Si Ťin-pching pokračuje v návštěvě Ruska, znovu se sejde s Putinem

Druhým dnem dnes pokračuje státní návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskvě. Po pondělní neformální schůzce se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem se dvojice sejde znovu na oficiálním jednání, jemuž budou přítomny i delegace. Návštěvu Ruska zakončí čínský vůdce ve středu.

Pondělní jednání Si Ťin-pchinga s Putinem mezi čtyřma očima trvalo čtyři a půl hodiny. Ruský prezident před ním vyzdvihl Siův „vyvážený“ postoj k Ukrajině a uvedl, že se seznámil návrhy, které Čína minulý měsíc představila s cílem dosáhnout ukončení bojů.

Dnešních rozhovorů na řadu různých témat se kromě prezidentů zúčastní také další představitelé Ruska a Číny. Po skončení jednání je plánována tisková konference.

Obě mocnosti označily Siovu třídenní cestu do Moskvy za příležitost k prohloubení deklarovaného „přátelství bez hranic“. Podle agentury AP návštěva posílá silný vzkaz západním vůdcům, že jejich úsilí o izolaci Ruska kvůli válce proti Ukrajině neuspělo.

Jedná se o první Siovu zahraniční cestu od doby, kdy byl minulý měsíc zvolen na bezprecedentní třetí funkční období. Od roku 2013 navštívil Si jako hlava státu Rusko osmkrát, více než jakoukoliv jinou zemi. S Putinem se za posledních deset let setkal v různých formátech více než čtyřicetkrát, uvedla agentura TASS.

ČTK

  Turecko stojí po boku Ukrajiny, uvedl po schůzce se Zelenským Erdogan

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com