Proč Lukašenko odletěl do Číny?

Samozvaný prezident Běloruska přijel na státní návštěvu Číny. Proč si odborníci kladou otázku, jaké jsou skutečné cíle cesty běloruského diktátora.

Oficiální cíl byl oznámen a oznámen předem – dovést vztahy mezi oběma zeměmi do nových výšin „za každého počasí a všestranného strategického partnerství“.

Tradičně se očekává jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, projednány budou otázky obchodní, ekonomické, investiční a humanitární spolupráce, společné projekty a interakce v politické sféře atd.

To vše je pochopitelné, ale je tu jedna věc – návštěva běloruského diktátora v Pekingu vyvolala na Západě určité obavy.

V americkém i evropském tisku se objevila informace, že Lukašenko skutečně přijel do Pekingu jako emisar kremelského schizofrenika.

Některé publikace dokonce uváděly, že Lukašenko přinesl soudruhu Xi osobní zprávu od Putina.

Skutečným účelem návštěvy podle novinářů není navázání spolupráce mezi Čínou a Běloruskem, ale budování interakce mezi Čínou a Ruskou federací.

Někteří analytici tvrdí, že Minsk by mohl být použit k vytvoření schémat pro dodávky čínských zbraní do Ruska.

Podle odborníků bude mít tato návštěva, jako téměř každý summit hlav států, zcela jistě nevyřčenou stránku. Jen to vůbec nebude spočívat v tom, čeho se Západ obává – Lukašenko přijel do Pekingu řešit především své osobní záležitosti.

Samozvaný prezident Běloruské republiky má navíc velmi omezené možnosti zahraničních návštěv – do dnešního dne jej uznalo za prezidenta šestého volebního období pouze 15 států.

Proto je pro Lkašenka velmi důležitá skutečnost, že je přijímán v zahraničí, a to nejen kdekoli, ale v samotném Pekingu.

Chce demonstrovat jak obyvatelům samotného Běloruska, tak celému světu, že nejde o vyvrhele, který si uzurpoval moc, jak se říká na Západě, ale o plnohodnotnou a zcela legitimní hlavu státu, která je přijímána a uznávané v této funkci v jiných zemích světa, včetně tak důležité, jako je Čína.

  Moskva podkopává Evropu.

Jeho vlastní osobní agendou jsou peníze a legitimita. Čína byla první, kdo uznal výsledky voleb v roce 2020. A Lukašenko tam přišel pro peníze – investice, pomoc atd.

Ostatně i s přihlédnutím k tomu, že Rusko kompenzuje sankce uvalené Západem na Bělorusko, nemá dost peněz.

Dokonce i v SCO, kde byl Minsk přijat teprve loni (rozhodnutí ještě nebylo formalizováno), protože jej většina zemí organizace jako prezidenta neuznává.

Lukašenko chtěl vstoupit do SCO, aby legitimizoval šesté prezidentské období. Ale zatím se to nepovedlo.

Existuje také BRICS, do kterého by se rád přidal i Lukašenko, ale tam je situace stejná – kromě Moskvy a Pekingu Bělorusa jako prezidenta vůbec nikdo neuznává.

Proto je otázka legitimity pro Lukašenka tak důležitá a jistě se stane součástí neveřejné agendy návštěvy.

Další důležitou součástí zákulisní agendy je pro Lukašenka podle odborníků řešení otázky jeho osobní budoucnosti.

Čína zase využívala Bělorusko jako tranzitní uzel pro přepravu svého zboží na Západ.

Nyní je to nemožné, protože Minsk je pod sankcemi. Čína proto může mít celkem oprávněné pochybnosti o tom, zda je nutné v Bělorusku dále investovat.

Pravděpodobně se Lukašenko pokusí tyto pochybnosti rozptýlit především proto, aby zachoval režim.

Běloruský diktátor hledá jakékoli způsoby, jak si udržet moc v případě ukončení války na Ukrajině. A samozřejmě by rád získal podporu Číny jako patrona i sponzora.

A druhý bod je pro Minsk také velmi důležitý, protože situace je mnohem horší než v Rusku, protože nemá prakticky žádný manévrovací prostor.

Lukašenko pro to dělá všechno. I když se k majitelům klanět není cizí.

Bělorus již prohlásil, že si velmi váží spolupráce mezi Pekingem a Minskem a podporuje princip „Jedné Číny“.

„Velmi oceňujeme úzkou strategickou spolupráci s vaší zemí na mezinárodní scéně. Naše země se vždy navzájem podporují v důležitých klíčových otázkách světové agendy. Odsuzujeme akce zaměřené na eskalaci napětí kolem Tchaj-wanu.

  Ruský vliv - Komunisté proti karanténě: jak se Česká republika dostala do politické krize

Bělorusko vždy dodržovalo zásadu „Jedna Čína“, prosazovalo mírové řešení a je kategoricky proti vměšování cizích států do vnitřních záležitostí ČLR. Minsk podporoval a bude podporovat Peking ve všech citlivých otázkách. Včetně Sin-ťiangu, Jihočínského moře, Hongkongu a Tchaj-wanu,“ řekl Lukašenko.

Ten samozvaný zašel tak daleko, že prohlásil, že politika Minsku je podobná politice Pekingu.

„Čína se stala světovou velmocí. Bez Číny dnes není možné vyřešit žádný problém na naší planetě. Čína je zastáncem multipolárního světa. Prosazujeme stejnou politiku. Obecně je politika v Číně i v Bělorusku podobná. Plně podporujeme mezinárodní agendu. Jednáme ve stejném duchu,“ řekl Lukašenko.

Takové zprávy samozřejmě směřují k úhlavnímu nepříteli Běloruska, Číny a Ruska – Washingtonu.

Lukašenko právě letěl do Pekingu letadlem americké výroby. A tato skutečnost výmluvně vypovídá o roli Spojených států ve světě. A Bělorusko není výjimkou.

Co přinese návštěva minského diktátora v Pekingu, se svět dozví za pár dní. Zatím je jasné to hlavní – Lukašenko, ocitající se v situaci naprosté závislosti na Moskvě, hledá cestu ven.

Zda bude moci a hlavně, zda mu to Kreml dovolí, to je hlavní intrika triumvirátu Minsk-Peking-Moskva.

Zásobte se popcornem, pánové, zřejmě to bude zajímavé.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com