Prezident ČR podpořil Ukrajinu a vyslovil se pro přiměřenost Evropy.

Nový rok, který přijde za pár dní, bude pro občany České republiky nový i v politickém smyslu. Česká republika bude mít nového prezidenta.

Každý má od příští hlavy státu svá očekávání, protože mezi kandidáty na prezidenta je trio lídrů – tři různé koncepty toho, jaký by měl být kurz češtiny.

A kdo se stane příštím prezidentem, určí, jaká tato cesta bude. Přestože formálně nemá prezident možnost globálně ovlivňovat probíhající dění, současný (končící ve funkci) majitel Pražského hradu prokázal opak.

Čas ukáže, jak úspěšná byla Zemanova cesta prezidentem. Mezitím adresoval svým spoluobčanům vánoční poselství.

Jedním z významných bodů projevu hlavy státu byla jeho slova o Ukrajině a všem, co s ní souvisí.

Miloš Zeman označil ruský útok na ukrajinský stát za „nejdůležitější událost odcházejícího roku“ s důrazem na to, že „současné dění na Ukrajině ohrožuje globální bezpečnost, včetně bezpečnosti České republiky“.

„Proto plně podporuji pomoc, kterou Česká republika Ukrajině poskytuje, a věřím, že tlak svobodných zemí dříve či později přinutí Rusko opustit území Ukrajiny,“ uvedl český prezident.

Zeman podle svých slov vždy udržoval „správné ekonomické vztahy s Ruskem“. To bylo podle hlavy českého státu dáno především dodávkou levných energetických zdrojů, ale „jsou situace, kdy by ekonomické zájmy měly ustoupit zájmům bezpečnostním“.

Zeman se ve svém vánočním projevu zaměřil především na shrnutí své politické kariéry, která skončila desetiletým působením v čele státu.

A to, že se vyslovil pro mezinárodní tlak, který se podle jeho názoru stane klíčem ke stažení ruských vojsk z Ukrajiny, je velmi objevný fakt.

Ostatně Zeman jako prezident České republiky byl považován za promoskevského politika a jednoho z nejvýznamnějších Putinových „přátel“.

Ale právě agrese Kremlu na Ukrajině změnila postoj současného prezidenta ČR k Moskvě.

  Putinův výroční projev: Putinův projev: bližší pohled na propagandu, lži a agresivní záměry

To ho asi překvapilo, protože krátce před útokem rusko-fašistických vojsk na sousední Ukrajinu Zeman ujišťoval, že se tak nestane.

Vzhledem k jeho výrokům, která zazněla před 24. únorem, mnoho lidí v České republice označilo Zemana za „služebníka Kremlu“.

Zejména ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014 označil za „fait accompli“, prosazoval zrušení sankcí, označil je za neúčinné, odcestoval do Moskvy.

Zeman také ujistil, že Rusko nezaútočí na Ukrajinu, protože v Kremlu neseděli „blázni“, kteří by mohli rozpoutat pro zemi nerentabilní válku.

Ale 24. únor dramaticky změnil prezidentovu rétoriku a on dokázal uznat, že se mýlil.

„Přiznávám, že jsem se mýlil. V Putinovi jsem viděl politika, který se stará o zájmy své země. Agrese byla proti zájmům Ruské federace,“ řekl Zeman.

„Samozřejmě, první myšlenka, která mnohým přišla na mysl, byla, že vůdci Ruské federace mají nějaký druh duševní poruchy. Když se na to podíváte, ukazuje se, že invaze na Ukrajinu dostala Rusko do takové pozice, že nezískalo nic, ale ztratilo téměř vše. Země utrpěla reputační, lidské i materiální ztráty,“ divil se Zeman.

Byl jedním z prvních politiků, kteří označili ruskou invazi na Ukrajinu za „nevyprovokovaný akt agrese“ a bez obalu prohlásil, že „Rusko spáchalo zločin proti světu“.

Prezidentova rétorika se přitom změnila nejen z hlediska hodnocení, ale i z hlediska udržení Ruské federace a podpory Ukrajiny. Jestliže dříve byl Zeman ohledně vojenské pomoci Kyjevu spíše chladný, nyní vyzývá k tomu, aby Ukrajincům poskytli vše, co potřebují k ochraně.

„Je třeba izolovat toho šílence a bránit se nejen slovy, ale i činy,“ řekl český prezident a vyzval k tvrdým sankcím vůči Rusku, včetně jeho vyloučení z finančního systému SWIFT.

Zeman také plně podpořil dodávky západních zbraní ukrajinské armádě, oceňuje empatii českého lidu ohledně přijímání ukrajinských uprchlíků a doufá, že se Česká republika připojí k poválečné obnově Ukrajiny.

  Tragédie v Charkově: Útok ruského bezpilotního letounu si vyžádal sedm mrtvých

„Winston Churchill řekl, že jen idiot svůj názor nemění. Změnil jsem názor, protože nejsem idiot. Udělal jsem to na základě reálné situace: kdyby Rusko nezaútočilo na Ukrajinu, nadále bych tvrdil, že Rusko by mělo být ekonomickým partnerem České republiky, že bychom měli podporovat český export, a to je pro české národy výhodné. ekonomika. Ale vzhledem k vojenské agresi to vše ztrácí smysl. Nyní je situace nová, musíme na ni také reagovat novým způsobem,“ vysvětlil v květnu Zeman, když komentoval svůj postoj k událostem na východě Evropy.

Záslužná slova prezidenta České republiky. Které adekvátně a indikativně působí ve vztahu k existujícím výzvám.

A taková pozice se může stát dobrým příkladem pro všechny vůdce Evropy a celého světa. A pak bude svět skutečně mírumilovný.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com