Kazachstánský prezident tvrdí, že v zemi byl obnoven ústavní pořádek

denik.cz

Kazachstánský prezident Kasym-Žomart Tokajev dnes uvedl, že v zemi byl obnoven ústavní pořádek, i když protiteroristická operace ještě zcela neskončila. Účastníky rozsáhlých nepokojů, které se minulý týden rozšířily do řady měst, označuje za teroristy a bandity. Podle agentury TASS uvedl, že mezi útočníky byli bojovníci hlavně ze středoasijských zemí, včetně Afghánistánu, a z Blízkého východu. V úterý se Tokajev chystá představit návrh na složení nové vlády, informovala tisková agentura TASS.

Prezident na dnešním videosummitu Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) zdůraznil, že do střetů v Kazachstánu byli přímo zapojeni teroristé a že vedení země brzy předloží světu důkazy o tom, co se v uplynulých dnech skutečně stalo. Vyzdvihl přitom, že situaci se podařilo zklidnit díky silám postsovětské ODKB.

Vyslání asi 2500 vojáků z Ruska a dalších postsovětských republik v rámci mise ODKB do Kazachstánu kritizují mimo jiné USA.

Odpoledne Tokajev podle své tiskové služby v rozhovoru s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem uvedl, že nepokoje byly „dobře připravený“ akt agrese. „Nepochybuji o tom, že jde o teroristický útok. O dobře organizovaný a připravený akt agrese proti Kazachstánu. Většina útočníků byli zahraniční bojovníci především ze zemí Střední Asie, včetně Afghánistánu. Byli tam také bojovníci z Blízkého východu,“ cituje vyjádření Tokajeva zpráva zveřejněná na webu hlavy státu.

Cílem těchto útočníků bylo podle prezidenta vytvořit v zemi „zónu chaosu a následně se chopit moci“. „Proto byla v zemi zahájena protiteroristická operace,“ zdůvodnil Tokajev tvrdý zásah proti účastníkům nepokojů. Odhadl také, že ekonomické ztráty státu spojené s dosavadními událostmi činí dvě až tři miliardy dolarů (přibližně 43 až 64,5 miliardy korun). Škody podle něj utrpělo 1300 podniků, vyrabováno bylo 100 nákupních center a bank a zničeno na 500 policejních aut.

Tokajev také během svého vystoupení na dnešním ODKB řekl, že v Kazachstánu nikdy nebyly nasazeny ozbrojené síly proti pokojným občanům. Minulý týden přitom oznámil, že dovolil policistům a vojákům, aby v zájmu obnovení pořádku stříleli na demonstranty bez varování.

  Proberte se, nikdo nás neochrání. Rusové panikaří po úderech dalekonosných dronů

Prezident zopakoval informaci, že během protestů přišlo o život 16 pracovníků bezpečnostních sil. Počet obětí mezi civilisty se podle něj upřesňuje. Ruská a místní média v neděli s odkazem na zdravotníky uvedla, že o život přišlo 164 lidí, policie ani ministerstvo zdravotnictví ale tento údaj zatím nepotvrdily.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com