Po ostřelování Záporoží jsou desítky mrtvých či zraněných, uvádí Kyjev

Při ruském ostřelování ukrajinského města Záporoží v noci na dnešek zahynuly nebo byly zraněny desítky lidí, napsal facebooku ukrajinský generální štáb. Informace o obětech se podle něj upřesňují. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil nejméně 12 obětí. Správa města dříve uvedla, že mrtvých je nejméně 17 a útok poškodil 20 domů a okolo 50 vícepodlažních budov. Ve městě pokračují záchranné práce.

„Ruští okupanti v noci cynicky zasáhli obytné budovy a civilní infrastrukturu v Záporoží. Informace o obětech se ujasňují, už teď ale víme o desítkách mrtvých a zraněných,“ uvedlo v ranní svodce ukrajinské armádní velení.

„Víme o 12 mrtvých, 49 zraněných je v nemocnici, včetně šesti dětí,“ uvedl Zelenskyj v prohlášení na telegramu, kde zveřejnil i fotografie zřícené budovy.

Představitel záporožské radnice Anatolij Kurtěv uvedl, že podle předběžných údajů je mrtvých nejméně 17. Na telegramu nejprve po půlnoci vyzval obyvatele, aby se schovali do krytů, následně informoval o masivním ostřelování. Dnes ráno doplnil, že kromě desítek domů a budov ostřelování poškodilo také čtyři vzdělávací instituce.

Rusko, které na Ukrajinu zaútočilo letos 24. února, opakovaně i přes nashromážděné důkazy a svědectví odmítá, že útočí na civilisty. Záporoží hlásilo ostřelování z ruské strany tento týden několikrát, ve čtvrtek při útoku zahynulo podle poslední bilance 17 lidí.

Moskva na konci září prohlásila část Záporožské oblasti za ruskou, stejně jako i některá další ukrajinská území, nad kterými se jí podařilo při invazi na Ukrajinu získat kontrolu. Záporoží, které mělo před válkou přibližně 700.000 obyvatel, ale zůstává pod kontrolou Kyjeva. Ruskou anexi Kyjev i Západ odmítají.

ČTK

  Navalnyj potvrdil přesun za polární kruh a vzkázal, že je v pořádku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com