ODS).

Tři parašutisté seskočili dnes před 09:30 z vrtulníku z výšky 1000 metrů. Po pětisekundovém volném pádu roztáhli padáky a vlajky České republiky, Slovenska a Velké Británie. Po několika okamžicích doskočili zkušení výsadkáři na vyznačené místo v Zítkových sadech. Akce se účastnila i ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Za účasti politiků se následně od 10:00 konala bohoslužba v kostele, v jehož kryptě gestapo před 80 lety našlo úkryt sedmi výsadkářů. Někteří parašutisté padli po statečném boji s nacistickou přesilou, jiní zvolili dobrovolnou smrt. Lidé se pomodlili za „duše padlých vojáků, umučených členů protinacistického odboje i za všechny oběti heydrichiády“.

Bohoslužby si vyslechli a za parašutisty zapálili svíčky kromě Fialy a Černochové také například předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), ministr kultury Martin Baxa (ODS), ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka a další činitelé.

V kostele zemřeli Jan Hrubý, Jaroslav Švarc, Josef Valčík, Jozef Gabčík, Adolf Opálka, Jan Kubiš a Josef Bublík. Parašutisté výsadků Anthropoid, kteří byli vysláni z Londýna na pomoc domácímu odboji a pověřeni přípravou atentátu, se dostali na území protektorátu v prosinci 1941. Atentát provedli Kubiš a Gabčík. Na Heydricha, který byl do Prahy vyslán, aby zlomil domácí protinacistický odpor a připravoval plány na likvidaci celého českého národa, zaútočili 27. května 1942. Heydrich zemřel na následky atentátu 4. června.

  Česko je nutné důkladně vyzbrojit. Armáda si zaslouží nejmodernější zbraně

Československá obec legionářská a Praha 2 za podpory ministerstva obrany také pořádají celodenní akci na Karlově náměstí, kde vznikne dobový vojenský tábor s prezentací výcviku a vybavení československých parašutistů a pozemních jednotek ve Spojeném království. Tábor bude otevřený od 09:30 do 19:00 hodin, po poledni bude k vidění série komentovaných ukázek.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com