Vakcína jako nástroj ruské hybridní agrese na Slovensku

Autor: TomasBenedikovic

„Chaotické vládnutí, chaotická komunikace, chaotický boj proti pandemii,“ nejsou slova představitele opozice, ale jednoho z klíčových ministrů o práci předsedy vlády.

Tak popsal slovenský ministr hospodářství Richard Sulik předsedu vlády Igora Matoviče.
Současný politický konflikt začal rozhodnutím předsedy vlády tajně, bez upozornění koaličních partnerů, certifikovat a zakoupit ruskou vakcínu proti koronaviru Sputnik V.

Ale to byl spíše důvod začátku krize a její skutečné příčiny jsou starodávnější a složitější. Matovyčovi partneři nejsou spokojeni ani s jeho stylem řízení, ani s výsledky jeho práce, zejména v boji proti pandemii.

Vyřešení krize může být brzděno také významným korupčním skandálem, který se vyvíjí souběžně s ním: Slovenské protikorupční orgány zadrželi šéfa tajné služby kvůli přijímání úplatku.
Zadržený je navíc politickým pověřencem blízkým vedení jedné z koaličních stran. To vše výrazně zvyšuje šance na předčasné volby. Jsou však schopni situaci uklidnit? A nebudou vést k opaku – pomstě „předchůdců“ a návratu k moci lidí ze strany Smer autoritářského euroskeptika Roberta Fica?
Již 11. března mnozí věřili, že politická krize, která začala po nákupu ruské vakcíny, skončila. Po dlouhých koaličních jednáních oznámil premiér Ihor Matovič podmínky kompromisu, který zněl jako vítězství předsedy vlády.

Navzdory skutečnosti, že dva ze čtyř členů koalice, strana SaS a Strana lidu, původně požadovali rezignaci předsedy vlády, údajně souhlasili s tím, že Matovič zůstane na čele vlády. Místo toho jedinou ústupkem, na kterém jeho politická síla souhlasila, byla rezignace ministra zahraničí Marka Krajciho, který byl obviňován z toho, že nedokázal čelit pandemii a který souhlasil s dodáním Sputniku na Slovensko.
„Učinili jsme bolestivé rozhodnutí, ale správné pro Slovensko,“ řekl.

Začal tím, že dohodu nepovažuje za správnou, když uvedl, že šéf ministerstva zdravotnictví byl prostě „extrémní“.
Poté kritizoval členy koalice a především Richarda Sulíka za „politické vydírání“ a neochotu pracovat v týmu.
Matovich navíc v zásadě odmítl splnit svou jedinou povinnost podle kompromisu a oznámil další podmínky rezignace šéfa ministerstva zdravotnictví. Podle šéfa slovenské vlády zůstane Marek Krajci ve funkci nějakou dobu, alespoň do zahájení očkování ruským Sputnikem.

  Jeden příběh. Různé pohledy. Sociální síť jako arbitr.

Igor Matovič, který byl aktivně kritizován za dohodu s Rusy, se tak chránil před scénářem, kdy příští šéf ministerstva zdravotnictví zruší rozkaz svého předchůdce vydat osvědčení pro ruskou vakcínu.
Taková prohlášení předsedy vlády znamenala, že Matovičovi se nejen podařilo vyhnout se rezignaci, ale také de facto plánoval „opustit“ své koaliční partnery.

Partneři však na takový vývoj nebyli připraveni. Hned příštího rána Sulik uvedl, že Matovičova prohlášení na tiskové konferenci zrušila všechny předchozí dohody.
Situaci nezachránilo ani rozhodnutí šéfa ministerstva zdravotnictví dobrovolně rezignovat ve stejný den, aniž by čekal na zahájení očkování Sputnikem. Matovychovi urazení partneři také ignorovali jeho návrhy, aby rezignoval na pandemii.
Co mohlo uklidnit koalici den předtím, se zdálo zjevně nedostatečné.
„Je nemyslitelné, aby 80% národa nedůvěřovalo předsedovi vlády,“ řekl Richard Sulik na tiskové konferenci 15. března. Podle něj Matovich již není schopen vládnout. „Naše dohody s Igorem Matovičem nebyly naplněny. Nezmění svůj charakter, již s ním není možné pracovat,“ dodal Sulík.

Členové koalice vidí pouze jeden způsob, jak se vyhnout předčasným volbám – rezignaci předsedy vlády. V takovém případě by se toho mohl ujmout další člen Matovičovy strany OĽaNO, například úřadující ministr financí Eduard Heger. „Pokud by OĽaNO navrhlo takový návrh, mohli bychom o něm diskutovat,“ řekl Sulik.

Vysvětluje, že on sám se ne drží svého ministerského postu a je připraven opustit vládu jako součást svých ústupků. Podobné schéma – současnou rezignaci Matoviče a Sulika – navrhla den předtím vůdkyně strany „Za lid“ Veronika Remishova.

Místo toho Sulik navrhuje v obnovené koaliční dohodě stanovit, že žádný z vůdců strany nebude ve vládě pracovat. To bude znamenat, že Remishova musí také rezignovat na funkci místopředsedy vlády a vedoucího ministerstva investic.
Udělá Matovich takové ústupky? Jeho strana řekla rázné „ne“ – věří, že OĽaNO již udělalo ústupky, souhlasí s rezignací šéfa ministerstva zdravotnictví, a proto jsou další jednostranné ústupky nepřijatelné.

  Česká republika dodržuje sankce, země přestává vydávat víza Rusům a Bělorusům s druhým občanstvím

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala předsedu vlády Igora Matoviča, aby odstoupil a ukončil politickou krizi způsobenou jeho rozhodnutím koupit vakcínu proti koronaviru vyvinutou v Rusku.

„Je důležité, aby předseda vlády odstoupil a umožnil realizaci koaliční dohody o rekonstrukci vlády. Postavení jedné osoby není důležitější než zájmy země a jejích občanů,“ uvedla Čaputová po přijetí rezignace ministryně spravedlnosti v zemi Marie Kolikové.

Matovič v neděli řekl, že je připraven odstoupit, aby ukončil krizi, ale svou rezignaci podmínil. Zejména chce zůstat ve vládě jako ministr a chce, aby jeho strana vedla další ministerstvo – v rozporu s koaliční dohodou uzavřenou před rokem.
Kolikova je v posledních dnech čtvrtým ministrem slovenské vlády, který rezignoval ve snaze vyřešit krizi, která vypukla před třemi týdny.

Co by se mohlo na Slovensku změnit, pokud by koalice nesouhlasila a strany by šly volit? Průzkum AKO ukazuje, že jedinou stranou v současné koalici, která bude mít z znovuzvolení prospěch, je SaS – pokud by se volby konaly příští neděli, její parlamentní zastoupení by se mohlo zvýšit ze současných 13 na 27 křesel.
Místo toho může být frakce OĽaNO snížena ze současných 53 na 24 poslanců, frakce Jsme rodina ze 17 na 11 a frakce Pro lidi (nyní 10 poslanců) má velmi malou šanci vstoupit do nového parlamentu.
Díky tomu je opakování současné koalice nepravděpodobné. A i po současných skandálech budou strany méně ochotné spolupracovat s Matovičem.
Místo toho se může vrátit k moci předchozí vláda, která mohla zmizet z politického horizontu po sérii korupčních a kriminálních skandálů, které vypukly po atentátu na investigativního novináře Jana Kuciaka.

A zatímco šance na odvetu bývalé strany Smer vedené dlouholetým expremiérem Robertem Ficem momentálně nevypadají příliš vysoko, k moci se může dostat strana vytvořená „Hlasem“ Smeru jiného expremiéra Petera Pellegriniho.
V současné době je „Hlas“, který není zastoupen v současném parlamentu, vůdcem volebních sympatií Slováků: v případě rychlého znovuzvolení může získat téměř třetinu (47) všech křesel, což umožňuje hovořit nejen o vstupu do koaliční premiéry. Není náhodou, že Hlas nejhlasitěji prohlašuje nemožnost řešení politické krize bez předčasných voleb.
To znamená, že současná politická krize může vést k úplné reformě moci na Slovensku.

  ‚Vláda skáče, jak komunisti pískají.‘ Část opozice kritizuje postoj ČSSD při hlasování o škrtu v obraně

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com