Švýcarský soud se blíží. Putin už možná nebude neviditelný boháč

Ve světle válečných zločinů, které dennodenně páchají ruská vojska na Ukrajině, se to zdá být skoro nepodstatná otázka. Jaké jmění má ruský prezident Vladimir Putin a jak ho před světem ukrývá? Tato záhada se vynořuje dlouho, objevovala se už v časech, kdy si spousta lidí ještě naivně myslela, že ruský prezident je vcelku rozumný politik v čele velké a složité země, kde korupce patří k tradičním nešvarům. Z tohoto omylu byli mnozí z nich fatálně vyvedeni před rokem, kdy Rusové zahájili svou zločinnou válku.

Již 8. března začne před curyšským soudem proces se čtyřmi bankéři, které prokuratura obvinila z nedbalosti a porušení pravidel proti praní špinavých peněz. Žalobci doufají, že vyšetřování představitelů Gazprombanky může vrhnout světlo na záhadný majetek ruského diktátora.

Podle oficiální verze Kremlu je ruský prezident skromný muž. Jako prezident obrovské země si vydělává vcelku střízlivý plat – kolem 250 000 korun měsíčně. Vlastní tři auta a bydlí ve dvousetmetrovém bytě. Ani západní rozvědky se na stopu Putinova neviditelného jmění nikdy nedostaly, přestože mají přístup ke všem finančním transakcím v západních bankách. Putinovo jméno totiž na žádných dokumentech nefiguruje. Jenže podle mnoha odborníků a analytiků patří ruský prezident k nejbohatším lidem planety, objevují se i úvahy, že je možná vůbec tím nejbohatším. Podezřelé obchody se počítají v bilionech dolarů a jsou spojovány s lidmi, s nimiž má ruský diktátor těsné pouto. Oficiální představitelé Kremlu to označují za lživou západní propagandu.

Finančník Bill Browder v roce 2017 před americkým senátním výborem vypověděl, že Putin začal hromadit majetek po procesu s oligarchou Michailem Chodorkovským. Ropný magnát a majitel společnosti Jukos se stal kritikem Kremlu a v roce 2005 ho soudy poslaly na osm let do vězení za podvod při privatizaci a za daňové úniky. Podle výpovědi Browdera proces sloužil jako výstraha ostatním oligarchům. Browder ví, o čem mluví. Sám prodělal podobnou zkušenost. Jeho investiční společnost podnikala na ruském trhu. V roce 2005 byla Browderova firma obviněna z daňových úniků a ruské úřady mu část majetku zabavily. Jeho právník Sergej Magnitskij se s úřady soudil a odhalil defraudaci klientových peněz. Magnitskij zemřel v policejní vazbě 16. listopadu 2009. Browder pak prosadil přijetí tzv. Magnitského zákona, díky němuž je možné uvalit v zahraničí na ruské činitele sankce za porušování lidských práv.

  Navalného otrávili novičokem, potvrdili lékaři. Německo chce od Ruska vysvětlení

Kdy to začalo?

Po uvěznění Chodorkovského se ruští oligarchové začali podle Browdera obávat o svůj osud a právě tehdy se s Putinem začali „dělit“. Britsko-americký finančník je v Rusku považován za nepřítele státu a do země nesmí. Dokud je diktátor u moci, těžko někdo z Putinových blízkých o transakcích promluví.

Proces ve Švýcarsku může přinést něco nového. Bankéři v čele s ředitelem Romanem Abdulinem měli ve švýcarské pobočce ruské Gazprombanky otevřít účty pro Sergeje Roldugina. Prokurátor klade bankéřům za vinu, že jeho pohádkové příjmy nijak neprověřovali. A to i přesto, že Roldugin byl člověk blízký Vladimiru Putinovi. Křtil jeho starší dceru Marii a seznámil ho i s jeho budoucí ženou Ludmilou. Roldugin je původní profesí violoncellista a znalec vážné hudby. Putin ho jmenoval do funkce ředitele petrohradského Státního muzea divadla a hudby. Díky Panama papers přitom vyšlo najevo, že umělec vlastnil akcie největší ruské televizní společnosti přes reklamu, držel balík akcií výrobce nákladních automobilů Kamaz a měl i podíl v bance Rossija, kterou USA označují za „osobní banku vysokých ruských funkcionářů“.

Na účtech v daňových rájích dokázal nashromáždit jmění kolem sta milionů dolarů. Violoncellem si na takové investice rozhodně vydělat nemohl. Roldugin je samozřejmě jen jedním z mnoha, od nichž vedou stopy k Putinovu jmění. Na ty další ale zatím švýcarský soud zřejmě nedosáhne. I když dnes už víme, že zkorumpovanost zdaleka není Putinovým největším hříchem, zjistit, jak to je s jeho neviditelnými miliardami, by bylo velmi potřebné. Mohlo by to otevřít cestu k zabavení a postupnému uvolnění obrovské sumy peněz na pomoc Ukrajině. Ale to všechno je zatím ve hvězdách. Stejně jako soud ohledně Putinových válečných zločinů.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com