Zákaz návštěv v porodnicích? Maminky jsou spokojenější, říká porodník

I v porodnicích je obava z koronaviru aktuální. „Těhotné ženy se bojí o sebe, ale ještě více o své dítě. Obavy naštěstí nejsou namístě,“ říká známý porodník Antonín Pařízek.

Porodnice U Apolináře patří mezi nejznámější v Praze. Zvenku sice tento novogotický klenot působí historicky (stavěla se v letech 1867–1870), ale uvnitř je na první pohled jasné, že je rok 2020 – všichni mají roušky a dezinfekce je na každém rohu.

Koronavirus se nevyhýbá ani porodnicím. Stojíme před třemi zavřenými dveřmi. „V tomto pokoji někdo je, tam nepůjdeme,“ říká poté, co dovnitř nahlédl, Antonín Pařízek, vedoucí lékař perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky.

Pouští nás tedy do vedlejších dveří. „V případě, že se dostaví covid pozitivní maminka, je izolována ve vyhrazeném pokoji,“ říká lékař a ukazuje na dvě prázdné postele. Počet vyhrazených lůžek je porodnice připravena rychle navýšit. „Máme vlastní krizový štáb a hned několik scénářů, jsme připraveni na různé varianty podle počtu koronavirem postižených žen,“ pokračuje.

Nákaza novorozence koronavirem od matky? Rarita

Jak říká, těhotné ženy mají z rizika nákazy koronavirem strach. „Bojí se o sebe, ale ještě více o své dítě. Obavy naštěstí nejsou namístě. Je opravdu málo žen, které onemocní koronavirem v těhotenství,“ uklidňuje Pařízek.

Když už se to ale stane a žena porodí, nijak ji od dítěte neoddělují. Většinou se novorozenec od matky nenakazí, a to i přes to, že kojí. To se podle doktora Pařízka stává pouze raritně.

Nicméně nákaze v prostředí porodnice se snaží všemi způsoby zabránit. Krom lůžek pro covid pozitivní rodičky jsou tu pokoje pro ty, které čekají na výsledek testu, nebo pro ty, které jsou v karanténě.

„Musíme organizovat provoz, aby ženy z těchto skupin nejenže nebyly promíchány, ale ještě aby nepřišly do kontaktu se zdravými. Tím pádem nám potřeba nejen lůžek, ale zejména pokojů, narůstá. Na jaře jsme měli pouze dvě pozitivní matky. Nyní jich je více a asi budou přibývat,“ řekla Seznam Zprávám staniční sestra z oddělení šestinedělí Dana Benešová. Zároveň ale podotýká, že jsou na tuto situaci připravení.

  Poslanci zkusí napodruhé schválit pandemický zákon. Chystají se demonstrace

„V prvním patře budovy je porodnice. V přízemí jsou oddělení gynekologie a ta omezuje plánované výkony, které neohrožují život nebo zdraví pacientek. Jsme připraveni, že bychom v případě velké nouze vyhradili lůžka pro těhotné i na oddělení gynekologie,“ popisuje krizový plán Pařízek.

V současné době je ale podle něj situace nenarušená. Dokonce v porodnici z důvodu karantény nebo onemocnění koronavirem nechybí žádná ze sestřiček. „Jsme v plném stavu,“ potvrdila Benešová.

Na klinice jsou připraveni i na porod pozitivně testované matky na koronavirus. V takovém případě je matka oddělena od zbytku porodnice na speciálním porodním pokoji.

Otec u porodu ano, návštěvy ne

Velkým tématem je pak přítomnost otce u porodu. „V současné době za dodržení hygienicko-epidemiologických podmínek, které jsou dané, může být otec u porodu. Návštěvy jsou ale zakázané,“ vysvětluje Pařízek.

Ze začátku s tím měly některé ženy problém. „Myslím si, že na našem oddělení jsou všichni spokojení, ale je pravda, že když jsme vyvěsili zákaz návštěv, tak jsme se opravdu setkali s velkou nevolí. Například že otec dítěte není návštěva, ale zákonný zástupce a ten má nárok s tím dítětem být,“ popisuje některé výhrady Benešová.

Na samotném oddělení ale nezaznamenávají, že by zákaz návštěv čerstvé matky špatně nesly. „Vypadá to, že ty maminky jsou daleko spokojenější. Ty návštěvy babiček, prababiček a pradědečků nepřijedou a ony mají mnohem větší klid na to nejdůležitější, a to je kojení. Nemáme tak žádné stížnosti ani problémy. Navíc maminky mohou chodit i pár hodin po porodu domů,“ vysvětluje Pařízek.

Na pokoji jsou čerstvé matky po dvou nebo po jedné. „Když přijde na pokoj vizita, tak mají na chvíli roušku a pak si ji normálně sundají. Pouze personál má ochranné pomůcky,“ popisuje Pařízek.

  ‚Žádný ministr nebude chtít bránit Babiše.‘ Česko se nechystá žalovat Brusel kvůli 80milionové pokutě

Porodnice U Apolináře poskytuje komplexní mezioborovou péči, tedy prenatologickou péči pro celý Středočeský kraj. V případě toho, že jsou předčasné porody nebo nějaký rizikový porod, tak porodnice dokáže poskytnout kompletní služby.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com