Johnson promluví k ukrajinskému parlamentu, oznámí další pomoc

Britský premiér Boris Johnson dnes prostřednictvím videohovoru promluví k ukrajinskému parlamentu a oznámí další vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 300 milionů liber (8,8 miliardy Kč). Úřad předsedy britské vlády o tom informoval s tím, že půjde o první projev zahraničního lídra k ukrajinskému parlamentu od začátku ruské invaze 24. února.

Johnson podle úryvků z nacházejícího projevu odkáže na slova britského válečného premiéra Winstona Churchilla z roku 1940. „Když má země čelila hrozbě invaze během druhé světové války, tak se náš parlament – stejně jako váš – během konfliktu nadále scházel a britský lid projevil takovou jednotu a odhodlání, že na dobu největšího nebezpečí vzpomínáme jako na svou nejskvělejší hodinu,“ uvede Johnson. „Vaše děti a vnoučata budou říkat, že Ukrajinci svět naučili, že hrubá síla agresora není nic proti morální síle lidí, kteří jsou odhodláni být svobodní,“ dodá.

Johnson se chystá také oznámit další vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 300 milionů liber, což je nad rámec dosud poskytnuté pomoci v hodnotě zhruba 200 milionů liber, píše agentura Reuters. Nový balíček obsahuje mimo jiné vybavení pro elektronický boj či přístroje pro noční vidění. Spojené království dosud dodalo Ukrajině 5000 protitankových střel, pět protiletadlových raketových systémů s více než 100 střelami a 4,5 tuny výbušnin.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu k britskému parlamentu 8. března řekl, že Ukrajinci budou za svoji zemi bojovat za každou cenu a odkázal na Churchillův slavný projev ze začátku války s nacistickým Německem. Johnson Kyjev navštívil 9. dubna.

ČTK

  Rusko se připravuje na možnou vojenskou operaci v Moldavsku – rozvědka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com