Spojené státy říkají o možném vměšování Ruska do voleb

V listopadu se ve Spojených státech budou konat volby do Sněmovny reprezentantů a Senátu a budou se volit i guvernéři několika států.

Podle CNN se představitelé ministerstva vnitra a vnitřní bezpečnosti obávají, že Moskva může využívat neshody v amerických politických kruzích ohledně Ruska k ovlivnění těchto voleb.

Zvažují se scénáře jako hackování místních volebních orgánů, což podle politiků může vyvolat nedůvěru v americký volební systém.

Úředníci tvrdí, že takové úsilí Ruské federace bude zaměřeno na potvrzení falešných pochybností o výsledcích prezidentské kampaně v roce 2020, kterou šíří Donald Trump a jeho spojenci.

V informacích poskytnutých reportérům CNN současní i bývalí američtí představitelé zdůraznili, že takový scénář zůstává hypotetický, ale je možný.

Důvodem neshod v americké politické komunitě byly protiruské sankce. Názory amerických politiků na jejich nové kolo jsou diskutabilní – jedna skupina prosazuje zavedení sekundárních sankcí, druhá se obává jejich dopadu na ekonomiku.

„Pokud se stane něco i malého, povede to k chaosu,“ řekla Nicole Tisdale, bývalá ředitelka legislativních záležitostí v Národní bezpečnostní radě.

Úředníci tvrdí, že ruští hackeři by se mohli nabourat do místního okresního systému registrace voličů, převzít za něj odpovědnost a uvolnit osobní údaje.

Minulý rok Spojené státy zveřejnily zprávu zpravodajských agentur o vměšování do prezidentských voleb v roce 2020. Zpráva uvádí, že Rusko šířilo dezinformace proti tehdejšímu prezidentskému kandidátovi Bidenovi, aby mu zabránilo ve vítězství.

Samotné Rusko samozřejmě všechna obvinění z vměšování se do záležitostí Spojených států popřelo. Ale i když má taková možnost čistě „hypotetický“ vzhled, což úředníci připouštějí, takové předpoklady by neměly být ignorovány.

Volby v Americe přece jen nepřijdou a vhodí papírek do urny. Právo volit Američana je příležitostí pro průměrného občana země ovlivnit velké politiky, a tedy i osud státu a celého světa.

  Evropa podporuje vstup Ukrajiny do EU a NATO.

Americké volby jsou součástí toho, čím Amerika je. Volební právo je svobodou Američanů.

Proto je tomuto tématu věnována tolik pozornosti a důraz je kladen na samotnou pravděpodobnost „nesprávnosti“ minulých prezidentských voleb.

Na jedné straně to může zasévat nedůvěru, a to jak ve volitelnou instituci Ameriky jako takovou, tak v samotný koncept spravedlnosti v amerických společnostech.

Navíc to může ukázat jak občanům Spojených států, tak celému světu, že volební systém Spojených států a vlastně ani politické uspořádání není dokonalé.

Dalším problémem je soukromí. Na tom stojí celá Amerika. Můj domov je můj hrad – tento výraz je připisován Britům, nicméně Američané mohou tento přístup volně sdílet s Brity.

Majetek v USA je nedotknutelný, včetně osobních údajů. Pokud existuje možnost, že se takové informace mohou stát majetkem třetích stran, může to v americké společnosti zasít nedůvěru již v ty služby, které jsou určeny k ochraně proti takovým únikům.

A i když vezmeme v úvahu nízkou pravděpodobnost, že to je, dochází k přímému podkopávání základů americké státnosti. Proto je této problematice věnována tolik pozornosti.

Moskva v tomto případě každopádně zůstává vítězem. Pokud k takovému úniku informací skutečně dojde, dostanou se ruští hackeři k dostupným datům. Ale i když se to ve skutečnosti nestane – samotná možnost tohoto – podkopává základy bezpečnosti Ameriky a Američanů.

Není náhodou, že toto téma bylo na programu prvního osobního setkání amerického vůdce Joe Bidena s ruským prezidentem Putinem loni v létě ve Švýcarsku.

A byla prioritou. Biden dal Putinovi jasně najevo, že pokud bude ruská strana pokračovat v hackerském teroru, Washington podnikne příslušné kroky.

Jak moc to ovlivnilo touhu Kremlu pokračovat ve stejném směru, není známo – dnes je svět zaneprázdněn druhou stranou ruských aktivit – nicméně téma terorismu z Moskvy neztrácí na aktuálnosti.

  Proukrajinská stará Evropa

Je třeba si uvědomit, že tato otázka se stala jedním z důvodů pro zařazení Ruské federace na seznam zemí financujících terorismus. A teď nejde jen o kyberprostor, ale o všechno, čeho se Kreml dotkne.

„Lidé si myslí, že je to jeden ze způsobů, jak nás Putin může potenciálně vrátit, aniž by vyvolal jakoukoli kinetickou reakci.“ Existuje mnoho obav, že pokud se pokusí bránit za podporu Ukrajiny, je to jedna cesta,“ řekl představitel Bidenovy administrativy.

No, každý má své hodnoty. Pro některé je to svoboda a blahobyt jejich občanů. Pro ostatní to znamená nedovolit ostatním mít tuto svobodu. Rusko se rozhodlo už dávno, stejně jako celý Západ. A tato volba je pro Moskvu a civilizovaný svět odlišná.

To je jasně vidět na příkladu Ukrajiny, která je dnes pro lidstvo lakmusovým papírkem. Rusko, které napadlo sousední stát, a zbytek světa pomáhalo Kyjevu bránit jeho svobodu.

A to je svoboda a budoucnost celé Evropy, celé planety.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com