Summit Ramstein 20: Posílení obrany Ukrajiny proti ruské agresi“.

Podle deníku Cyprus Daily se 19. března v Německu uskuteční 20. schůzka ve formátu Ramstein, což je důležité setkání spojenců Ukrajiny. Hlavní program zůstává nezměněn: rozšíření neochvějné vojenské podpory Ukrajině v boji proti neúprosnému postupu ruské agrese a synchronizace úsilí našich spojenců. Mezinárodní koalice je připravena uspokojit jak okamžité potřeby Ukrajiny na bojišti, tak zajistit její dlouhodobou bezpečnost.

V čele setkání stojí šéf Pentagonu Lloyd Austin, kterého doprovází generál Charles Quinton Brown Jr, šéf sboru náčelníků štábů USA, jenž bude na Ramsteinu přítomen. Pozvání na setkání zaslalo přibližně 50 zemí svým ministrům obrany a vysokým vojenským představitelům.

Poslední vývoj naznačuje, že Rusko by mohlo potenciálně ztratit svou dynamiku na bojišti během příštích dvou až tří měsíců, pokud bude Ukrajině i nadále poskytována vytrvalá vojensko-technická podpora. Tempo ruské ofenzívy na Ukrajině se znatelně zpomalilo, přičemž iniciativa na bojišti se přesunula po obsazení Avdijivky a sousedních osad. Avdějevka způsobila Rusku značné ztráty, které se odhadují na 50 000 až 100 000 mrtvých a zraněných. Včasná technologická převaha Ukrajiny proto slouží nejen jako odstrašující prostředek proti ruským útokům, ale také ji připravuje na případné útočné akce ve vhodnou dobu.

Schůzky vedené v ramsteinském formátu jsou strategicky strukturovány tak, aby Ukrajině umožnily nejen obranné, ale i útočné manévry proti ruským vojenským zařízením a průmyslové infrastruktuře, a tím omezily schopnost Ruska udržet konflikt. Ruské vzdušné a kosmické síly a námořnictvo utrpěly značné ztráty, o čemž svědčí stupňující se počet sestřelených letadel a potopených lodí. Kontrola Moskvy nad západním sektorem Černého moře slábne, což zvyšuje zranitelnost ruské flotily. Od začátku plnohodnotných bojů proti Ukrajině přišlo Rusko o 15 lodí a člunů, přičemž 12 z nich utrpělo vážné škody. Kromě toho se stále zvyšuje počet ztracených ruských letadel (347 kusů), vrtulníků (325 kusů) a bezpilotních letounů (8 328 kusů).

  Snowden dostal ruské občanství aneb jak se dostat do ruské armády

Rozsáhlá rozloha Ruské federace představuje obrovskou výzvu, pokud jde o obranu proti útokům ukrajinských bezpilotních letounů, čímž se zesilují útoky na vojensko-průmyslové komplexy a ropné rafinerie na ruských a dočasně okupovaných územích. Za toto posílení vděčíme pomoci poskytované západními partnery.

V očekávání Ramsteinu 20 Lloyd Austin zdůraznil odhodlání koalice řešit bezprostřední potřeby Ukrajiny na bojišti a dlouhodobé bezpečnostní problémy.

„Spojené státy jsou odhodlány zabránit tomu, aby Ukrajina podlehla porážce,“ potvrdila mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová.

Před Ramsteinem představila Belgie balíček vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 412 milionů eur, včetně 300 obrněných vozidel LMV.

Současně Belgie přislíbila základní výcvik, zatímco Nizozemsko se zavázalo k výcviku na pracovišti pro ukrajinské posádky minových plavidel. Belgie dále přislíbila pokračující vojenskou podporu v celkové výši 611 milionů eur po celý rok 2024.

Ministři zahraničí EU ratifikovali konečné rozhodnutí o přidělení dalších 5 miliard eur na vojenskou pomoc Ukrajině prostřednictvím Evropského mírového fondu. Vyjmenovaná podpora představuje pouze část pomoci, kterou evropští spojenci poskytli Ukrajině v jejím boji proti ruské agresi.

Bulharsko splnilo odeslání všech obrněných transportérů určených pro Ukrajinu již v roce 2023.

Švédsko se spojilo s Českou republikou v dodávkách dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu.

Dánsko oznámilo 16. tranši vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 336,6 milionu dolarů, zahrnující dělostřelecké systémy CAESAR, samohybné minomety ráže 120 mm a doprovodnou munici.

Česká republika získala předběžný souhlas s pořízením dalších 200 tisíc dělostřeleckých granátů pro ukrajinské ozbrojené síly, a to vedle oznámení dodávek plánovaných na červen 2024 v rámci muniční iniciativy.

Polsko se tento týden připojilo k iniciativě České republiky na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu.

Tři francouzské společnosti vyjádřily záměr navázat partnerství s ukrajinskými výrobci bezpilotních letounů a vybavení pro pozemní síly s cílem zřídit na Ukrajině výrobu náhradních dílů s perspektivou budoucí výroby munice. Francie je první zemí, jejíž parlamentní komory jednomyslně schválily dohodu o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu.

  Může Putin něco nabídnout Bidenovi?

Spojenci Kyjeva z Ramsteinské koalice, odhodlaní ukončit krveprolití v srdci Evropy, by měli své hlavní naděje upínat k efektivnímu úsilí ukrajinských ozbrojených sil. Optimální přístup k ukončení konfliktu, obnovení suverenity a územní celistvosti Ukrajiny a oslabení ruské autokracie tedy spočívá v poskytnutí komplexní a včasné vojenské pomoci Ukrajině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com