Porošenko může dát záminku k ruské invazi, bojí se diplomaté

seznamzpravy.cz

Exprezident Petro Porošenko, který je podezřelý z velezrady, se na Ukrajinu vrátil na začátku týdne. Jeho případ rozkolísal ukrajinskou politiku, což je podle pozorovatelů zvlášť nebezpečné v době, kdy se země obává ruské invaze.

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko je ve své vlasti vyšetřován kvůli podezření z velezrady, z financování terorismu a z vytvoření teroristické organizace. Podle úřadů se ještě před zvolením prezidentem v roce 2014 dohodl – i s lidmi z nejvyššího vedení Ruska – na nákupu uhlí z území ovládaného proruskými separatisty v oblasti Donbasu (více zde). Tento nákup zvýšil podle vyšetřovatelů závislost Ukrajiny na Rusku a na separatistech, ztížil diverzifikaci energetických zdrojů a podkopal hospodářskou bezpečnost státu.

Domů se Porošenko vrátil v okamžiku, kdy se podél ukrajinských hranic shromažďují ruské jednotky a panují obavy, že ruský prezident Vladimir Putin plánuje útok na Ukrajinu. K invazi by podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena mohlo dojít „ve velmi brzké době“.

Někteří západní diplomaté se proto obávají, že skutečným důvodem Porošenkova návratu je vyostření vnitřních politických rozporů uvnitř Ukrajiny.

„Musíme si být naprosto jisti, že v jeho případě bude dodržen právní postup, že dojde ke spravedlivému posouzení a ke spravedlivému soudnímu rozsudku. A za druhé: Toto je opravdu doba, kdy ukrajinská vláda, Spojené státy a všichni jejich spojenci po celém světě musí být jednotní,“ uvedl pro RFE/RL americký senátor Chris Murphy.

Podobně se vyjádřila i britská velvyslankyně na Ukrajině Melinda Simmonsová: „Domnívám se, že v této době je víc než kdy dřív nutné, aby političtí vůdci Ukrajiny ukázali jednotu a vyhnuli se činům, které by mohly rozdělovat,“ napsala na twitteru.

Po jeho přistání nastal na letišti chaos, pohraniční stráž ho zadržela asi na 15 minut. „Sebrali mi pas kvůli tomu, že prý potřebují potvrdit mou totožnost, protože mají vážné pochybnosti, jestli jsem opravdu Petro Porošenko. Tak moc se těšili na můj návrat, že se mi snažili zabránit se do země dostat,“ uvedl ještě na letišti bývalý prezident.

Toho před příletovou halou vítali jásající členové jeho opoziční strany Evropská solidarita. Během svého vystoupení pak Porošenko obvinil současného prezidenta Volodymyra Zelenského, že se ho snaží zdiskreditovat, aby odvedl pozornost od rozsáhlých ekonomických problémů Ukrajiny.

„Za mé vlády jsme odstranili symboly komunismu a udělali mnoho dalších věcí, včetně obnovení ukrajinské armády. Prosazovali jsme náš jazyk a náboženství. A oni to nazývají zradou,“ prohlásil Porošenko, který je zároveň jedním z nejbohatších ukrajinských podnikatelů.

Bývalý prezident z Ukrajiny utekl do Moskvy a jeho majetek byl úřady zmražen. Ukrajinský státní úřad pro vyšetřování tvrdí, že se Porošenko spolčil s proruským ukrajinským oligarchou Viktorem Medvedčukem, aby vytvořili umělý nedostatek uhlí, a tudíž výhodné podmínky pro separatistické bojovníky, kteří od roku 2014 vedou válku s ukrajinskou armádou.

„Viktor Medvedčuk uzavřel dohodu s Petrem Porošenkem, který měl jako prezident Ukrajiny možnost ovlivňovat výkonnou moc i tvorbu zákonů,“ uvedla na tiskové konferenci Tetjana Sapjanová z ukrajinské státní prokuratury.

Porošenko se později objevil u kyjevského soudu, který měl rozhodnout, zda bude bývalý vůdce během probíhajícího vyšetřování a procesu zadržen. Prokuratura požádala o jeho zatčení a kauce byla stanovena na 37 milionů dolarů (více zde). Pokud bude Porošenko shledán vinným z velezrady, hrozí mu odnětí svobody až na 15 let.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com