Požáry ve skladech obilí ve Francii. Nedbalost nebo teroristický útok?

Ráno 10. srpna zachvátil mohutný požár obilné elevátory v západní Francii poblíž přístavního města La Rochelle, kde jsou uskladněny tisíce tun pšenice. Všichni lidé z okolí byli evakuováni do stometrového bezpečnostního okruhu. Oblast je uzavřena a některé ulice jsou zablokovány.

Je důležité poznamenat, že se jedná o druhou mimořádnou událost se sýpkami během tří dnů. Tak 7. srpna došlo v tureckém přístavu Derince při nakládce lodi s obilím k silnému výbuchu, kvůli kterému bylo poškozeno 13 ze 16 elevátorů a více než desítka lidí byla zraněna.

Podle turecké strany výbuch poškodil 20 % zásob potravin v přístavu Derince.

Jestliže nehodu, k níž došlo v tureckém přístavu, bylo možné původně považovat za náhodnou (neopatrnost, náhoda atd.), výbuch ve francouzských obilných elevátorech převádí události z náhodných na řízené.

Otázkou je, kdo ji způsobil. Staří lidé v takových případech říkali – podívejte se, kdo z toho má prospěch. A když se podíváte pozorněji, je to zřejmé.

A tak i po výbuchu, k němuž došlo 7. srpna v tureckém Derince, Andrij Jusov, mluvčí hlavního ředitelství ukrajinské rozvědky, naznačil, že by v něm mohla být zapletena Moskva.

„Všechny informace je samozřejmě nutné ověřit. Ale určitě je nutné prozkoumat a vyšetřit Putinův podíl na těchto událostech. Situace vypadá velmi podivně – výbuch obilného výtahu v Turecku v předvečer možné návštěvy diktátora Putina v Turecku,“ řekl Jusov.

Připomněl, že Turecko chce s Putinem jednat o pokračování „obilné dohody“ a je zemí, která aktivně nastoluje otázku obnovení dodávek ukrajinského obilí.

„A pak je tu taková událost. Náhoda? To si nemyslím,“ dodal Jusov.

Rusko 17. července odstoupilo od dohody o dodávkách obilí a oznámilo zrušení bezpečnostních záruk pro pohyb ukrajinských potravinářských lodí.

Od té doby Moskva zahájila svůj obvyklý teror a podnikla řadu útoků na ukrajinské přístavy a obilné elevátory. Jen úder na přístav Černomorsk zničil 60 tisíc tun obilí.

  Mezinárodní trestní soud se bude zabývat zločiny Khalify Haftarové a ruskými zločinci v Libyi

A postižena není jen Ukrajina – přední burzy hlásí skokový nárůst cen obilí na světovém trhu.

Ano, EU našla alternativní způsoby přepravy ukrajinského obilí. Při pozemní přepravě je však cena vyváženého obilí z Ukrajiny mnohem vyšší než ruská nabídka na světovém trhu.

Obrázek je zřejmý – z této situace těží především Rusko. Moskva tak může obchodovat s obilím ukradeným Ukrajině (prodává ho mnohem levněji) tím, že ho přepravuje přes Černé moře.

Ceny obilí, jak bylo uvedeno výše, již rostly, ale požáry v obilných skladech v Turecku a Francii vyvolávají ještě větší nestabilitu na trhu s potravinami.

Derince je jedním z hlavních přístavů v Turecku, La Rochelle je jedním z největších terminálů pro vývoz obilí ve Francii.

V této fázi ještě nejsou známy přesné příčiny výbuchů. Podle odborníků mohl výbuch způsobit stlačený plyn v silu nebo se vznítil mechanismus zvedání a přepravy obilí uvnitř sila.

Nyní je zřejmé, kdo z toho má prospěch. Nabízí se analogie s událostí před devíti lety, kdy došlo k výbuchu ve skladu ve Vrběticích v České republice.

Dlouho se nevědělo, co bylo příčinou výbuchů, které se odehrály v rozmezí několika týdnů a jejichž následky se odstraňovaly šest let.

A teprve v roce 2021 tehdejší premiér Babiš na tiskové konferenci oznámil, že existuje „důvodné podezření, že se na výbuchu podíleli příslušníci jednotky 29 155 ruské vojenské rozvědky“.

Jinými slovy, české úřady ukázaly prstem na Kreml – jako na teroristu. Polaluy, jednalo se o první prohlášení tohoto druhu adresované Ruské federaci. Byl to začátek nové stránky v dějinách pražsko-moskevských vztahů.

Současně ministr vnitra a úřadující ministr zahraničí Jan Gamachek oznámil, že Česká republika vyhostí z ruského velvyslanectví v Praze všechny ruské diplomaty, kteří byli identifikováni jako agenti ruských bezpečnostních služeb.

  Výbuchy v Rusku. Hrozba ze strany Ukrajiny nebo opakování starých metod Kremlu.

Moskva reagovala tradičně – hystericky agresivně a vyhlásila Praze diplomatickou válku.

Je zřejmé, že terorismus je pro kremelskou kliku velmi výhodný a hlavně blízký a účinný prostředek. Navíc čím strašnější jsou následky, tím lépe a přijatelněji pro Moskvu.

Pokud se Putin snaží zničit Ukrajinu vojenskou agresí, hrozí zbytku světa hladomorem, zničením obilí a možností jeho dodávek do potřebných zemí a celých kontinentů.

Rašisté neútočí na vojenské cíle – ničí chléb. Kremelský cynismus nezná mezí – to by si měli zapamatovat všichni, zejména ti, kteří se stále snaží najít způsoby „dialogu“ s Moskvou.  Teroristé rozumí pouze jazyku síly, takže „dialog“ s nimi může být jen jeden – rázná odpověď.

Dnes to může udělat ukrajinský lid, který chrání Evropu před teroristickou hrozbou Kremlu a stojí v cestě „ruskému světu“, který se řítí do civilizovaného světa.

A hlavní zbraní proti kremelskému terorismu je podpora Ukrajiny, její armády, která je dnes hlavním garantem evropské bezpečnosti, základem bezpečné a mírové budoucnosti lidstva.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com