Rusko zablokovalo přístup k sociální síti Facebook, omezuje i Twitter

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor zablokoval přístup k sociální síti Facebook a omezovat začal i přístup k síti Twitter, uvedla dnes agentura TASS. Agentura Interfax předtím uvedla, že Twitter je stejně zablokovaný jako Facebook. Rusko tak činí ve snaze kontrolovat zprávy o ruské invazi na Ukrajinu, která trvá už více než týden.
Roskomnadzor zablokoval přístup i k řadě dalších médií. Mezi nimi například k ruskojazyčné službě BBC News, k informačnímu portálu Meduza, Rádiu Svobodná Evropa/Rádiu Svoboda (RFE/RL) nebo ke stanicím Deutsche Welle a Hlas Ameriky.

Vlastníkem facebooku je americká společnost Meta Platforms. Její manažer Nick Clegg uvedl, že firma bude i nadále dělat vše, co je v jejích silách, aby své služby v Rusku obnovila. „Brzy se miliony obyčejných Rusů ocitnou odříznuti od spolehlivých informací, zbaveni každodenních způsobů, jak se spojit s rodinou a přáteli, a zbaveni možnosti se vyjádřit,“ napsal Clegg na twitteru. V Metě má na starosti globální záležitosti.

Cenzurní úřad uvedl, že od října 2020 eviduje 26 případů diskriminace ruských médií ze strany provozovatele facebooku. Tato sociální síť podle něj omezila přístup na státem podporované kanály, jako je televize RT a tisková agentura RIA.

Facebook tento týden uvedl, že omezil přístup ke kanálu RT a k portálu Sputnik v celé Evropské unii. Dodal, že také celosvětově odstraňuje obsah z facebookových stránek ruských státem kontrolovaných společností a účtů na síti Instagram, stejně jako příspěvky obsahující odkazy na tyto informace na facebooku.

Podle odhadů společnosti Insider Intelligence měla Meta na facebooku v Rusku k loňskému roku asi 7,5 milionu uživatelů. Zhruba 122,2 milionu účtů měly dohromady všechny její služby, včetně Instagramu, WhatsAppu a Messengeru. Přední ruskou sociální síť VKontaktě používalo asi 63 milionů lidí, odhadli analytici.

  Hamáček vyzradil působení českých špionů. Moskva žádá okamžité vysvětlení

Moskva už před týdnem oznámila omezení přístupu a zpomalení provozu sítě Facebook. Firma podle ruského regulátora porušuje klíčové principy svobodného šíření informací a neomezeného přístupu ruských uživatelů k ruským médiím na zahraničních internetových platformách.

Ruské úřady od začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu z 24. února zesílily tlak na poslední nezávislá média a na velké sociální sítě. Ruští poslanci představili zákon, který počítá s vysokými tresty pro ty, kdo šíří nepravdivé informace o armádě.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com