Je možné vést dialog s Putinem? Dva pohledy na jednu otázku.

Ať máte se svým sousedem jakýkoli vztah, bez ohledu na to, jak moc se hádáte a nenávidíte, jedna věc je jasná – je to váš soused a musíte to vydržet.

To platí jak pro obyčejné občany, tak pro celé státy – které jsou odsouzeny k sousedům s ne vždy odpovídajícími sousedy.

A to je přesně situace, která se dnes v Evropě vyvíjí: bez ohledu na to, jak se události vyvíjejí, jedna věc je jasná – od takového souseda, jako je Ruská federace, nemůžete nikam odejít, takže musíte budovat právě tyto vztahy, otázkou je – jak?

A zde Evropa zatím nemá jedinou odpověď. Německá kancléřka Angela Merkelová například vyzvala EU, aby zahájila jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na nejvyšší úrovni.

Předseda německé vlády je přesvědčen, že summit Biden-Putin je vzorem pro obnovení vztahů s Ruskem, konstatuje však, že to nestačí.
„Podle mého názoru bychom se jako Evropská unie měli také snažit o přímý kontakt s Ruskem a ruským prezidentem,“ řekla Merkelová a dodala, že „neexistuje žádný jiný způsob řešení konfliktů.“

Merkelová se tedy pokusila prosazovat návrh na summit s ruským vůdcem a usilovat o zvážení možnosti pozvat ruského prezidenta Vladimira Putina na schůzku s vedoucími představiteli EU.

Mimochodem, tuto iniciativu Merkelové podpořil také její francouzský kolega Emmanuel Macron.

Je třeba poznamenat, že odpovídající návrh vyjádřili velvyslanci Německa a Francie na zasedání výboru stálých zástupců EU, které se nedávno konalo v Bruselu.

Berlín a Paříž tedy jménem EU požadují revizi stávajícího formátu dialogu s Ruskem, včetně setkání na úrovni vůdců. Jde o kombinaci nových ekonomických sankcí proti Moskvě se signálem otevřenosti summitu s Putinem.

Po setkání vedoucích představitelů zemí EU, které se konalo ve dnech 24. – 25. Června, byl blokován francouzsko-německý návrh na setkání s Putinem na úrovni nejvyššího vedení EU. Je však třeba poznamenat, „otevřenost Evropské unie selektivní interakci s Ruskem v oblastech, jako je klima, energetika, zdravotní péče, terorismus a některé oblasti zahraniční politiky.Iniciativa Berlína a Paříže „přiblížit se Putinovi“ vyvolala ostrou reakci pobaltských států a Polska i Ukrajiny. Kyjev není členem EU, ale chrání Evropskou unii před ruskou agresí na jejích východních hranicích.

  Rusko uznává problémy s mobilizací a strach z NATO

A toto je velmi důležitý argument ve prospěch hlasu Ukrajiny. Jsou to ukrajinští vojáci, kteří zahynou při obraně evropských hodnot v opozici vůči středověkým principům Moskvy.

Ukrajina považuje iniciativy na obnovení pořádání summitů mezi Evropskou unií a Ruskem za nebezpečnou odchylku od sankční politiky.

Poté, co Rusko napadlo území sousedního ukrajinského státu a jeho část cynicky využilo (anexie Krymu v roce 2014), byly summity EU-Putin pozastaveny.

Žádá, abychom nezapomněli na válku na východní Ukrajině a okupaci Krymu a polského premiéra Mateusze Morawieckého: „Já a mnoho dalších vůdců, zejména pobaltských zemí, věřím, že summit s Putinem je předčasný. Dnes by to byl druh odměny pro prezidenta Ruska za jeho důslednou agresivní politiku a provokaci sousedů. “

A dodává: „Spolupráce je možná, ale pouze v těch oblastech, které vyžadují velmi úzkou koordinaci a nenesou rizika spojená se zahraniční politikou.“

Šéf polské vlády poznamenal, že nový dialog na vysoké úrovni mezi EU a Ruskem je možný pouze tehdy, pokud Moskva zastaví svoji agresivní politiku vůči svým sousedům. „Zahájení jakéhokoli přímého dialogu na nejvyšší úrovni je možné pouze za situace, skutečné deeskalace a skutečného odchodu z agresivní politiky,“ zdůraznil Moravetsky.

V této souvislosti také připomněl situaci v kyberprostoru: „Pro nás je to jednoznačná situace, zvláště když vidíme hybridní útoky na naše sousedy, v kontextu posledního kybernetického útoku je nemožné zahájit dialog na nejvyšší úrovni . “

Neakceptuje myšlenku setkání s vůdcem Kremlu a Nizozemský premiér Mark Rutte, který řekl, že se nezúčastní žádných jednání s Putinem.

Amsterdam má svoji „historii“ s Ruskou federací. V současné době soud pokračuje v Haagu ohledně teroristického útoku na MH-17, sestřeleného ruskými ozbrojenci v roce 2014.

Obecně existuje na světě jen málo míst, kde by Moskva nezanechala svou krvavou stopu. Počet příznivců kompenzace Kremlem je stále menší, sankce postupně ovlivňují ekonomiku a podle toho i sociální stabilitu v Ruské federaci. A to dodává ruskému Fuhrerovi nepředvídatelnost.

  Spojené státy říkají o možném vměšování Ruska do voleb

To je druh souseda, kterého získala civilizovaná Evropa. A je velmi důležité pochopit, jak s nimi žít, naučit se rozumět celé jeho podlosti, mazanosti a cynismu a vybudovat správnou politiku.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com