Provozní doba obchodů se od středy prodlouží do 21:00

Provozní doba obchodů se od středy prodlouží. Bude sjednocena se zákazem vycházení. Lidé si budou moci nakoupit do 21:00. Na tiskové konferenci po jednání vlády to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Spolu s tímto opatřením začne platit také omezení jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních v obchodech. Prodejci budou muset řídit fronty uvnitř prodejen i venku.

Obchody, které mají výjimku z vládních opatření proti šíření koronaviru, musejí od 28. října zavírat v 19:59. Od středy budou moci fungovat do 21:00, kdy začíná zákaz vycházení. „Je respektováno, že když se člověk, ať už se jedná o nakupujícího nebo zaměstnance, vrací z práce, takže to může udělat. Určitě to není tak, že by hlídky policie číhaly ve 21:00 u nákupních center a penalizovaly ty, kteří z nich ve 21:01 vychází,“ řekl Blatný.

Podle nového protipandemického systému (PES) je provozní doba obchodů a nákupních center sjednocena se zákazem vycházení v nejvyšších úrovních pohotovosti čtyři a pět. U stupně čtyři je zákaz vycházení stanoven od 23:00. Od úrovně tři žádný limit otevírací doby neplatí a podle Blatného je naopak žádoucí, aby se nakupující rozprostřeli do co nejdelšího časového pásma.

Blatný dále připustil, že z hlediska nákazy nepatří obchody mezi nejrizikovější místa. Těmi jsou rodina a pracoviště. „Ale téměř všichni, jak dokazují četné fotografie, které jsou zasílány nám a určitě i vám (novinářům), tak jsme národ, který chodí každý den minimálně jednou nakupovat. A vzhledem k tomu, že to tak učiní miliony lidí, i když to riziko možná není úplně největší, tak epidemiologicky je velmi zásadní, protože se týká obrovského počtu lidí,“ vysvětlil.

V obchodech a nákupních centrech začne ve středu platit limit 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka. Omezení 15 metrů čtverečních na jednoho člověka má podle modelu uvolňování platit od třetího stupně pohotovosti. V prvním, nejlehčím stupni rizika, budou moci na 15 metrech čtverečních provozní plochy nakupovat maximálně čtyři lidé. Ve druhém stupni se počet zákazníků snižuje na dva.

  Pražská burza posílila, koruna k euru oslabila

Prodejci budou mít dále od středy za úkol řídit fronty uvnitř i před obchody a hlídat dodržování dvoumetrových odstupů. Dnes schválená pravidla, která kopírují systém uvolňování zakazují zároveň ve stupni rizika čtyři a pět prodej nejen o nedělích, který platí už nyní, ale také o svátcích.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com