Českého lva za vedlejší role získali Tomáš Jeřábek a Milena Steinmasslová

Ocenění Českého lva za nejlepšího herce a herečku ve vedlejší roli, které se dnes udílejí v pražském Rudolfinu, obdrželi Tomáš Jeřábek za ztvárnění role Pepy Horáčka v retroseriálu Volha a Milena Steinmasslová za roli Dany ve snímku Němá Tajemství. Volha získala také cenu za nejlepší masky a kostýmy, nejlepší zvuk a scénografii měl film Bod obnovy. Ocenění za nejlepší krátký film získal snímek Atestace režiséra Jana Hechta, který pojednává o mladém nezkušeném lékaři.

O sošky Českého lva v závěrečném hlasování bojuje 26 titulů v 19 statutárních kategoriích. ČFTA pravidelně uděluje i ocenění za mimořádný přínos české kinematografii, které si v letošním roce převezme kameraman Vladimír Smutný. Nejvíce nominací na ocenění za loňský rok, 15, získal film Bratři.

Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii získá kameraman Smutný

Českého lva za mimořádný přínos kinematografii převezme 9. března kameraman Vladimír Smutný. Spolupracoval mimo jiné na oscarovém snímku Kolja nebo Nabarveném ptáčeti. Jeho jméno je spojováno zejména s režiséry Janem Svěrákem, Václavem Marhoulem, Karlem Kachyňou nebo Jiřím Vejdělkem. Je držitelem osmi Českých lvů, ale i mnoha prestižních mezinárodních ocenění. ČTK o tom dnes za Českou filmovou a televizní akademii (ČFTA) informovala Silvie Marková.

„Význam Vladimíra Smutného pro český film je nedocenitelný. Jeho vidění filmového obrazu je zcela originální, nezaměnitelné a obdivované i v zahraničí,“ uvedl prezident ČFTA Ivo Mathé.

Významné ocenění uděluje prezídium ČFTA osobnostem za mimořádné zásluhy o rozvoj české kinematografie v nejrůznějších profesích. V posledních letech byli takto oceněni například režisér a scenárista Hynek Bočan, dramaturgyně Marcela Pittermannová, producent a kinař Jan Jíra, mistr zvuku Ivo Špalj, producent Jaromír Kallista, režisérka Věra Plívová-Šimková nebo střihač Alois Fišárek.

Vladimír Smutný se narodil v roce 1942 v Praze, promoval na FAMU a poté se stal pomocným kameramanem studia Barrandov. K dnešnímu dni má ve své filmografii šest desítek celovečerních snímků. První film, na kterém pracoval jako hlavní kameraman, byl Poslední vlak režiséra Julia Matuly z roku 1982. Je držitelem osmi Českých lvů za nejlepší kameru za filmy – Lea, Tmavomodrý svět, Mazaný Filip, Král zlodějů, Tobruk, Poupata, Po strništi bos a Nabarvené ptáče. Jako kameraman se v letech 1996 až 2004 podílel i na úspěšném francouzském detektivním seriálu Maigret s Brunem Cremerem v hlavní roli.

  V Praze již stojí vánoční strom, s trhy se letos nepočítá

V roce 2019 obdržel na filmovém festivalu v Karlových Varech Křišťálový glóbus za celoživotní přínos světové kinematografii. Za snímek Nabarvené ptáče režiséra Marhoula byl oceněn také na Mezinárodním festivalu Chicago i na Mezinárodní festivalu filmových kameramanů Camerimage. Smutný je také profesorem na pražské FAMU a je členem Evropské filmové akademie a Americké filmové akademie.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com