Syn premiéra Andrej Babiš mladší dnes půjde vypovídat k Čapímu hnízdu

irozhlas.cz

Syn premiéra Andreje Babiše (ANO) Andrej dnes půjde vypovídat na policii v kauze, která souvisí s padesátimilionovou dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. V případu je nyní stíhán premiér a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Premiér dlouhodobě tvrdí, že je kauza účelová a uměle vykonstruovaná. Nagyová v minulosti uvedla, že je přesvědčena o tom, že zákon porušen nebyl.

Policie v květnu navrhla premiéra i Nagyovou obžalovat, dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch ale na konci srpna vrátil případ k došetření, zejména právě proto, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků. Lhůtu pro doplnění dokazování Šaroch stanovil podle mluvčího pražských městských státních zástupců Aleše Cimbaly do 17. září.

Farma Čapí hnízdo původně patřila premiérovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Akcie vlastnily Babišovy děti a partnerka. Andrej Babiš mladší nyní prohlašuje, že farma Čapí hnízdo byla od počátku projektem jeho otce a že on hrál roli bílého koně.

Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů. Premiéra a Nagyovou vyšetřovatelé viní z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu.

Autor: ČTK

  Rajchl obhájil funkci předsedy strany PRO, která pořádá protesty proti vládě

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com