Voliči rozhodli o podobě Poslanecké sněmovny: Kdo sestaví vládu?

Ve dnech 8. a 9. října se konaly dlouho očekávané volby do Poslanecké sněmovny ČR. Voliči rozhodli o budoucím složení dolní komory Parlamentu poněkud překvapivě. Původní favorit voleb, hnutí ANO, nakonec o pár desetin procenta zaostalo za vítěznou koalicí SPOLU. Co očekávat po volbách?

Letošní volby do Poslanecké sněmovny byly specifické od samého počátku. Termín voleb vyhlásil prezident Miloš Zeman na konci prosince a zahájil tak kampaň nezvykle brzy.

Ještě předtím však někdejší opoziční strany vytvořily koalice, které si kladly za cíl odstavit premiéra Andreje Babiše a jeho hnutí od moci. O přízeň voličů se tak společně ucházely ODS, TOP 09 a KDU-ČSL jako koalice SPOLU. Druhou koalici vytvořili Piráti a Starostové.

Jak dopadly volby?

Finální výsledky voleb znala veřejnost již v podvečer druhého volebního dne. Během sčítání to vypadalo na přesvědčivé vítězství hnutí ANO v čele s premiérem Andrejem Babišem. V posledních chvílích se však karty obrátily a pouze o několik desítek tisíc hlasů nakonec zvítězila koalice SPOLU.

Koalice SPOLU získala 27,79 %, ANO skončilo až druhé se ziskem 27,12 %. Zajímavostí těchto voleb je skutečnost, že ačkoliv SPOLU vyhrála, hnutí Andreje Babiše nakonec získalo o jeden mandát více a na svůj účet si tak připsalo 72 poslanců.

Velké zklamání bylo cítit ve volebním štábu koalice PirSTAN, která si kladla za cíl dosáhnout hranice 25 %, uskupení však nakonec skončilo s pouhými 15,62 %. Kvůli kroužkování na kandidátkách navíc Piráti získali jen čtyři mandáty, zatímco STAN bude mít ve sněmovně rekordních 33 poslanců.

Čtvrtým a zároveň posledním subjektem, který usedne v příští sněmovně, je SPD. V čele s Tomiem Okamurou získalo hnutí SPD 9,56 % a nedosáhlo tak dvojciferného výsledku, jak se očekávalo dle volebních průzkumů.

  Schizofrenie hloupého Fuhrera aneb o co víc si Evropa může dovolit být „klidná“

Brány sněmovny se na příští čtyřleté období uzavřely před ČSSD, KSČM, Trikolórou i nově vzniklým hnutím Přísaha Roberta Šlachty. V těchto volbách propadl rekordní počet hlasů, až milion voličů nebude mít v dolní komoře parlamentu své zastoupení.

Co očekávat po volbách?

Voliči rozdali karty. Nyní již stojí zodpovědnost na jednotlivých politických subjektech, které musí sestavit ideálně většinovou vládu s důvěrou sněmovny.

Obě koalice již před volbami deklarovaly, že do vládu půjdou výhradně společně. Ani jedna ze stran si dle svých slov neumí představit jednání o vládě s ANO a SPD. Již pár hodin po volbách se sešli lídři těchto stran a podepsali memorandum o sestavení vlády.

Demokratické koalice mají ve sněmovně většinu, konkrétně 108 mandátů. Naopak hnutí ANO a SPD nezískala potřebnou podporu voličů, aby mohla sestavit vládu společně, mají totiž dohromady pouze 92 mandátů.

Novým premiérem České republiky by se podle všeho měl stát lídr vítězné koalice a předseda strany ODS Petr Fiala. Jednotlivé resorty vlády si mezi sebou rozdělí ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti.

Záleží však také na postupu prezidenta Miloše Zemana. Ten již dlouho před volbami označoval předvolební koalice za podvod a nechal se v minulosti slyšet, že jmenuje premiérem předsedu nejsilnější strany, což by byl opět Andrej Babiš. Jeho šance na sestavení vlády jsou však minimální.

Nová vláda a mezinárodní vztahy

Pokud prezident pověří Petra Fialu sestavením vlády a tato nová vláda získá ve sněmovně důvěru, lze očekávat také odlišné vystupování České republiky v zahraničních otázkách. Obě koalice mají ve svých programech zakotvené jasné směřování Česka na západ.

Autor: Aneta Šmejcová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com