Prigožin je sice zločinec, ale není to hloupý člověk, říká analytik Votápek

„Přiznám se, že mi to moc smysl nedává, alespoň ne ta fakta, která jsou na povrchu, která jsou zjevná. Je to jakési drama, které se zvrhlo nakonec v komedii, ale to neznamená, že pod povrchem neprobíhají jiné věc,“ hodnotí analytik a bývalý generální konzul Vladimír Votápek (Piráti) sobotní tažení Wagnerovy skupiny směrem k Moskvě.

„Samotná cesta Prigožina z Rostova na Moskvu byla na ruské poměry úplně neuvěřitelná. Nezapomeňte, že ruská armáda, která se měsíce připravovala na útok proti Ukrajině, tak jejich vojenské kolony dojely jenom desítky kilometrů daleko a pak se začaly zastavovat samy,“ říká. Prý ne z toho důvodu, že by na ně Ukrajinci stříleli, nýbrž z nedostatku paliva, prasklých pneumatik a podobně.

„Dejme tomu, že ujeli (wagnerovci, pozn. red.) tisíc kilometrů během 36 hodin bez viditelných problémů,“ kalkuluje Votápek. Připomněl také fakt, že jim policie vyklízela cestu, což podle něj není normální. „Musíme se ptát, co za tím bylo nebo co je pod povrchem,“ připojuje s tím, že Prigožin na jednu stranu přijde o svou armádu a půjde do běloruského exilu, ovšem je otázkou, jestli sobotní události nejsou spíše porážkou šéfa Kremlu Vladimira Putina.

Analytik dále připomněl i fungování wagnerovců, které podle něj Putin ze začátku „vytvořil jako jakousi soukromou armádu, od které se může kdokoliv distancovat a která za něj dělá špinavou práci“. V posledních měsících pak Prigožin podle Votápkových slov viděl, že jeho hvězda pohasíná a že už není pro Putina tolik potřebný, případně že může být odstaven.

„Začal si posilovat svoji pozici tím, že začal víc a víc veřejně vystupovat v takové populisticko-protielitářské roli, že on je vlastně ten, kdo říká pravdu,“ dodává Votápek k nedávným neshodám mezi Kremlem a Prigožinem.

  Skabejevová, Krasovskij nebo Briljov. Putinovi propagandisté, díky kterým ovládá ruskou společnost

„Lidem se to líbí, začal si získávat tuto politickou podporu. Málo platné, pomalu se z něj stává politická figura právě díky tomu, že dokáže oslovovat veřejnost, dokáže na svou stranu přitáhnout veřejné mínění.“

Votápek dodává, že neví, kdo je vítězem, ovšem jako poraženého označil ruský stát. „Ukázal se být velice slabý, není prostě možné, aby nějaká vzbouřenecká jednotka projela osm set nebo tisíc kilometrů a nikdo jí seriózně nezastavil,“ popisuje. Celá konstrukce ruského státu se podle něj rozpadá.

Oslabený ruský stát

Konstatoval, že projev Putina, který přišel zhruba po dvanácti hodinách trvání vzpoury, byl „šíleně pomalu, pozdě, špatně“. „My nevíme, kde teď momentálně je,“ řekl ke spekulacím ohledně současného působiště Putina.

„Prigožin je sice zločinec, kriminálník, ale není to hloupý člověk, ukázal se jako velmi schopný velitel a že by přistoupil na řešení, které ho vlastně odstřihne od jeho vojáků… Co s ním bude, je budoucnost velmi nejistá, velice chmurná a naprosto souhlasím s tím, že ruský establishment je mstivý.“

Putin je v současné chvíli podle Votápka velmi oslaben. „To, jak on se zachoval, to nebyl vůdce v době krize, vůdce v době války má osobně jet na hranice Moskevské oblast a aspoň do kamery dělat, že tam organizuje obranu, pochválit nějakého velitele. Ne zalézt neznámo kam, patrně do svého bunkru a odtud posílat nějaké videospoty,“ shrnuje.

Zdroj: CT24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com