USA – Ukrajina. Dialog mezi prezidenty

V pondělí 7. června měl Joe Biden telefonický rozhovor se svým ukrajinským protějškem Vladimírem Zelenským. Toto je druhé setkání hlav států od doby, kdy se Biden ujal funkce prezidenta USA. Během rozhovoru hlava ukrajinského státu informovala svého amerického kolegu o situaci na Donbassu a zdůraznila, že v blízkosti hranic je vysoká koncentrace ruských vojsk a zbraní. Biden znovu potvrdil neochvějnou podporu svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny ze strany USA.

Vedoucí představitelé si vyměnili názory na strategickou interakci mezi Ukrajinou a Spojenými státy v předvečer důležitých summitů skupiny G7 a Severoatlantické aliance. Americký prezident ujistil, že při jednání o strategických otázkách v Severoatlantické alianci i o plánovaných událostech na nejvyšší úrovni bude rozhodně zohledněno stanovisko Kyjeva.

Hovoříme o eskalaci situace na východních hranicích Ukrajiny americký prezident souhlasil, že takzvané „stažení ruských vojsk“ je pouze napodobeninou Kremlu. Joe Biden také podpořil iniciativu Vladimíra Zelenského k vytvoření „krymské platformy“. Ujistil, že Spojené státy budou na summitu zastoupeny na vysoké politické úrovni.

Krymská platforma je mezinárodní platforma iniciovaná prezidentem Ukrajiny za účelem projednání opatření k návratu Krymu pod kontrolu Kyjeva, jehož další summit je naplánován na 23. srpna, v předvečer Dne nezávislosti Ukrajiny, na kterou se zástupci USA, Kanady, Turecko, Velká Británie a země EU jsou zvány.

Prezidenti se také dotkli dokončení stavby „Nord Stream-2“. Americký vůdce poznamenal, že je proti realizaci tohoto projektu, a Zelensky poznamenal, že plynovod „představuje vážnou hrozbu a je výzvou“.

Dříve připomeneme, že hlava ukrajinského státu Volodymyr Zelenský vyjádřil překvapení nad odmítnutím amerického prezidenta Jzefa Bidena ohledně sankcí vůči společnosti, která staví ruský plynovod Nord Stream 2.

Americký vůdce vysvětlil své rozhodnutí neuplatňovat sankce neochotou poškodit vztahy s Evropou. Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelensky v rozhovoru pro jednu z amerických publikací uvedl, že americký prezident Joe Biden může stále zastavit plynovod Nord Stream 2, pokud to opravdu chce.

  Západ se musí připravit na vleklou válku na Ukrajině - Karel Řehka

„SP-2“ je ruská zbraň, což je vážná páka, kterou bude mít Moskva v budoucnosti k ovlivnění energetické bezpečnosti Evropy jako celku, včetně Ukrajiny, “zdůraznil ukrajinský prezident.

V průběhu telefonického rozhovoru americký vůdce v reakci na obavy svého ukrajinského protějšku ujistil ukrajinského vůdce bezpečnostními zárukami a dal jasný signál prezidentovi Zelenskému, že jako prezident Spojených států bude i nadále rozhodně bránit ukrajinskou suverenitu a územní celistvost v budoucnosti.

V sále dialogu ukrajinský prezident také řekl svému americkému kolegovi o plánovaných krocích ke snížení vlivu oligarchů na život v zemi a Joe Biden zaznamenal vedení Zelenského při zavádění zásadních reforem v zemi.

Existuje však jedna výhrada. Telefonický dialog mezi Bidenem a Zelenským proběhl v předvečer evropského turné po majiteli Bílého domu a jeho setkání s prezidentem Ruské federace. Vzhledem k tomu, že Rusko vede agresivní politiku vůči Ukrajině (anexi Krymu, agresi na východě země), bylo téma budoucího setkání mezi Bidenem a Putinem důležitým podkladem pro telefonický dialog mezi vůdci USA a Ukrajinou.

Podle informací americké prezidentské administrativy zvažoval Bílý dům možnost pozvat Zelenského do Washingtonu před summitem Biden-Putin, ale od Zelenského rozhodnutí změnit vedení státní energetické společnosti Naftogaz tuto myšlenku opustil. Tento krok vyvolal obavy v Bidenově administrativě (bylo to tam interpretováno jako Zelenskijovo upuštění od protikorupčních snah).

Svědčí o tom skutečnost, že informování ukrajinské strany o telefonním hovoru Bidenova administrativa uvedla, že „to může být napjatý rozhovor“.

Poradce prezidenta USA pro národní bezpečnost Jake Sullivan uvedl, že Joe Biden pozval svého ukrajinského protějška Zelenského, aby letos v létě navštívil Bílý dům, „poté, co se americký vůdce vrátí z Evropy“.

„Děkuji prezidentu Bidenovi za pozvání k návštěvě Bílého domu letos v červenci.“ Těším se na setkání, na kterém budeme diskutovat o způsobech rozšíření strategické spolupráce mezi Ukrajinou a Spojenými státy, “ochotně přijal nabídku ukrajinský prezident.

  O čem vypovídají testy? Covid mohl mít u nás každý druhý, říká vakcinolog

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com