Vrah slovenského novináře Kuciaka a jeho partnerky dostal 23 let vězení

Vraha slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové poslal soud do vězení na 23 let. Odsouzený bývalý voják Miroslav Marček, který se k oběma vraždám už dříve přiznal, si verdikt nevyslechl. Požádal o líčení v nepřítomnosti a specializovaný trestní soud mu vyhověl. Vraždu si podle obžaloby objednal podnikatel Marian Kočner, jenž vinu v případu odmítl. Marček byl v rámci procesu obžalovaný ještě z vraždy podnikatele Petera Molnára, ke které se též přiznal.

Soud Marčekovi vyměřil mimořádně snížený trest, původně mu hrozilo 25 let vězení nebo doživotí. Podmínkou uložení nejvyššího trestu byla kromě jiného skutečnost, že není naděje na nápravu.

Psycholog Robert Máthé u soudu uvedl, že prognóza Marčekovy resocializace není příznivá. Obžalovaného označil za egocentrického, méně přizpůsobivého, bez projevu emocí a za osobu, která potlačuje agresivní tendence. Přiznání k vraždám psycholog ocenil, Marčekův projev lítosti ale nepovažuje za autentický.

„Jeho (Marčekova) náprava není vyloučena. Teoreticky existuje naděje na jeho převýchovu,“ řekl ve své závěrečné řeči prokurátor, který navrhoval 25 let vězení. Tvrdil, že nejsou splněné podmínky pro uložení doživotí.

Podle prokurátora by se bez Marčekova doznání nepodařilo vyšetřit loupežnou vraždu podnikatele Petera Molnára z roku 2016, ke které se Marček také přiznal a která je součástí obžaloby v Kuciakově případu.

Právní zástupce matky Kušnírové se v závěrečné řeči naopak vyslovil pro to, aby soud vyměřil nejpřísnější možný trest, tedy doživotí. Marčekův obhájce zase žádal pro svého klienta mimořádné snížení trestu pod hranici 25 let, a to i v souvislosti s přiznáním viny.

Líčení bylo kvůli pandemii posunuto

K dvojnásobné vraždě se Marček přiznal na začátku letošního roku, specializovaný trestní soud pak jeho případ vyloučil k samostatnému procesu. Líčení bylo původně vypsáno na jiné termíny, které soud kvůli pandemii koronaviru zrušil.

  Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení

„Původně předsedkyně senátu naplánovala dva jednací dny, jeden v březnu a jeden v dubnu, kvůli pandemii a souvisejícím opatřením ale tyto termíny zrušila a naplánovala jen dnešek,“ vysvětlil zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský.

Líčení se konalo za přísných bezpečnostních opatření právě i kvůli pandemii choroby covid-19. Předsedkyně senátu umožnila vstup do budovy soudu jen zástupcům tří slovenských médií včetně veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska, který stejně jako portál Aktuality.sk přinesl na svém webu zvukový přenos z líčení.

Obviněných bylo původně pět

Proces v případu Kuciakovy vraždy je nejsledovanějším soudním případem v novodobé historii Slovenska. Na jeho zahájení letos v lednu se akreditovaly desítky domácích i zahraničních novinářů. Marček se tehdy přiznal nejen k vraždě Kuciaka a Kušnírové, ale i k tomu, že v roce 2016 při loupeži zastřelil podnikatele Molnára.

Bývalý voják Marček je druhým z původně pěti obviněných v případu Kuciakovy vraždy, který přiznal vinu. Ještě loni uzavřel s prokurátorem dohodu o vině a trestu zprostředkovatel vraždy Zoltán Andruskó, který přistoupil na trest vězení 15 let.

Kuciakovu vraždu si podle obžaloby objednal podnikatel Marian Kočner ze msty za to, že novinář poukazoval na jeho rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost. Objednávku reportérovy vraždy podle obžaloby Kočnerova známá a další obžalovaná Alena Zsuzsová předala Andruskóovi, který najal bývalého policejního vyšetřovatele Tomáše Szabóa, jenž spolupracoval se svým bratrancem Marčekem. Kočner, Szabó a Zsuzsová vinu odmítli.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com