Bílý dům očekává i při dodržení opatření až 240 tisíc obětí, Turkmenistán zakázal slovo koronavirus

Pandemie nemoci COVID-19 si ve Spojených státech vyžádá 100 tisíc až 240 tisíc mrtvých, očekává Bílý dům v případě dodržování současných preventivních opatření. Další karanténní kroky zvažuje kvůli šíření nákazy Japonsko či Německo. V Jižní Americe panují obavy o osud původního obyvatelstva, které je podle zdravotníků v nebezpečí. Autoritářský Turkmenistán zakázal mluvit o koronaviru pod hrozbou zatčení.

Spojené státy jsou aktuálně v počtu nakažených nejpostiženějším státem, infekce zde byla prokázána podle Univerzity Johnse Hopkinse u více než 189 tisíc lidí, přes čtyři tisíce z nich zemřelo. Šéf Bílého domu vyzval spoluobčany, aby se v zájmu boje proti koronaviru vyvarovali sociálních kontaktů.

Trump zdůraznil, že bez dodržování vládních zásad ke zpomalení přenosu infekce by mohlo zemřít až 2,2 milionu lidí. Je v pořádku, pokud Američané budou na veřejnosti nosit roušky, aby se uchránili před infekcí, uvedl prezident.

V některých amerických regionech je podle něj možné očekávat nedostatek plicních ventilátorů, které jsou pro léčbu těžkých případů nezbytné. Očekává se, že tento týden kapacitu dostupnosti těchto přístrojů vyčerpají města New York a New Orleans. „Čekají nás dva velmi obtížné týdny,“ upozornil prezident s tím, že země brzy uvidí světlo na konci tunelu.

V jindy hojně navštěvovaném newyorském Central Parku vznikla provizorní nemocnice. Američanům v boji proti koronaviru pomůže i Rusko, které do země vyšle zdravotnické vybavení.

„Nejsme ve válce,“ volá o pomoc zamořená letadlová loď

Kapitán americké letadlové lodě USS Theodore Roosevelt vyzval Pentagon, aby rychle pomohl zastavit šíření infekce na palubě. „Nejsme ve válce. Námořníci nemusí umírat,“ napsal kapitán Brett Crozier v dopise datovaném 30. března.

Kapitán doporučil nadřízeným poslat do karantény většinu posádky letadlové lodi, která kotví na Guamu. Ve stísněných podmínkách podle něj není možné námořníky od sebe izolovat. Přesný počet nakažených na palubě znám není. List San Francisco Chronicle nicméně napsal, že infikovaných je nejméně stovka. Posádku tvoří zhruba pět tisíc lidí.

  Maďarsko si kvůli sporu o ruský plyn předvolalo ukrajinského velvyslance

Americký ministr obrany Mark Esper evakuaci plavidla prozatím odmítl a uvedl, že ještě neměl příležitost si Crozierův dopis přečíst. Ministerstvo obrany podle něj zajišťuje pro loď lékařskou pomoc a zdravotní vybavení. Uvedl také, že nikdo z námořníků není vážně nemocný.

Nová opatření přijímá kvůli pandemii i řada evropských zemí. Rakouské obchody od středy začnou nabízet nakupujícím roušky, jejichž nošení bude v obchodech nad 400 metrů čtverečních od pondělí povinné.

Školy, restaurace a bary v Nizozemsku zůstanou uzavřené nejméně do 28. dubna, oznámil premiér Mark Rutte. Země dosud nezavedla celoplošnou karanténu, ale doporučila lidem udržovat odstup a pracovat z domova. Veřejná shromáždění více než tří lidí, kteří spolu nežijí, byla zakázána.

Liberální Švédsko jde svou cestou

Povinná izolace zatím neplatí ani ve Švédsku, které zaujalo odlišný, liberálnější přístup ke zvládání pandemie než jiné evropské státy.  Zatím je v zemi 4500 nakažených, z toho 180 lidí zemřelo. „Devadesát procent obětí jsou lidé nad 70 let, 105 obětí tvoří muži, ještě před týdnem to bylo u mužů 75 procent,“ sdělil spolupracovník ČT Tomáš Sniegoň.

V zemi je zakázáno shromažďování více než 50 osob. Zavřené jsou také střední a vysoké školy. „Nic se nepodceňuje, i když tu spousta věcí není brána na základě zákazů, ale dobrovolnosti. Lidé se obávají, rozestupy dodržují, i když restaurace jsou otevřené, lidé občas na pivo zajdou,“ upozornil dále Sniegoň. Klíčovým bodem tohoto modelu je podle něj snaha izolovat generace navzájem. I proto zůstaly otevřené školky a základní školy – panovaly totiž obavy, že se o děti budou starat prarodiče, kteří jsou nejohroženější skupinou.

Německá kancléřka Angela Merkelová bude ve středu o možnostech karantény jednat se zástupci jednotlivých spolkových zemích a zřejmě i se členy své vlády. V zemi je přes 67 tisíc nakažených, přes sedm set nemoci podlehlo. Počet pacientů sice stoupá, situace ale není tak vážná jako v Itálii, ve Španělsku či ve Francii, tedy ve třech státech, které ve statistikách počtu mrtvých předstihly Čínu, odkud se pandemie rozšířila.

  Polská státní média terčem kritiky po sebevraždě syna opoziční poslankyně

Svérázným způsobem se k šíření nemoci postavily úřady autoritářského Turkmenistánu, které zakázaly používat slovo koronavirus. To se nesmí objevit na stránkách a v relacích státních médií, ale ani ve zdravotnických brožurkách distribuovaných ve školách či nemocnicích. Kdo zakázané slovo použije na veřejnosti, může být zatčen, uvedla organizace Reportéři bez hranic (RSF) s odvoláním na turkmenská nezávislá média.

Nepříjemnosti s policií si v ulicích turkmenských měst vyslouží také ti, kteří nosí roušky, sdělil reportér rozhlasové stanice Azatlyk, která je turkmenskou pobočkou Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda.

Turkmenské úřady i přesto zavádějí některá bezpečnostní opatření. Na vlakových a autobusových zastávkách lidem měří teplotu, v bankách a na jiných místech s velkou koncentrací lidí rozdávají vlhčené ubrousky. Prezident Gurbanguli Berdymuhamedov už v půlce března svým krajanům nařídil, aby své domovy vykouřili dýmem ze stepní byliny harmala.

Turkmenistán se podle místních úřadů řadí mezi zhruba dvě desítky zemí, které dosud neevidují žádný případ nákazy koronavirem. Turkmenská nezávislá média, která jsou v zemi blokována, však o nulové bilanci pochybují. Středoasijská země s téměř šestimilionovou populací totiž sdílí jižní hranici s Íránem, který se stal ohniskem nákazy na Blízkém východě.

Íránský prezident Hasan Rouhání ve středu uvedl, že Spojené státy propásly historickou šanci zrušit sankce proti Íránu v době pandemie. „Byla to pro Američany velká šance se omluvit (…) a zrušit nespravedlivé a neférové sankce vůči Íránu,“ prohlásil Rouhání na jednání kabinetu, které vysílala íránská televize. „Sankce nedokázaly zabránit naší snaze bojovat s koronavirem,“ zdůraznil.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v úterý naznačil, že by americké sankce proti Íránu a dalším zemím mohly být zmírněny, aby jim to umožnilo lépe bojovat s koronavirem. Podle Reuters ale nedal žádný jasný signál, že se USA opravdu chystají sankce proti islámské republice zeslabit.

Peking nově hlásí i nakažené bez příznaků

Pokles nově potvrzených případů koronaviru hlásí Čína. Za úterý jich bylo 36 oproti 48 o den dříve, uvedla agentura Reuters s odvoláním na ústřední zdravotní komisi. Téměř všechny nové infekce byly do země dovezeny z ciziny.

  Běloruská opoziční vůdkyně Cichanouská přijela do Polska, návštěva skončila vnitropolitickými spory

Čínské úřady také začaly zveřejňovat počty pacientů s koronavirem, kteří nejeví příznaky onemocnění. Jejich celkový počet k úterku stoupl o 130 na 1367. Tito lidé mají nařízenou 14denní karanténu a jejich kontaktní osoby budou v průběhu dvou týdnů pod lékařským dohledem.

Skoro deset tisíc nakažených je v Jižní Koreji. Problémem jsou především setkávání věřících a také nemocnice, proto je ze Soulu a sousedních regionů hlášeno více případů než z jihovýchodu země, který byl koronavirem nejvíce postižen. Proti zavlečení nákazy se rozhodla Jižní Korea bojovat dvoutýdenní izolací pro všechny cestující ze zahraničí.

Hongkongu se po dvou psech potvrdila nákaza i u jedné domácí kočky pacienta s koronavirem. Zvíře ale nevykazuje příznaky a podle Světové zdravotnické organizace (WHO) neexistuje důkaz, že by domácí mazlíčci mohli infekci přenášet na lidi. V Japonsku, kde se donedávna situace zdála pod kontrolou, se spekuluje o možné karanténě, jelikož počet nakažených znovu roste.

S nemocí COVID-19 se potýká rovněž Střední a Jižní Amerika. Kolumbie ohlásila první dva případy nákazy u indiánské populace.

Zdravotničtí experti varují, že místní kmeny nemají dostatečnou imunitu proti onemocněním, která jsou běžná mezi většinovou populací. Jejich imunita je navíc často oslabena podvýživou, žloutenkou typu B a respiračními onemocněními. To by mohlo vést k rychlému rozšíření viru, který by si mohl vyžádat řadu obětí.

Africe je zatím přes 5400 potvrzených případů, z toho přes 170 lidí zemřelo. První pacienty ohlásily nově Burundi a Sierra Leone. Nynější pandemie má podle Reuters pozitivní vliv na pokles nelegální těžby dřeva ve státě Sierra Leone, který je z velké části pokrytý lesy. Rozšíření koronaviru způsobilo prudké snížení poptávky po exotickém dřevu v Číně, jež ho využívá pro výrobu nábytku.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com