Tchaj-wan vs Čína – kam až může konflikt zajít?

Aktuální situace ohledně vztahů mezi Tchajwanem a Čínou se začíná vyostřovat. Konflikt, který spolu obě země mají, již trvá od minulého století. V posledních dnech se však v médiích stále častěji hovoří o hrozbě války. Co zatím stojí a jak může vypadat budoucnost tohoto sporu?

Vše začalo relativně nevinně. Šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi v pondělí 1. 8. naplánovala jednání s vrchními představiteli Tchaj-wanu, a to přímo na jejich území. Svou cestu realizovala hned na následující den, tedy úterý 2. srpna. Nutno podotknout, že let, kterým měla Pelosi údajně na Tchaj-wan cestovat, byl jedním z nejsledovanějších letů na webu flightradar24.com za poslední dobu. Celý svět totiž s napětím očekával, zda se naplní výhružky Pekingu, který prostřednictvím mluvčího čínské diplomacie americké velvyslance varoval, že Čína rozhodně nenechá návštěvu bez povšimnutí. Konkrétní kroky čínský mluvčí neuvedl, nechal se však slyšet, že „pokud se odváží (Pelosi, pozn. red.) tam jet, počkejte a uvidíte.“

Navzdory hrozbám Pelosi na Tchaj-wan úspěšně dorazila a zahájila smluvené jednání. Čína však skutečně celou situaci nenechala bez povšimnutí. Ve vzdušném prostoru okolo Tchaj-wanu se od začátku týdne objevuje čím dál více čínských letadel. Čína navíc prakticky okamžitě uvalila sankce na dovoz zboží z tohoto ostrovního státu. Zvýšená vojenská aktivita ze strany Číny se však dostala odpovědi ze strany USA, které do oblasti vyslaly několik letadlových lodí. Budoucí podpora Spojených států amerických v potenciálním konfliktu přitom není vůbec jistá. Přestože mezi Tchaj-wanem a USA existuje mezinárodní smlouva z roku 1979 s názvem Taiwan Relations Act, v jejím znění není jednoznačně stanoveno, zda-li se v případě konfliktu Spojené státy aktivně připojí na stranu utlačovaných ostrovanů, nebo zda je pouze podpoří dodávkou zbraní a munice či jinou ekonomickou podporou.

  České ministerstvo zahraničí se vyslovilo pro okamžité dodávky munice na Ukrajinu

Čína v reakci na události posledních dní vyhlásila dosud nevídané vojenské cvičení za použití ostrých střel, které mělo simulovat situaci blokády. Vládní internetové stránky Tchaj-wanských úřadů se navíc staly terčem útoku zatím neznámé skupiny hackerů, která se pokusila vyřadit z provozu klíčové prvky infrastruktury.

Celý konflikt působí jako bublající hrnec, kdy nás již od vypuknutí skutečného válečného konfliktu dělí jen tenká bariéra diplomacie. Je tedy otázkou, jak se bude situace dále vyvíjet. Zatímco pár set kilometrů od nás se Ukrajina stále zmítá v probíhající válce s Ruskem, na druhé straně světa již hrozí válka další. Nejbližší dny pravděpodobně ukážou, zda-li se v případě Číny jedná pouze o akt demonstrace moci, nebo se opravdu můžeme obávat dalšího konfliktu, který v případě vypuknutí již teď mnozí přirovnávají k třetí světové válce.

Autor: David V.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com