Na konci dubna bude v Česku přes čtrnáct tisíc lidí s koronavirem, odhadují statistici

V polovině dubna bude v Česku podle modelů zdravotnických statistiků kolem osmi tisíc laboratorně potvrzených případů nemoci COVID-19, na konci měsíce pak čtrnáct tisíc dvě stě. Vyplývá to z modelu Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Do středečního rána potvrdily testy nákazu celkem u 3330 lidí v Česku. Denní nárůst tak opět zrychlil k deseti procentům, v předchozích dvou dnech se pohyboval pod touto hranicí.

Z nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, se uzdravilo 45 lidí, v nemocnicích zemřelo 32 pacientů. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví. Během úterý od půlnoci do půlnoci přibylo 307 nemocných. Jde dosud o druhý nejvyšší denní přírůstek. Více pacientů přibylo jen v pátek 27. března, konkrétně 373.

Nejvíc nemocných je v Praze, téměř devět set, následuje Středočeský kraj s více než 430 nakaženými. Nejméně, kolem stovky případů, mají Královéhradecký, Jihočeský a Liberecký kraj.

V hlavním městě je nákaza také nejvíce rozšířená vzhledem k počtu obyvatel. Na sto tisíc lidí zde připadá více než šedesát nemocných. Naopak nejméně je to v Jihomoravském kraji, kde je na sto tisíc obyvatel méně než šestnáct případů.

Predikce: V polovině dubna osm tisíc nakažených

Odhalených případů ale bývá obvykle víc, pokud se více testuje. Během úterý bylo provedeno přes šest tisíc dvě stě testů, což převýšilo dosavadní denní maximum 5247 testů z minulého pátku. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) tvrdí, že v mezinárodním srovnání je počet v Česku provedených testů nadprůměrný. Podíl pozitivních pacientů v celkovém počtu testů je 6,1 procenta.

Počet pacientů podle Vojtěcha bude dál růst. „Žádný stát není schopný epidemii zastavit ze dne na den. Rozhodně nemíříme (za) italským nebo španělským scénářem,“ řekl.

Do poloviny dubna by dle predikcí ÚZIS mělo být v Česku zjištěno osm tisíc potvrzených případů koronaviru. Ke konci měsíce pak čtrnáct tisíc dvě stě. Podíl nakažených seniorů může stoupnout zhruba na čtyřicet procent.

Šéf ÚZIS Ladislav Dušek také uvedl, že reprodukční číslo, tedy údaj o tom, kolik jeden nakažený jedinec infikuje lidí, se snížilo od omezení volného pohybu osob na 1,1. Snížení hodnoty pod jedna by podle Duška znamenalo zvládnutí epidemie.

  Páteční bouři vyhodnotili meteorologové jako přinejmenším slabé derecho

„Na začátku jsme použili reprodukční číslo 2,6. Nově od března odhadujeme, že první vlna opatření reprodukční číslo snížila na 1,32 a omezení volného pohybu na 1,1,“ uvedl Dušek.

Nemocnice by měly problémy od 45 tisíc nakažených

Nemocniční kapacity jsou podle Vojtěcha schopné situaci zvládat. Na plicních ventilacích v nemocnicích je zhruba šedesát lidí. Asi třináct procent nemocných s COVID-19 stráví část léčby v nemocnici, dosud jich bylo čtyři sta. Čtvrtina z nich potřebuje intenzivní péči, uvedl Dušek.

Před týdnem statistici prezentovali, že nemocnice zvládnou 33 tisíc nakažených v případě, že do nemocnic bude muset asi desetina z nich. Předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý řekl, že problémy by mohly nastat na hranici kolem 45 tisíc nakažených.

Vojtěch: Podíl nakažených seniorů se nezvyšuje

„Na rozdíl od jiných států, které mají primárně zasaženou seniorní populaci, to tak v Česku není,“ řekl Vojtěch. Podíl seniorů mezi nakaženými se podle něj nezvyšuje. Podle ředitele ÚZIS Duška jde o zhruba 22 procent diagnostikovaných. „Předpokládám, že senioři jsou také relativně často testováni,“ řekl. Ve Španělsku a Itálii jde o více než polovinu.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) však v úterý uvedla, že narůstá počet nemocných v domovech pro seniory a že chce rázně testovat na nákazu novým koronavirem v těchto zařízeních. O situaci bude ve středu jednat prostřednictvím videokonference s hejtmany. Je podle ní třeba najít řešení pro případ, že se o nemocné v domovech nebude mít kdo starat.

V pražské Nemocnici Na Františku začalo fungovat oddělení, které je vyčleněno pro nakažené seniory. Zařízení pro ně vyčlenilo tři pokoje s devíti lůžky. Nemocnice tím vyšla vstříc ministerstvu zdravotnictví, které vyhradilo seniorům s nemocí COVID-19 celkem 329 lůžek – v Praze také v Nemocnici Na Bulovce a dále v Lázních Toušeň u Prahy a v Těchoníně na Orlickoústecku.

  ‚Smrt Blatnému!‘ Policie stíhá muže, který měl ministrům a poslanci vyhrožovat násilím a zabitím

Na oddělení následné péče Thomayerovy nemocnice v Praze má nákazu novým typem koronaviru 24 seniorů. Pozitivní test se ukázal u dalších 11 pacientů. Nákaza se prokázala u dalších pěti sester z tohoto oddělení. Všichni nakažení zaměstnanci jsou v domácí karanténě. Nemocnice to uvedla na webu. Podle mluvčího nemocnice Petra Sulka je však pracoviště stabilizované a funguje v omezeném režimu. Na pracovišti stále platí režim karantény a zákaz návštěv.

Prymula chystá plošný test na koronavirus

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula chystá plošný test na koronavirus u vzorku populace. Chce tak zjistit promořenost, tedy podíl nakažených mezi obyvateli Česka, uvedl Český rozhlas Radiožurnál. Kdy a kde bude testování prováděno, zatím náměstek neupřesnil. Plošně chce nechat otestovat i obyvatele Litovelska na Olomoucku, kde do pondělí platila spolu se sousedním Uničovskem karanténa.

Ministr zdravotnictví Vojtěch však řekl, že plošné testování nepovažuje za efektivní a kapacity jsou omezené. Na Litovelsku i pro pracovníky v sociálních službách budou podle něj využity rychlotesty.

Konec plošné karantény v Kynicích

V Kynicích na Havlíčkobrodsku skončila s úterní půlnocí karanténa vyhlášená kvůli koronavirové nákaze 16. března. V obci s asi devadesáti obyvateli bylo potvrzeno osm případů nákazy. Na dodržování opatření nařízené hygieniky dohlížela po celou dobu policie, žádné porušení nezaznamenala, uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

„Z mého pohledu se svět venku absolutně změnil, někteří z nás jsme doma od pátku 13. Nebude pro nás těžké se zase začlenit, ale určitě nebudeme moc vyjíždět. Myslím, že tady budeme v bezpečí,“ řekla České televizi o opětovném otevření obce okolnímu světu starostka Kynic Jaroslava Smetanová.

Karanténu má nadále nařízenou 26 obyvatel obce, a to jak kvůli nemoci COVID-19, tak kvůli kontaktu s nemocným.

Zápisy bez dětí

Na základních školách začínají zápisy dětí do prvních tříd. Letos by se podle odhadů ministerstva školství měly týkat asi 137 800 předškoláků. Kvůli koronavirové epidemii se ale zápisy uskuteční bez jejich přítomnosti. Do škol by neměli raději chodit ani rodiče.

  Lipavský: Ruské imperialistické ambice ohrožují naši nezávislost a suverenitu

Přihlášky mohou posílat například do datové schránky, e-mailem s elektronickým podpisem nebo poštou. Období zápisů potrvá do 30. dubna. Konkrétní termíny a způsoby podání přihlášky určují ředitelé jednotlivých škol.

Hamáček v nové roli

Další opatření v boji proti koronavirové epidemii bude řešit Ústřední krizový štáb. Poprvé se v plné sestavě sejde pod vedením ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), který v čele štábu nahradil epidemiologa Romana Prymulu.

Za první úkoly si Hamáček stanovil pokračování dodávek ochranných pomůcek a řešení situace v domovech seniorů, kteří jsou nejzranitelnější skupinou. Vedení krizového štábu v úterý vytvořilo několik pracovních skupin – vznikly týmy pro distribuci a nákup ochranných prostředků, mediální a zdravotní skupina či skupina, která bude řešit dopady omezení.

Vzniknout má také ekonomický poradní tým. Do zajištění ochranných pomůcek chce Hamáček zapojit i domácí výrobce, dosud jich stát většinu zajišťuje dovozem z Číny.

Sněmovna ve zrychleném režimu

Dluhopisovou novelu o České národní bance, úpravu přijímacích zkoušek na vysoké školy a snížení administrativní zátěže úřadů práce projedná sněmovna zrychleně ve stavu legislativní nouze. Rozhodl o tom předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO). Vládní předlohy nejdříve posoudí příslušné výbory, svá vyjádření k nim mají dodat poslancům nejpozději v úterý 7. dubna ráno. Ve stejný den by se měla podle plánů uskutečnit schůze pléna.

Na schůzi poslanci projednají s největší pravděpodobností i další zákony, které vláda schválila v úterý nebo je bude ještě schvalovat. Jde mimo jiné o státní výplatu 25 tisíc korun drobným podnikatelům a dalším osobám samostatně výdělečně činným postiženým koronavirovou krizí a o balíček opatření ministerstva spravedlnosti.

Vláda zřejmě požádá poslance také o souhlas s prodloužením nouzového stavu, který by jinak skončil v sobotu 11. dubna. Kabinet může vyhlásit nouzový stav nejvýše na měsíc, Česko je v něm od čtvrtka 12. března od 14:00.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3070060-pripadu-koronaviru-v-cesku-pribylo-v-utery-o-desetinu-uz-jich-je-vice-nez-3300

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com