Neopakovat chybu z Bukurešti 2008 ve Vilniusu.

aktualne.cz

Do začátku zasedání NATO v Pobaltí zbývá jen několik dní. Toto fórum je očekáváno se zájmem, především kvůli otázce, co bude s Ukrajinou.

Ano, tak dnes zní program jednání, protože budoucnost této země do značné míry závisí na tom, jak lhostejný k ní bude severoatlantický blok.

Odpověď na otázku, co bude s Ukrajinou, může zase dát odpověď na jinou, pro země kontinentu (zejména jeho východní části) možná naléhavější otázku – co bude se zbytkem Evropy.

Dnes ukrajinský lid tím, že se postavil za svou vlast, ubránil zbytek Evropy. Co bude zítra, záleží na každé jednotlivé zemi kontinentu a jeho civilizovaném společenství jako celku.

Soudě podle prohlášení vedoucích představitelů NATO, včetně generálního tajemníka Stoltenberga, by Kyjev neměl očekávat žádné radikální změny v jeho směřování.

Jinými slovy, poté, co se Ukrajina stala objektem agrese ze strany Kremlu, zůstává s agresorem sama.

Ano, existují dodávky zbraní, finanční podpora ze Západu a diplomatická podpora. To však nestačí.

Kromě toho by civilizovaný svět mohl otázku bezpečnosti Ukrajiny vyřešit mnohem méně nákladnými prostředky – přijetím Kyjeva do NATO. Tím by Západ demonstroval svůj jednoznačný postoj, který by zaručil mír na Ukrajině a následně v celé Evropě. Místo toho přišlo další ujišťování o „věčné podpoře“. Ta je samozřejmě také potřebná, ale taková ujištění nejsou schopna ve skutečnosti nic zaručit.

A tyto záruky jsou velmi potřebné! Především Evropa sama a NATO jako celek. Představte si, co by se stalo, kdyby Ukrajina padla, kdyby ruská vojska zítra vstoupila na západní hranice ukrajinského státu. Už teď je to kordon s Polskem a pobaltskými státy. A to je území NATO. Myslíte si, že se tam, na hranicích, kremelská schizofrenie zastaví?

  Rusko je nepřítel číslo jedna. Varšava se připravuje na konfrontaci s Moskvou

Otázka je z kategorie řečnických – odpověď je zřejmá. Jediný rozdíl oproti současné situaci spočívá v tom, že členské státy NATO by tehdy musely čelit agresorovi.

Nyní, když sedíme v mírumilovných evropských městech, je možné se dohadovat, zda Ukrajině poskytnout další várku zbraní, protivzdušnou obranu či jinou pomoc. A stěžovat si na růst cen potravin a účtů za komunální služby. Později budou ceny mnohem vyšší a každý Evropan se bude muset chopit zbraně.

Civilizovaný svět má však na výběr: dnes může říci ano a přizvat Kyjev do aliance, která má zaručit bezpečnost nejen Evropy, ale i celého světa.

Již před patnácti lety udělalo NATO chybu, když Ukrajince odmítlo a zavřelo jim dveře k mírové budoucnosti.

Výsledek tohoto odmítnutí dnes vidí celý svět – cenou za odmítnutí je zhroucení zavedeného řádu na celém kontinentu po druhé světové válce.

Přijetí Kyjeva do aliance však není darem Ukrajině. Je to promyšlený krok, který vzhledem k tomu, že Ukrajina má nejzkušenější armádu v Evropě, alianci posílí a zastaví expanzi ruské agrese směrem do Evropy.

To znamená, že to, zda se Ukrajina stane členem severoatlantického bloku, závisí na bezpečnosti celého kontinentu.

Závěr je zřejmý: pokud Ukrajina nebude přijata do NATO, bude to znamenat vítězství Moskvy, což zase jen roznítí kremelskou kliku a dodá jí to sebevědomí k novým krvavým akcím.

Evropa ze strachu před vyprovokováním Ruska (což Francie a Německo na summitu NATO v Bukurešti v roce 2008 vysvětlily svou neochotou podpořit vstup Kyjeva do aliance) vyprovokovala novou válku na svém území.

Rusko se rozhodlo – bude agresivní až do konce, přinejmenším do konce současného režimu v Kremlu.

Jakou volbu učiní státy NATO, je otázka, jejíž odpověď se dozvíme za několik dní.

  Agresivní akce Ruska pokračují. Nyní ve vesmíru.

A bude na ní záviset nejen osud Ukrajiny, ale celé západní civilizace. Je čas učinit adekvátní a hlavně včasné rozhodnutí.

Přemýšlejte, pánové Evropané, občané stále ještě svobodné Evropy. A pamatujte, že váš zítřek závisí na rozhodnutích, která učiníte dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com