„Účast Ruska v útoku na Kapitol je aktem státního terorismu“

Podle zprávy Instituta pro studia globálních hrozeb a demokracií (IGTDS) se na útokech na budovu amerického parlamentu mohli podílet ozbrojenci sdružení s ruskými vojenskými zpravodajskými službami. Píše o tomto polské vydání Jagiellonie a kavkazcenter.com.

„Militantní skupiny napojené na ruské vojenské zpravodajství mohly být zapojeny do násilného převzetí Kapitolu a do nepokojů organizovaných příznivci Donalda Trumpa.“ Analýza fotografií a videí z otevřených zdrojů ukazuje, že ruska vojenska rozvědka, ktera se dříve mohla podílet na rozsáhlém kybernetickém útoku na americké vládní agentury, byly spojeny s nedávnými událostmi ve Washingtonu, “píší autoři studie.

Analytici IGTDS poznamenávají, že taktika použitá během útoků na Kapitol „se podobá metodám, které používají Rusové během protestů hnutí žlutých vest ve Francii a příznivců katalánské nezávislosti“.

Jde o infiltraci militantů během nepokojů do davů demonstrantů s cílem podněcovat a stupňovat protesty a také pomáhat při zabavování státní infrastruktury a zařízení.

Kromě toho útok na Kapitol připomíná taktiku, kterou ruské speciální jednotky využily k zmocnění se budovy parlamentu na Krymu a vládních budov na východní Ukrajině v roce 2014.

Podle Mezinárodního institutu pro demokracii využívá Kreml protesty a nepokoje jako skrytý prostředek k uplatňování vlivu v zahraničí.

Toho je dosaženo pronikáním zástupců ruských speciálních služeb do protestního hnutí a vytvořením tamního „militantního křídla“, účastí na agitaci a šíření konspiračních teorií (jako například ve Francii) a náborem vlivných členů protestních hnutí.

Například v roce 2016 se pod rouškou místních nacionalistů účastnily bojové skupiny Hlavního ředitelství zpravodajských služeb v Rusku (GRU) pokusu o převrat v Černé Hoře.

Také v roce 2017 nabídli zástupci Ruska katalánským separatistům možnost převést tisíce militantů do této oblasti Španělska a poskytnout Katalánsku finanční podporu.

Během útoků na Kapitol mohli podle analytické studie hrát ruští ozbrojenci organizační roli a povzbudit demonstranty k větší aktivitě. Svědčí o tom jeden z videozáznamů zaznamenaných během útoku na budovu Kongresu, na kterém jsou jasně slyšet ruské výkřiky: „No tak, rychleji!“ a „Jděte odvážnější! Být statečný! „

  Rusko vytvořilo systém mučení na všech okupovaných územích Ukrajiny

„Podle našeho názoru invaze do Kapitolu diskreditovala počítačovou síť Kongresu a mohla uniknout dokumenty.“ Během zabavení kanceláře mluvčí domu Nancy Pellosi byly z jejího stolu ukradeny dopisy a dokumenty. Existuje také vysoká pravděpodobnost instalace odposlechových zařízení v kongresové oblasti, “říkají odborníci IGTDS.

Analytici poznamenávají, že o útoku na Kapitol široce informovali sdělovací prostředky spojené s ruskými vojenskými zpravodajskými službami, které aktivně propagovaly příběh zhroucení americké demokracie.

„Účast Ruska na amerických protestech a útokech na Kapitol je považována za akt státního terorismu, který lze srovnávat s útoky z 11. září.“ Uznání ruského sponzorství mezinárodního terorismu, uvalení přísnějších sankcí na ruskou ekonomiku a obnovení mezinárodního obrazu Spojených států jako země napadené zvenčí bude prioritou nové administrativy Bílého domu, “uvádí IGTDS.

Jak již bylo dříve oznámeno, online bylo zveřejněno video, které může naznačovat, že se Rusové pravděpodobně účastnili útoků na Kapitol a vedli útočící skupiny demonstrantů.

Uživatelé sociálních sítí si toho všimli na Twitteru. Záznam byl zveřejněn na kanálu YouTube BG On The Scene. Například na jednom ze snímků, když dav vyrazí z oken, aby vstoupil na Kapitol, je jasně slyšet ruské výkřiky: „Pojď, pospěš si!“ a „Jděte odvážnější! Být statečný!

6. ledna 2021 zaútočili příznivci Donalda Trumpa na Kapitol a vnikli do budovy, kde se nachází americký Kongres, ve snaze zabránit formálnímu uznání Joe Bidena jako vítěze amerických prezidentských voleb 3. listopadu 2020. Vlnu protestů a nepokojů, která u některých občanů skončila tragicky, vyvolala Trumpova zánětlivá kampaň, která neuznala výsledky amerických prezidentských voleb.

Jednou z pěti obětí nepokojů v Kapitolu byla žena veteránka amerického letectva.

Zdroj: https://www.kavkazcenter.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com