Akcionáři ruského Gazpromu schválili rekordní výplatu dividend

Akcionáři ruské plynárenské společnosti Gazprom na dnešní mimořádné valné hromadě schválili rekordní výplatu dividend ve výši 1,208 bilionu rublů (zhruba půl bilionu Kč). Oznámila to dnes firma, jejímž většinovým vlastníkem je ruská vláda.

Gazprom tak za první pololetí vyplatí na každou akcii dividendu 51,03 rublu. Celková částka představuje největší výplatu dividend v historii ruského podnikového sektoru, napsala agentura Reuters.

Vedení Gazpromu navrhlo vyplacení dividendy 51,03 rublu na akcii koncem srpna, kdy rovněž oznámilo, že podnik v prvním pololetí vydělal rekordních 2,5 bilionu rublů. Za loňský rok Gazprom nevyplatil žádnou dividendu, jeho akcionáři tak roční dividendu nedostali poprvé od roku 1998.

Rusko se letos kvůli svému útoku na Ukrajinu stalo terčem rozsáhlých hospodářských a finančních sankcí ze strany západních zemí. Gazprom začal omezovat dodávky plynu do Evropy, firma nicméně těží z prudkého nárůstu cen této suroviny.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím sítě plynovodů.

ČTK

  Češi rekordně šetří. Spořit ale neumějí, po čase mají míň, než vydělali

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com