V Karlových Varech dnes končí 57. ročník mezinárodního filmového festivalu

Vyhlášením vítězů a předáním cen skončí dnes večer v Karlových Varech 57. ročník mezinárodního filmového festivalu. Cenu prezidenta festivalu při závěrečném ceremoniálu převezmou americká herečka Robin Wrightová a Daniela Kolářová, která prožila většinu dětství právě v Karlových Varech, kde její matka pracovala v účtárně divadla. Pořadatelé festivalu vybírali zhruba z 2000 snímků, což je o 400 více než loni. Letošní festival uvedl v programu 143 filmů.

V hlavní soutěži promítli na festivalu 11 filmů, oproti původnímu počtu o jeden méně, protože na příkaz čínské vlády producenti čínského účastníka soutěže museli svůj snímek stáhnout. V hlavní soutěži jsou dva tuzemské filmy – Citlivý člověk debutujícího Tomáše Kleina a snímek Úsvit režiséra Matěje Chlupáčka.

Soutěžní sekce Proxima nabídla i letos prostor filmařům čekajícím na objevení stejně jako renomovaným autorům hledajícím nové směry své tvorby. Sekce se skládala z dvanácti děl – deseti světových a dvou mezinárodních premiér.

V sekci Zvláštní uvedení, nesoutěžní části hlavní programu, karlovarský festival nabídl osm premiér celovečerních děl domácích i zahraničních autorů.

Počet prodaných vstupenek se podle dřívějších informací pořadatelů blíží zájmu před epidemií koronaviru. Na debatě Urbis futura v Karlových Varech během festivalu analytik cestovního ruchu a jednatel společnosti Kreia Group Ondřej Špaček uvedl, že karlovarský filmový festival státní pokladně vydělá 250 milionů korun, obecním rozpočtům pak dalších 50 milionů.

ČTK

  Předsednictvo TOP 09 navrhlo na ministra pro vědu Ženíška

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com