Bezpečnostní riziko pro Evropu v Záporožské elektrárně

novinky.cz

Množství bezpečnostních hrozeb v Evropě od únoru tohoto roku stoupá. Důvodem je samozřejmě ruská invaze na Ukrajinu. Jednoznačně největším rizikem posledních dní je ale situace v Záporožské elektrárně, která je největší jadernou elektrárnou v Evropě.

Rusové drží tuto elektrárnu už od března. Její obsazení bylo jedním z jejich prvních cílů. Obrovské bezpečnostní riziko hrozilo už tenkrát, protože Rusové se nebáli elektrárnu kvůli dosažení cíle ostřelovat. V posledních dnech ale riziko opět narůstá.

Vytvořena by měla být demilitarizovaná zóna

Jenom v průběhu čtvrtka 11.8. byla JE Záporoží zasažena pětkrát, jednou dokonce v blízkosti skladu radioaktivních materiálů.

V důsledku těchto faktů vyzval generální tajemník OSN Antonio Guterres k vytvoření demilitarizované zóny a zastavení bojů v okolí Záporožské elektrárny. Přesto se v okolí elektrárny do dnešního dne bojuje, přičemž bezpečnostní riziko v posledních dnech opět narůstá.

Je to způsobené tím, že připojení elektrárny Záporoží k elektrické síti je v kritickém stavu. Přitom toto připojení je nutné pro chlazení běžících jaderných reaktorů. Ze čtyř hlavních vedení zbývá již poslední, a to samé tvrzení platí také o těch záložních.

Jediným správným řešením by tak bylo to, k čemu už dříve vyzýval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj: „Pouze úplné stažení Rusů a obnovení plné ukrajinské kontroly nad situací kolem elektrárny může zaručit obnovení jaderné bezpečnosti pro celou Evropu“.

Rusové by se z JE Záporoží rozhodně měli a musí stáhnout. Zde už nejde o konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, ale o bezpečnost celé Evropy.

Pozitivem je mise MAAE

V posledních dnech to vypadá, že by se Rusko a Evropa mohli shodnout alespoň v otázce inspekce Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v Záporožské elektrárně. Inspektoři se chtějí přesvědčit na vlastní oči, v jakém je elektrárna stavu a jaká hrozí rizika. Ruský ministr Sergej Šojgu se vyjádřil, že jde o důležitý krok a jeho úřad této inspekci poskytne podporu.

  Ekonomické aspekty, kterých se dotkla tisková konference prezidenta Ruské federace

Je jasné, že tato mise se do JE Záporoží musí dostat. Jen tak bude zaručeno evropské bezpečí. Katastrofa v JE Záporoží by byla radioaktivní katastrofou pro celou Evropu větší, než byla ta černobylská. Podle modelu jaderné katastrofy, který vytvořili ukrajinští meteorologové uprostřed srpna, by v modelových podmínkách radioaktivní mrak zasáhl Kyjev, Ukrajinu, Bělorusko, Polsko, Slovensko, a za určitých okolností by ho mohlo pocítit také Česko či pobaltské země.

Autor: Marek Kočan

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com