Britové darují Ukrajině rakety protivzdušné obrany AMRAAM, uvedl ministr obrany Wallace

Británie daruje Ukrajině rakety protivzdušné obrany schopné sestřelovat řízené střely. V noci na čtvrtek to oznámil britský ministr obrany Ben Wallace. Rakety středního doletu AMRAAM by měl Kyjev převzít v nadcházejících týdnech, uvedla agentura Reuters. Londýn tak reaguje na žádost Kyjeva o další dodávky zbraní, zejména systémů protivzdušné obrany, kvůli zesíleným ruským vzdušným útokům.

V Bruselu se ve čtvrtek scházejí ministři obrany Severoatlantické aliance. Na středečním jednání už přislíbili další vojenskou podporu Ukrajině Nizozemsko, Německo, Kanada, Francie nebo Spojené státy.

Zástupci zemí podporujících Ukrajinu se sešli v době, kdy Rusko sáhlo k největší eskalaci od únorového začátku války. Ruské vzdušné útoky od začátku týdne zabily na Ukrajině na dvě desítky civilistů a vyřadily z provozu část energetické sítě.

„Nevybíravé ruské útoky na civilní oblasti na Ukrajině opravňují k další podpoře těch, kteří chtějí bránit svůj národ,“ uvedl Wallace.

Rakety AMRAAM je podle Londýna možné používat se systémy NASAMS, které slíbil dodat Washington. Londýn dodá také stovky dalších raket protivzdušné obrany jiných typů, bezpilotní letouny a 18 houfnic.

Zdroj: iRozhlas

  Policie Kapitolu varuje před možným útokem na sídlo Kongresu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com