Sestřelení letu MH17: po šesti letech nebyl nikdo odsouzen

Euronews

Uplynulo už šest let od sestřelení letu MH17 malajských aerolinek nad východní Ukrajinou. Zasáhla ho raketa protiletadlového systému BUK, zemřelo všech 298 osob na palubě. Stopy vyšetřování vedou k ruské armádě a do nejvyšších pater Kremlu. Nizozemsko, které investigaci vede, v červenci oznámilo, že za roli při sestřelení letu MH17 zažaluje Rusko u Evropského soudu pro lidská práva.

V Nizozemsku soud pokračuje v případě sestřelení letu Boeing MH17 nad Donbasem dne 17. července 2014.

Soud vyslechl nahrávky rozhovorů ozbrojenců. Z nich je zřejmé, že si byli jisti, že sestřelili ukrajinského bojovníka.

Krátce po havárii letadla tedy podezřelý Leonid Kharchenko zavolal podezřelého Sergeje Dubinského a řekl, že údajně sestřelili ukrajinské letadlo Su.

Téhož večera Dubinský zavolal podezřelého Olega Pulatova a zeptal se: „Pověz mi, střílel náš Buk nebo ne?“ V reakci na to Pulatov řekl: „Buk“ sestřelil „Sushku“ poté, co „Sushka“ sestřelil Boeing.

Poté Dubinsky telefonicky kontaktoval dalšího podezřelého, samozvaného „ministra obrany“ falešného „DPR“ Igora Girkinima. Sushka zasáhl Boeing a poté jsme sestřelili Sushku naším Bukem. Dobrá zpráva, že? “Zeptal se. Girkin odpověděl, že to neví a nemůže tomu uvěřit. „Budeme i nadále obviněni, že jsme ho sestřelili, pokud chápete, co tím myslím,“ dodal Dubinský.

Není zatím příliš jasné, kdo bude u soudu vypovídat v roli svědků. Podle informací britské BBC z neověřených nizozemských zdrojů by se mohlo jednat až o třináct lidí, jejichž identita však zůstane utajena.

Jak dlouho bude Rusko zapírat?

Mezinárodní vyšetřovací tým a skupina Bellingcat prověřili zachycené telefonické rozhovory z doby, kdy došlo k sestřelu, nastiňuje editorial. Poukazuje, že se v nich opakovaně mluví o tajemném důstojníkovi FSB „Vladimiru Ivanovičovi“.

Bellingcat tvrdí, že tento důstojník hrál od počátku července 2014 klíčovou roli při dohledu nad aktivitami povstalců v separatistické oblasti a schvaloval přesun zbraní přes rusko-ukrajinskou hranici, což mělo pokračovat do konce měsíce, konstatuje Washington Post. Dodává, že podle odposlechů zaujímal tento muž zásadní úlohu při předávání rozkazů ruské vlády ukrajinským separatistům.

  Terorismus jako podmínka existence kremelské moci. Moskva střílí do světa.

Na základě zachycených textových zpráv a cestovních záznamů Bellingcat soudí, že oním „Vladimirem Ivanovičem“ je generál Burlaka, což má potvrzovat i srovnání hlasu „Vladimira Ivanoviče“ v odposleších s generálovým vystoupením v ruské televizi, upozorňuje renomovaný deník. „Tato zjištění naznačují, že režim prezidenta Vladimira Putina dohlížel nad separatisty v době, kdy byla na dopravní letadlo odpálena ruská raketa,“ dodává.  

Putin, sám bývalý agent FSB, podle washingtonského serveru zajisté ví, co se přesně stalo, ale přesto, když byl před dvěma lety dotázán, zda letadlo zničila ruská raketa, odpověděl: „Pochopitelně ne.“ Americký deník se tak závěrem táže, jak dlouho bude Rusko ještě popírat, že nese zodpovědnost za tento „odporný zločin“.

Šest let stará tragédie se stala cíleným terčem dezinformací a hoaxů. Téměř pět let se snažil kampaň sledovat a analyzovat projekt EU vs. Disinfo. Podle něho Kreml ihned po pádu letadla přišel s narativem rusofobní společnosti, která pořádá „hon na čarodějnice“.

Projekt EU vs. Disinfo upozorňuje, že jde vysledovat stejné principy šíření dezinformací a konspirací, jako tomu bylo při událostech na Krymu nebo při Skripalově otravě ve Velké Británii. Jedna z rozšířených teorií například říkala, že pravým terčem rakety Buk mělo být soukromé letadlo Vladimira Putina, ruského prezidenta.

Proces s obviněnými začínál v 2020 roce, konec je ale v nedohlednu, podle Nizozemců může trvat i několik let.

David Černý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com