Růst počtu nakažených koronavirem se nezpomalil. Čína opět změnila systém

Nemoci způsobené novým typem koronaviru v pevninské Číně podlehlo již 2 236 lidí. Nakažených je už více než 75 000, informovala v pátek s odvoláním na čínské zdravotnické úřady agentura Reuters. Během čtvrtka zaznamenala Čína 118 nových úmrtí, 115 z nich evidují úřady v nejpostiženější provincii Chu-pej. Včerejší nízký počet nově nakažených způsobila další změna způsobu počítaní.

Celkem se v pevninské Číně, do které se nepočítá Hongkong a Macao, do čtvrteční půlnoci nákaza novým typem koronaviru potvrdila u 75 465 lidí.

Aktuální počet nakažených i úmrtí se ve srovnání se čtvrtkem zvýšil. Ve čtvrtek úřady informovaly o 394 nakažených a 114 mrtvých, což byl nejnižší denní nárůst za poslední týdny. Nejnovější čísla hovoří o 889 nakažených a 118 mrtvých.

Podle CNN lze včerejší nižší počet nákaz i úmrtí vysvětlit tím, že Čína již podruhé za týden změnila způsob, jakým počítá nakažené. Ke skokovému nárůstu až o 13 000 případů v Číně došlo minulý čtvrtek.

U těchto pacientů přítomnost nového viru neprokázaly laboratorní testy, ale lékaři jsou přesvědčeni, že se jím infikovali. Byly u nich zjištěny zápal plic, horečka, dýchací problémy a jiné typické příznaky onemocnění Covid-19. Podle WHO byly klinicky diagnostikované případy zahrnuty do statistiky pouze v nejvíce postižené provincii Chu-pej.

Nyní však Čína opět otočila a lidé s podezřením na onemocnění musí čekat na výsledky laboratorních testů. Ostatní případy budou vedeny jako „podezřelé“. Podle CNN se Čína k tomuto kroku uchýlila proto, že výrazně zlepšila a zrychlila testování nukleových kyselin, kterému teď může podrobit daleko vyšší počet lidí než v minulých dnech.

Mimo pevninskou Čínu zemřeli na Covid-19 také jednotlivci v Hongkongu, na Tchaj-wanu, v Japonsku, na Filipínách, v Íránu, ve Francii a naposledy úmrtí ohlásila také Jižní Korea. V jihokorejském městě Tegu a jeho okolí, kde se koronavirus šíří, místní úřady vyhlásily zvláštní zónu. V oblasti, ve které žije několik milionů lidí, se podle agentury AP potvrdilo již 69 případů nákazy. Jeden člověk nemoci Covid-19 podlehl.

  Papež ve vánočním poselství vyzval k míru na Blízkém východě

„Naše snahy se dosud soustředily na zabránění tomu, aby se nemoc dostala do země. Ale teď pozornost zaměříme na to, abychom zabránili dalšímu šíření nemoci v místních komunitách,“ uvedl v pátek jihokorejský premiér Čong Sje-kjon.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kvuli-koronaviru-zemrelo-2236-lidi-pocet-nakazenych-vzrostl-89713

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com