Praha navrhne poslancům regulaci krátkodobých pronájmů

Rada Prahy se shodla na návrzích regulujících krátkodobé pronájmy, které nejčastěji zprostředkovává firma Airbnb. Ta a ostatní podobné digitální platformy by měly povinně sdělovat informace o pronajímaných bytech a o lidech, kteří ubytování poskytují. O změnách zákonů, kterých se návrhy týkají, musí rozhodnout parlament. Rada hlavního města jednala také o výstavbě tramvajové trati u Hlavního nádraží.

„Navrhujeme, aby každý, kdo zprostředkuje prostřednictvím on-line platforem krátkodobé ubytování, byl povinen na žádost obecního živnostenského úřadu sdělit relevantní informace o poskytovateli ubytování a o adresách míst, na kterých jsou tyto služby poskytovány,“ řekla novinářům radní Hana Kordová Marvanová (TOP 09 a STAN – Spojené síly pro Prahu).

Údaje, které bude obecní živnostenský úřad oprávněn požadovat po on-line platformách, se budou týkat identifikace poskytovatele služeb a rozsahu poskytovaných služeb. Praha a další česká turisticky atraktivní města by je mohla použít k regulaci dopadů tohoto typu podnikání na život rezidentů.

Díky změnám v zákoně by obce mohly stanovit například maximální počet přenocování za rok na jednu ubytovací jednotku nebo maximální počet ubytovaných osob. Díky těmto informacím by obce mohly vymáhat placení poplatků z pobytu či držení živnostenského oprávnění poskytovatelů pobytových služeb.

Návrhy by mohly být předloženy parlamentu na jaře

Legislativní návrhy se týkají zákona o podnikání v cestovním ruchu a živnostenského zákona. O jeho změnách musí rozhodnout parlament. S poslanci chce pražská radní Kordová Marvanová projednávat změny tak, aby byly návrhy předloženy letos na jaře: „Považuji za optimální, aby tyto legislativní návrhy předložila jako poslaneckou iniciativu skupina poslanců tak, aby byla maximální naděje na brzké schválení.“

Tramvaj u Hlavního nádraží

Pražští radní v pondělí také schválili trasu kolejí, které povedou od Národního muzea ke Státní opeře, přes magistrálu a dále k Hlavnímu nádraží a do Bolzanovy. Nyní musí magistrát dokončit návrh změny územního plánu, která výstavbu trati umožní.

  Fiala vyčítal drahotu Babišovi, kterému chyběl Bartoš a odmítl „50 pohlaví“

Změna by mohla být schválena do roka. Na dotaz ČTK to řekl náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09). Město bude zároveň s Prahou 1 a dopravním podnikem (DPP) hledat projektanta trati.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com