Francie – RF. Krok k restartu vztahu? Proč Macron zavolal Putinovi?

Francouzský prezident Emmanuel Macron zavolal ruskému prezidentovi Putinovi. Tématem rozhovoru byly bilaterální vztahy, zejména byla zvažována široká škála otázek interakce mezi Ruskou federací a Francií v mezinárodních záležitostech.

Podle ruské strany byla zvláštní pozornost věnována „problému stability a bezpečnosti na evropském kontinentu“. Vedoucí představitelé obou mocností také diskutovali o stavu věcí na Ukrajině, Náhorním Karabachu a Libyi.

To potvrzuje také Elysejský palác, který ve svém komuniké v návaznosti na výsledky rozhovoru hlav států uvedl, že v rozhovoru šlo o potřebu rozšířit dialog o strategické stabilitě evropského kontinentu.

„Prezident republiky připomněl přání Francie navázat důvěryhodnější vztahy mezi Evropskou unií a Ruskem,“ uvádí se v dokumentu.
„Řešení tak naléhavých moderních problémů, jako je boj proti mezinárodnímu terorismu, kybernetická bezpečnost, zdravotní péče, klima, řešení regionálních konfliktů, by přispělo k budování konstruktivních a předvídatelných vztahů mezi Ruskem a EU a návrat k normálnímu a uctivému dialogu. A Rusko je na to připraveno, pokud se projeví skutečný vzájemný zájem ze strany Evropské unie, “uvedl Kreml.

Připomeneme, že dříve Francie a Německo předložily svým partnerům v EU návrh vyslat Moskvě signál otevřenosti a připravenosti na summit s Putinem. Vedoucí představitelé EU však tuto nabídku odmítli.

Berlín a Paříž pokračují v linii „humanizace“ diktátora Kremlu „navázáním dialogu“. Například německá kancléřka Angela Merkelová prakticky hájila právo dokončit stavbu Nord Stream 2 a nyní Macron deklaruje potřebu „sblížení“.

Pokud jde o spolupráci mezi EU a Putinem v otázkách mezinárodního terorismu, vyvstává otázka: o čem můžete mluvit s prezidentem země, pro kterou je teror hlavním způsobem komunikace jak na mezinárodní scéně, tak uvnitř země?

Tuto praxi používá Moskva po celá desetiletí. Lze si ale také vzpomenout na události nedávné historie: otravu opozičních politiků a novinářů v samotné Ruské federaci a těch nechtěných mimo ni (příklad Skripalové v Británii, bulharský podnikatel Gebrev); teroristické činy na území jiných států (výbuchy muničních skladů v České republice, útok na osobní dopravní letoun letu MH-17) atd.

  Pražské jaro 2021: Diplomatický konflikt ohledně destabilizujících aktivit Ruska

Když už mluvíme o bezpečnosti v oblasti kyberprostoru, Ruská federace je zapojena do všech hlavních skandálů souvisejících s hackerskými útoky po celém světě, včetně nejdůležitějších infrastrukturních zařízení v Evropě a Americe, která je ve skutečnosti hlavním kybernetickým teroristem na planetě. Každý týden se objevují další a další nové skutečnosti a orgány činné v trestním řízení po celém světě potvrzují účast ruských speciálních služeb v nich.

Pokud jde o spolupráci v oblasti zdravotnictví, stačí připomenout tvrdou dezinformační kampaň Kremlu za účelem diskreditace západních vakcín (s cílem propagovat její „Sputnik-V“), která vedla obecně k protivakcinačnímu účinku a sám v Ruské federaci vytvořil téměř nekontrolovatelnou situaci s epidemií koronaviru.

Úloha Moskvy při řešení problémů regionálních konfliktů také vypadá mimořádně cynicky. Osmý rok je Ruská federace v roli okupanta, zmocnila se ukrajinského Krymu a rozpoutala válku na východní Ukrajině.

Nestačí tyto příklady k pochopení toho, co je vedení Kremlu, a že Putin rozumí pouze jazyku síly. Vyjednávání, přesvědčování a pokusy o „navázání dialogu“ s Ruskou federací jsou neplatné.

Kolik dalších novinářů, politiků a těch, kteří jsou jednoduše moskevskému režimu v nepořádku, je třeba zničit, kolik budov vyhodit do povětří, letadel sestřelit, serverů hacknout, aby někteří vůdci pochopili, kdo je Putin.

Hlava Spojených států již na tuto otázku skutečně odpověděla.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com