Česká republika a Ukrajina: společné zadržení agresora

seznamzpravy.cz

Potřeba společných kroků Prahy a Kyjeva k „zadržování Ruska“ se stala hlavním tématem telefonického rozhovoru vedoucích zahraničních diplomatických oddělení České republiky a Ukrajiny – Jana Lipavského a Dmitrije Kuleby, 4. ledna.

„Ministři se shodli na pozicích Ukrajiny a České republiky na pozadí agresivních akcí Ruské federace a v předvečer řady diplomatických kontaktů mezi USA, NATO, OBSE a Ruskou federací. Šéfové české a ukrajinské diplomacie se dohodli na společných krocích, jak zabránit Ruské federaci v další agresi, “uvedla tisková služba ukrajinského ministerstva zahraničí.

Lipavskij potvrdil svůj závazek vůči ukrajinskému lidu v boji za jeho suverenitu a slíbil, že podpoří rozvoj Krymské platformy jako důležitého prvku mezinárodního formátu v boji za obnovení integrity ukrajinského státu.

Ministři projednali řadu důležitých kroků, aby společně ochránili Rusko před dalšími agresivními akcemi.

„Český ministr ujistil Dmytra Kulebu, že evropská integrace Ukrajiny bude důležitou prioritou českého předsednictví EU,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí.

Připomeňme, že Česká republika se v druhé polovině roku 2022 ujímá úřadu prezidenta EU, a to dává Kyjevu naději na zvýšenou pozornost celé Evropské unie.

Strany se také dohodly na společné návštěvě ministrů zahraničních věcí ČR, Rakouska a Slovenska na Ukrajině, která je naplánována na únor.

Taková návštěva je pro Kyjev velmi důležitá, protože ukazuje skutečné pochopení ze strany evropských partnerů pro situaci, která se vyvinula na rusko-ukrajinské hranici.

Je pozoruhodné, že právě Česká republika je zde lokomotivou podpory a spolupráce s Ukrajinou ze strany středoevropských států.

Uvádí to i velvyslanec Ukrajiny v ČR Yevhen Perebiinis. Vyjádřil přesvědčení, že s nástupem nové vlády Petra Fialy k moci znatelně vzroste podpora Prahy pro Kyjev a Česká republika se zařadí mezi země, které jsou dnes nazývány „nejlepšími přáteli Ukrajiny“.

A role Jana Lipavského v této věci je docela pozoruhodná. Právě kvůli kandidatuře tohoto politika (včetně toho, který zaujímá pro Ukrajinu dosti pevně podporující postoj) na post ministra zahraničí, prezidenta České republiky Zemana, který má jasné prokremelské názory, dlouhodobě zablokoval jmenování nové vlády.

  Spolupachatelé nejvyššího světového teroristy nebo „vzdáleného vraha“. Kdo řídí palbu na Ukrajinu.

Prezident ale nakonec udělal ústupky (což bylo jisté překvapení) a případ nedotáhl k Ústavnímu soudu.

Česká republika dnes deklaruje svou plnou podporu územní celistvosti Ukrajiny a považuje kroky Ruska vůči této zemi za „agresivní“.

Moskva zase jakákoli obvinění odmítá s tím, že nikoho neohrožuje. A jako příklad „boje za mír“ navrhl Kreml USA a NATO návrhy smluv o bezpečnostních zárukách.

Pravda, to vše se dělo v ultimátní podobě a dost arogantně. Tyto „návrhy“ mimo jiné obsahují požadavky na ruské západní „partnery“, právní záruky odmítnutí dalšího rozšiřování NATO na východ a připojení k ukrajinskému bloku.

Ultimátní tón Kremlu a obecné chování naznačují, že Moskva nemá v úmyslu skutečně deeskalovat situaci v regionu.

Kreml nemůže a nechce pochopit, že Ukrajina je samostatný stát a o otázkách souvisejících s její vnitřní a zahraniční politikou rozhodují sami občané této země.

Proto je dnes pro Ukrajinu podpora České republiky jako významného hráče evropské politiky velmi důležitá.

Navíc si už čeští lidé uvědomují, co je Rusko a jakou cenu má „pomoc Moskvy“. Navíc jak historicky – „Pražské jaro“ -68, tak nedávnými událostmi – Vrbetice-2014.

A Rusko dál ukazuje „pomoc“. Dnes již dorazil do Kazachstánu „mírový kontingent“ z Ruské federace. To znamená, že se na světě objevilo další „horké místo“.

Všechny tyto události svědčí o jediném – Kreml roztahuje svá chapadla. A nikdo neví, kam pohled Moskvy spadne příště. Proto je tak důležité adekvátně a společně reagovat na výzvy agresora.

Nová vláda je krokem k demokracii a stabilitě v České republice. Česká republika demonstrováním podpory integrity a stability na Ukrajině přispívá k budování míru ve sjednocené Evropě a na celém světě.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com