Krize slovenské vlády pokračuje. Další koaliční strana vyzvala předsedu vlády Matoviča, aby odstoupil

Nad slovenskou vládou stále visí otazník. Druhá koaliční strana vyzvala předsedu vlády Igora Matoviča, aby odstoupil. Koalice je rozbitá, menšinová vláda a nepravděpodobné předčasné volby jsou ohroženy. Všechno to začalo před dvěma týdny, kdy byla nestandardním způsobem zakoupena neschválená ruská vakcína Sputnik V, a poté ministr zdravotnictví rezignoval, ale ani to nevyřešilo spor mezi čtyřmi vládnoucími stranami.

Denní průměr Igora Matoviča (IgorMatovič) je na Facebooku asi tři. Ale minulé úterý byl jeho hlavní komunikační kanál stále prázdný a pro mnoho lidí to znamenalo, že se situace stala vážnou. Předseda vlády Slovenska přestal mluvit s uživateli sítě a začal mluvit se svými aliančními partnery, ale zatím je nepřesvědčil.

Strana Svoboda a Soldarita je podmíněna jejím odchodem. Matovic náhodou dostal desetidenní prázdniny, poté chtěli svolat republikánskou radu a opustit ligu, pokud nedojde ke změně ve vládním úřadu. Termín „chaos po prvním roce vlády“ nejlépe vystihuje vládu Igora Matoviče. Komunikace, boj proti pandemii a řízení plánu obnovy jsou chaotické … Je nemyslitelné, aby 80% lidí v zemi nedůvěřovalo předsedovi vlády. “

Ministr hospodářství a Richard Sulík, předseda Strany Svoboda a solidarita, si jsou vědomi konfliktu s předsedou vlády. V posledních několika měsících se alianční partneři stali největšími konkurenty a střídavě si vyčítají všechny nepříznivé okolnosti, které se na Slovensku vyskytly, včetně velkého počtu obětí koronaviru. Proto Richard Sulík nabízí také svou pozici, a pokud to znamená, že Matovič odejde z vlády, předá ministerskou pozici někomu jinému.

Nejmenší strana „Lidé“ se připojila k organizaci „Svoboda a jednota“ a podobně vyzvala předsedu vlády, aby odešel. Její předsedkyně Veronika Remišová (Veronika Remišová) však odmítla říci, co by se stalo, kdyby Matovič ne. „Nebudete slyšet mé ultimátum. Premiér velmi dobře ví, jaké jsou naše limity a jaké jsou naše červené čáry.“ Remišová rovněž souhlasí s názorem Sulíka, že se v nejbližší době pravděpodobně nebudou účastnit jednání vládních koaličních představitelů vlády. Tento model si osvojily rodiny malých a středních podniků Čtvrté koaliční strany a jejím řečníkem je Boris Corral.

  Útok wagnerovců na Moskvu je možný. Situace v Rusku může urychlit ukrajinskou ofenzivu, říká analytik

Všichni členové vlády bez výjimky souhlasí s tím, že se musí za každou cenu vyhnout předčasným volbám. Naopak, opozice bude přirozeně usilovat o volby pod vedením bývalého předsedy vlády Petra Pellegriniho. A ten bude volby kontrolovat v tomto moment.

Podle posledního průzkumu agentury AKO získá jeho strana 24,9% výtěžku, což je téměř přesně to samé jako volba Igora Matoviče a jeho hnutí OL’aNO před rokem. V současné době je poměr 13,1%, což je třetí místo. Za přítomnosti lídrů ligy, parlamentních klubů a některých politiků, kteří požádali o setkání s prezidentkou Zuzhanou Cheptovou, bude Igor Matovic (Igor Matovic) pokračovat v diskusi o dalších událostech v lize.

Současně se i přes vnitřní konflikty musí slovenská vláda stále podílet na základních mimořádných rozhodnutích týkajících se pandemie koronavirů. Výjimečný stav země skončil v pátek, takže země rovněž přijala opatření a aliance se dosud nedohodla, zda podpoří její expanzi. Předseda vlády Igor Matovič musí hledat nového ministra zdravotnictví. Marek Krajčí v pátek rezignoval a prezidentka Čaputová dočasně jmenovala do čela ministerstva ministra financí Eduarda Hegera, zdá se, že zatím nemá nového nástupce. Může to být nejdůležitější služba během pandemie a existuje sama bez vedení a jasných pokynů.

Příští týden končí období před tím, než ministr zdravotnictví a předseda vlády ponechají prostor pro nezbytné zlepšení situace v pandemii, jinak by podle jejich předchozích závazků mělo doposud nejpřísnější zadržovací období v zemi začít 21. března.

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com