Bezpečnostní riziko pro Evropu v Záporožské elektrárně

novinky.cz

Množství bezpečnostních hrozeb v Evropě od únoru tohoto roku stoupá. Důvodem je samozřejmě ruská invaze na Ukrajinu. Jednoznačně největším rizikem posledních dní je ale situace v Záporožské elektrárně, která je největší jadernou elektrárnou v Evropě.

Rusové drží tuto elektrárnu už od března. Její obsazení bylo jedním z jejich prvních cílů. Obrovské bezpečnostní riziko hrozilo už tenkrát, protože Rusové se nebáli elektrárnu kvůli dosažení cíle ostřelovat. V posledních dnech ale riziko opět narůstá.

Vytvořena by měla být demilitarizovaná zóna

Jenom v průběhu čtvrtka 11.8. byla JE Záporoží zasažena pětkrát, jednou dokonce v blízkosti skladu radioaktivních materiálů.

V důsledku těchto faktů vyzval generální tajemník OSN Antonio Guterres k vytvoření demilitarizované zóny a zastavení bojů v okolí Záporožské elektrárny. Přesto se v okolí elektrárny do dnešního dne bojuje, přičemž bezpečnostní riziko v posledních dnech opět narůstá.

Je to způsobené tím, že připojení elektrárny Záporoží k elektrické síti je v kritickém stavu. Přitom toto připojení je nutné pro chlazení běžících jaderných reaktorů. Ze čtyř hlavních vedení zbývá již poslední, a to samé tvrzení platí také o těch záložních.

Jediným správným řešením by tak bylo to, k čemu už dříve vyzýval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj: „Pouze úplné stažení Rusů a obnovení plné ukrajinské kontroly nad situací kolem elektrárny může zaručit obnovení jaderné bezpečnosti pro celou Evropu“.

Rusové by se z JE Záporoží rozhodně měli a musí stáhnout. Zde už nejde o konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, ale o bezpečnost celé Evropy.

Pozitivem je mise MAAE

V posledních dnech to vypadá, že by se Rusko a Evropa mohli shodnout alespoň v otázce inspekce Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v Záporožské elektrárně. Inspektoři se chtějí přesvědčit na vlastní oči, v jakém je elektrárna stavu a jaká hrozí rizika. Ruský ministr Sergej Šojgu se vyjádřil, že jde o důležitý krok a jeho úřad této inspekci poskytne podporu.

  Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák považuje vstup Ukrajiny do Evropské unie za jednu z hlavních agend EU

Je jasné, že tato mise se do JE Záporoží musí dostat. Jen tak bude zaručeno evropské bezpečí. Katastrofa v JE Záporoží by byla radioaktivní katastrofou pro celou Evropu větší, než byla ta černobylská. Podle modelu jaderné katastrofy, který vytvořili ukrajinští meteorologové uprostřed srpna, by v modelových podmínkách radioaktivní mrak zasáhl Kyjev, Ukrajinu, Bělorusko, Polsko, Slovensko, a za určitých okolností by ho mohlo pocítit také Česko či pobaltské země.

Autor: Marek Kočan

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com