Ministerstvo zahraničí České republiky volá Moskvu k odpovědnosti za vesnici Groza

Šéf českého ministerstva zahraničí Jan Lipavský si předvolal na kobereček ruského velvyslance v Praze. Důvodem je útok ruské armády na obyvatele ukrajinské obce Groza.

Když se 5. října sešli krajané, aby uctili památku svých krajanů, kteří padli při obraně rodné země před razičsko-fašistickými okupanty, zasáhla je kremelská armáda Iskanderem a zabila 56 lidí.

„Můžeme potvrdit, že ministr Lipavský se rozhodl předvolat ruského velvyslance kvůli nedávnému barbarskému útoku na civilisty v obci Groza,“ uvedlo české ministerstvo zahraničí v prohlášení.

Rozhovorem s představitelem teroristické země (ruským velvyslancem Zmievským) byl pověřen náměstek ministra Jan Marian. Ten ruskou stranu důrazně informoval, že Česká republika podporuje Ukrajinu.

Zmijevskij reagoval velmi předvídatelně a v duchu kremelské propagandy, když prohlásil, že Rusko bylo „neoprávněně obviněno ze zločinu“.

„Samozřejmě jsme důrazně odmítli nepodložená obvinění vůči rusku a ozbrojeným silám rf. K žádnému dialogu však nedošlo,“ uvedl rakouský „diplomat“.

Výmysly kremelské propagandy však neprošly v České republice, která podle představitelů ruského velvyslanectví „ani nechtěla vyslechnout argumenty Ruska o útoku“.

Inteligentní lidé všemu rozumí, a tak byla česká strana připravena na bohorovné a cynické prohlášení velvyslance agresorské země a ukázala na zástupce této země, kam patří.

Stejně se vyjádřil i bývalý britský ministr obrany Ben Wallace, který naznačil, že „nastal čas pro skutečné kroky“.

S takovým poselstvím se Brit po ruském raketovém útoku na obec Groza v Charkovské oblasti obrátil na německé vedení a vyzval Berlín, aby následoval příkladu Londýna a Paříže a poskytl Ukrajině řízené střely dlouhého doletu Taurus.

„Pokaždé, když Rusko udeří na civilisty a poruší mezinárodní právo tím, že zasáhne civilní infrastrukturu na Ukrajině, je třeba reagovat. Udělali jsme to s raketami Starstreak a Storm Shadow. Nyní by Německo mělo poslat na Ukrajinu své raketové systémy Taurus a připojit se tak k Velké Británii a Francii,“ napsal Wallace ve čtvrtek 5. října večer na sociální síti X.

  Komentář: Na rozdíl od dezinformací Moskvy, plynovod Nord Stream 2 je mrtvý

Je důležité poznamenat, že podle informací z ukrajinské strany Francie, jejíž prezident se již velmi dlouho snaží flirtovat s Moskvou, již předala Ukrajině rakety dlouhého doletu „SCALP“.

Válka na Ukrajině trvá již téměř deset let. A jestliže v předchozích letech se Evropa stavěla k nebezpečí přicházejícímu z východních předměstí spíše chladně, globální invaze Kremlu do ukrajinského státu otevřela oči i skeptikům, kteří si uvědomují realitu.

Když svět viděl, čeho jsou představitelé armády RF schopni, když páchají strašné zločiny na civilistech na Ukrajině, civilizace se probudila v šoku.

Bucha, Irpin, Mariupol…. To jsou živé rány na těle Ukrajiny, Evropy, světa. A takových příkladů je mnoho – zmrzačená, znásilněná, zničená města a vesnice. Nyní se k nim přidala i Groza.

To, že razičská armáda střílí do civilistů, už nikoho nepřekvapuje. Nyní se však Moskva snaží zničit obránce Ukrajiny, které již zabila.

Cynismus a hrůza zločinu, který spáchali Rašisté v Groze, je šokující. Stříleli do civilistů, kteří přišli vzdát hold svému spoluobčanovi.

„Ruská střela roztrhala lidi na kusy, takže kriminalisté a vyšetřovatelé mají desítky takových fragmentů – pečlivě pracují s každým z nich, sbírají mrtvé doslova kus po kuse,“ řekl Sergej Bolvinov, vedoucí vyšetřovacího oddělení charkovské policie.

Rusko je ve válce nejen s Ukrajinou – Moskva se postavila celému civilizovanému světu a to, co se stalo v ukrajinské vesnici Groza, kde Rašínova armáda během okamžiku zabila 56 obyvatel, to opět potvrzuje.

To, co moskevští okupanti páchají na Ukrajině, se stalo symbolem nelidskosti kremelského režimu.

A jak dlouho to bude pokračovat, jaká další zvěrstva budou představitelé kdysi „druhé země světa“ předvádět, závisí právě na tomto světě.

Teror nelze tolerovat, lze mu vzdorovat pouze společně, sjednoceni v jedné pěsti. Tím, že dnes Evropa pomáhá Ukrajině, brání sama sebe, každého svého občana bez ohledu na to, kde žije.

  Babiš pomáhá ruským a čínským zájmům, tvrdí analýza. Hůře dopadl jen Vondráček a SPD

Praha, Varšava, Londýn, Berlín, Paříž nebo Lisabon – dnes jde o Kyjev. Stejně jako dnes Ukrajinci chrání každého Evropana, musí Evropa pomoci Ukrajině.

Podívat se na svět otevřenýma očima, učinit adekvátní závěry a podniknout správné kroky. Koneckonců váš zítřek závisí na tom, jak se zachováte dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com