Německu docházejí prostředky na pomoc Ukrajině. Jak dlouho bude Evropa schopna podporovat Kyjev zdroji?

V Bundeswehru zbylo jen pár zbraní, které by mohly být převedeny na Ukrajinu jako vojenská pomoc. Tuto informaci oznámila německá ministryně obrany Christina Lambrechtová během návštěvy německo-francouzské brigády ve městě Müllheim.

„Nemůžeme nadále rozdávat spoustu vybavení a zbraní z Bundeswehru,“ řekl šéf německého obranného oddělení.
Není to první takové prohlášení šéfa německého ministerstva obrany. Začátkem tohoto měsíce Lambrecht poznamenal, že německá strana nebude schopna převézt obrněný transportér Fuchs na Ukrajinu z důvodu potřeby zachování obranyschopnosti Bundeswehru.

Německá ministryně podotýká, že má „velmi důvěryhodný a konstruktivní“ vztah s šéfem ukrajinského ministerstva obrany Oleksijem Reznikovem a ukrajinská kolegyně si je vědoma omezených schopností Bundeswehru.

Lambrecht však zdůraznil, že navzdory těmto okolnostem může Kyjev počítat s tím, že Berlín „bude nadále podporovat Ukrajinu i v budoucnu“. Důkazem takové touhy ze strany německého vedení byla nedávná dodávka některých jejich samohybných houfnic Panzerhaubitzen 2000 pro ukrajinskou armádu.

Je třeba poznamenat, že německá armáda také mluví o zdrojové převaze Ruské federace nad Ukrajinou (a dokonce i Evropou).

Takže generálporučík Alfons Mais, který má na starosti vyzbrojování Bundeswehru, poznamenal, že Ruská federace má prakticky nevyčerpatelné zdroje, a samotnou Moskvu označuje za hlavního nepřítele Berlína.

Inspektor pozemních sil Alfons Mais 19. července v rozhovoru pro noviny Handelsblatt připustil, že německá armáda je špatně vybavená a nedostatky v ní lze odstranit během 5-8 let.

„Politici poskytli peníze a iniciovali zákon na urychlení nákupů,“ uvedl německý generál s tím, že právě tato legislativní iniciativa mu dodává „optimismus, že brzy budeme v lepší pozici“.

Ale na adresu Moskvy se Mais prostě hroutí v komplimentech. A s potěšením jej citují přední prokreremevská média. „Ruská armáda je stále silnější. Ruská federace má zdroje, které jsou prakticky nevyčerpatelné,“ řekl Mais.

  Komentář: Experiment „15 metrů čtverečních“? Svobodná vůle je iluze

To znamená, že evropští generálové jsou si vědomi toho, co se děje na ukrajinsko-ruských frontách.

„Díky převaze v dělostřelectvu ruská armáda postupuje kilometr za kilometrem. Toto je boj vyčerpání, boj vyčerpání. Je to otázka času: jak dlouho to Ukrajina vydrží,“ řekl.

Zdálo by se, že s uvědoměním si těchto skutečností by Německo stejně jako zbytek Evropy mělo zvýšit tlak na Ruskou federaci a zvýšit míru pomoci Ukrajině.

O to více, vezmeme-li v úvahu skutečnost, že počátkem července oznámil šéf rezortu obrany Ukrajiny značné ztráty v ozbrojených silách Ukrajiny a prakticky vyčerpané zbraně.

Tyto informace s odkazem na údaje amerických tajných služeb tento měsíc potvrdil list The Independent. Publikace napsala, že Kyjev prakticky vyčerpal všechny dostupné zálohy, zatímco ruská armáda se nehodlá vzdát pozic.
V této souvislosti se ministr obrany Ukrajiny Reznikov opět obrátil na západní země s žádostí o dodatečné dodávky obrněných vozidel a dronů,

Další důležitou nuancí je, že s příchodem chladného období má Kreml další trumfovou kartu – „General Frost“.

Píše to zejména vydání Politico s tím, že ukrajinský prezident se obává nástupu chladného počasí, které donutí Evropu k ústupkům vůči Moskvě ohledně sankcí a prodeje zbraní, aby mohla plynule dovážet plyn na vytápění domácností a ekonomiky.

Právě Zelenského nekompromisní stanovisko, které nadále hájí tvrdý postoj vůči agresorovi (požadujícímu po Evropě zavedení dalších restriktivních opatření, včetně plynového embarga), může podle autora Jamieho Dettmera podkopat jednotu v rámci Evropské unie.

„Někteří evropští diplomaté v osobních rozhovorech se Zelenským dávají jasně najevo, že by měl kritiku zmírnit. A v posledních dnech několik evropských vůdců veřejně zdůraznilo, že Ukrajině by neprospělo, kdyby se již tak vážná energetická krize v zimě ještě zhoršila,“ píše Dettmer.

  „Krym je náš.“ Otázkou je, kdo jsme „my“. Odplata za terorismus. Probuzení Evropy?

Již dříve zaznělo, že Evropská komise může v případě vyhrocené situace s dodávkou tohoto energetického zdroje požadovat po členských státech EU snížení objemu spotřeby plynu, pokud státy samy nešetří palivem.

Události, které se odehrávají v dějišti operací na Ukrajině a na energetické frontě celého kontinentu, postupně vedou ke zvýšené panice evropských politiků.

Moskva to velmi dobře vidí a bude eskalovat svou přítomnost. A bez ohledu na to, jak vznešená a pompézní prohlášení pronášejí lídři EU o Ukrajině, názor jejich občanů je pro ně prioritou.

A plynový kolaps a rostoucí inflace, které vždy povedou k nespokojenosti s jejich vlastními občany, mohou evropské politiky dost dobře přimět ke změně taktiky.

Vnější, sotva kdo z nich se odváží odmítnout solidaritu s Ukrajinou. Ve skutečnosti však mohou hlasitá prohlášení o humanitární podpoře zůstat jen u slov. Kyjev každopádně nemusí čekat na skutečnou pomoc se zbraněmi, o které Zelenskyj žádá.

Je pravděpodobné, že vektor podpory se přesune od zbrojení k ekonomickým variacím, včetně finančních investic. Tato možnost je pro evropské obyvatelstvo mnohem jasnější a představuje nerizikovou možnost pomoci.

Takový přístup je však zcela na místě – nyní je pro Ukrajinu důležitá jakákoliv podpora. A pokud Evropa není připravena dávat zbraně, pak ať vyčlení finance a technologie na plnou obnovu země.

Mimochodem, taková iniciativa je oboustranně výhodná pro obě strany. Ukrajina dostává příležitost vstát z popela. Oběh kapitálu, který takové finanční toky a příkazy poskytnou podnikům v EU, zároveň umožní rozvoj průmyslu v celé Evropě.

Ať je to jak chce, ale západní spojenci Kyjeva mohou vždy doplnit svůj příspěvek k vítězství ukrajinského lidu, udělat něco jiného.

Politici, vojáci i obyčejní občané Evropy již skutečně přišli na to, že podporou Ukrajiny zajišťují klid a mír ve svém domově. Nyní musíme toto pochopení podpořit konkrétními kroky.

  Analýza teroristické střelby v Černihově: Odhalení brutality ruské agrese

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com