Cynické hry agresivního Kremlu

iRozhlas.cz

A opět je středem pozornosti Moskva. Ruská federace se tentokrát snaží prosadit pomocí tzv. „vánočního příměří“.

Podstatou návrhu agresora bylo zastavení střelby 6. a 7. ledna. Diktátor dokonce instruoval svého ministra války, aby „zavedl příměří podél celé bojové linie“.

Ale nedělejte si iluze – ruští fašisté budou i nadále dělat to, co milují – střílet na Ukrajince a organizovat provokace a přitom obviňovat ozbrojené síly Ukrajiny.

Příkladem toho je série „příměří“ již opakovaně vyhlašovaných Moskvou, která Kreml pateticky prezentoval jako touhu po míru.

A samotný Putinův rozkaz ministru války by se neměl brát vážně – to už se stalo. Můžete si pamatovat bitvu o Azovstal, protože pak bunkr nařídil zastavit útoky na posádku Mariupol, ale útoky pokračovaly i po veřejném pořádku Kremlu Fuhrer.

Ruské invazní síly na Ukrajině navíc již nejsou jedinou disciplinovanou a centrálně řízenou strukturou. Otázkou však je, zda vůbec někdy ruské jednotky byly jedinou a soudržnou silou.

V tuto chvíli nikdo nemůže zaručit, že rozkaz bunkrového schizofrenika, který vojákům předal ministr války Ruské federace, provedou gangy Prigožin a Kadyrov.

Tyto, mírně řečeno, výše uvedeným osobám podřízené organizace opakovaně prokazovaly svou „autonomii“ a jejich majitelé zase vyzývavě ignorovali rozhodnutí Generálního štábu a Ministerstva obrany Ruské federace.

PMC patřící „Putinovu šéfkuchaři“ a hlavě Čečenska jsou skutečnou třetí silou, která může v budoucnu odolat i kremelskému trpaslíkovi. Vězni naverbovaní bývalým trestancem Prigozhinem do své „armády“ jsou prakticky bezmocní a připraveni splnit jakýkoli rozkaz svého pána.

Pokud jde o Kadyrovovu armádu, která je z hlediska popularity v médiích poněkud horší než Prigožinovo Wagner PMC, loajalita militantů k „majiteli“ je za hranicí.

S tím vším byla nedávno nazývána „nejbojovněji připravenou skupinou v Ruské federaci“. Toto hodnocení jí poskytl ruský opoziční vůdce Ilja Jašin ve zprávě s výmluvným názvem „Hrozba pro národní bezpečnost“. Poznamenal, že taková armáda má 30 000 bojovníků, kteří se hlásí pouze Kadyrovovi.

  Česká republika počítá s výjimkou ze sankcí EU. Pozornost se soustředí na ruskou ocel.

„Ozbrojené formace operující na území Čečenska ve skutečnosti nezávisí na federálních úřadech. Jejich základem jsou bývalí separatisté, kteří byli z rozhodnutí hlavy republiky amnestováni. Dal jim také příležitost znovu se chopit zbraně, ale pod jeho kontrolou. Militanti tedy Kadyrovovi dluží nejen svou práci a platy, ale také svobodu a životy,“ uvádí Yashinova zpráva.

Tady je dnes taková armáda v Ruské federaci. Pointa však není jen v tomto. Hlavní je, že tzv. Moskevská „mírová“ iniciativa je tradiční PR krok, jehož cílem je udělat dobrý dojem především na externí publikum.

A svému obyvatelstvu chce Putin také znovu dokázat svou mírumilovnost.

Pravda, kdyby Moskva upřímně usilovala o skutečné příměří, přišla by se svou iniciativou s předstihem, ale ne den před ohlášeným začátkem.

A ještě pár důležitých bodů. Kreml tentokrát cynicky využívá nejcitlivější pocity obyvatel a příměří nazývá „vánočním“.

Pokud ale Rusko tvrdí, že je ve válce s NATO, pak by mělo vzít v úvahu, že téměř všechny země aliance slaví Vánoce v novém stylu.

Ale právě v předvečer 25. prosince Moskva provedla teroristický útok na centrum Chersonu – 7 lidí bylo zabito a 58 zraněno. Cynismus je maskou Kremlu.

Stejně jako dříve začíná Moskva mluvit o míru pouze tehdy, když se snaží klamat: uchýlit se k provokaci nebo obnovit svou sílu pokračovat v agresi.

S tím souhlasí i Institute for the Study of War (ISW), kde zveřejnili novou zprávu. Analytici tvrdí, že bunkr chce pro své vojáky pauzu, aby si mohl odpočinout a přeorientovat se na obnovení ofenzívy v kritických sektorech fronty.

„Taková pauza nepřiměřeně prospěje ruským jednotkám a začne připravovat Ukrajinu o iniciativu. Putin vyzval k příměří, aby představil Ukrajinu jako nekompromisní a neochotnou podniknout nezbytné kroky k jednání,“ uvedli analytici.

  Rusko také prohrálo válku o Náhorní Karabach a jeho vliv na Kavkaze prudce poklesl

ISW také připomnělo, že to není poprvé, co Kreml použil takovou záměrnou informační taktiku.

V Kyjevě říkají, že Moskva je schopna zajistit skutečný konec války. Šéf Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Danilov poznamenal, že „pokoj bude, až když Rusko opustí ukrajinské území“.

K Putinově iniciativě se vyjádřil i americký prezident Joe Biden, který poznamenal, že „ani 25. prosince, ani na Nový rok Putinovi nic nebránilo v bombardování Ukrajiny“.

Moskva pokračuje v teroristických aktivitách. A bez ohledu na to, jak se Kreml snaží zakrýt svůj bestiální úšklebek, svět už docela dobře nastudoval zvyky agresora a pochopil, co je zač.

A to hlavní, co se civilizované komunitě ukázalo, jsou cíle agresora a to, že se nezastaví na Ukrajině. Jakékoli „příměří“, jehož iniciativa přichází z Moskvy, je přitom jen pokusem připravit se na nový útok, novou porci teroru.

Zastavit válku (jejíž touha je neustále zajišťována vládními úřady moci), může Kreml přes noc – stažením jednotek z Ukrajiny. Ale z nějakého důvodu se to neděje. Zde je odpověď na všechny „mírové“ iniciativy Moskvy.

Civilizovaný svět si to musí zapamatovat a zajistit bezpečnost svých občanů. Dnes se evropské státy mohou chránit tím, že Ukrajině pomohou, a zaručit tak jejich pokojné a svobodné zítřky.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com