ČR za první půlrok spotřebovala skoro o 13 pct plynu méně než loni

V Česku se od začátku letošního roku spotřebovalo 3,749 miliardy metrů krychlových zemního plynu. Oproti stejnému období loňského roku to bylo o skoro 544 milionů metrů krychlových méně, což představuje meziroční pokles bezmála o 13 procent. Průměrná teplota v letošním prvním pololetí přitom byla o 0,3 stupně Celsia nižší než loni. Vyplývá to z údajů, které dnes na twitteru zveřejnil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Letošní příznivý vývoj spotřeby pomáhá Česku s tvorbou zásob na příští zimu. K poslednímu červnovému dni bylo v zásobnících v ČR přes 2,91 miliardy metrů krychlových plynu. Je to 84 procent z celkové kapacity zásobníků, uvádí web ministerstva průmyslu. Před rokem bylo v zásobních 2,32 miliardy metrů krychlových, které zabíraly 67 procent kapacity.

Zásobníky se daří plnit přesto, že Česká republika neodebírá plyn z Ruska. Podle Síkely je jedním z důvodů zajištění alternativních dodávek suroviny, především zkapalněného plynu. „V tom nám výrazně pomohl i podíl v terminálu v Holandsku, který jsme loni získali,“ uvedl ministr. Druhým faktorem je podle něj zodpovědný přístup ke spotřebě plynu. „Odměnou nám je klesající cena,“ uvedl Síkela.

Cena zemního plynu v Evropě v prvním pololetí klesla proti konci loňského roku na polovinu. S odvoláním na údaje londýnské burzy Intercontinental Exchange (ICE) a vlastní výpočty to dnes uvedla ruská tisková agentura TASS. Ke zlevnění plynu podle ní přispělo teplé počasí, zaplněnost zásobníků a pokles poptávky v Evropské unii.

Loňská spotřeba plynu v Česku byla nejnižší za posledních osm let. Celkově ho Češi spotřebovali 7,544 miliardy metrů krychlových, což bylo meziročně o pětinu méně.

ČTK

  Většina obchodů bude na Štědrý den v provozu, na svátky zavře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com