Spojené státy propouštějí své zaměstnance velvyslanectví v Rusku

ct24.ceskatelevize.cz

Washington propouští 182 zástupců americké diplomatické mise v Ruské federaci. Mluvíme o zaměstnancích v Moskvě, Vladivostoku a Jekatěrinburgu.

Oznámil to americký ministr zahraničí Anthony Blinken, jehož slova cituje tisková služba ministerstva zahraničí.
Úředník toto opatření označil za vynucené a ujistil, že navzdory tomu se Amerika bude i nadále pohybovat v hlavním proudu předvídatelných vztahů s Moskvou.

„Ruská vláda od srpna zakázala Spojeným státům zadržovat nebo přijímat zaměstnance z Ruska nebo třetích zemí, s výjimkou stráží. Jsme naštvaní, že nás to donutí vyhodit 182 místních zaměstnanců z našich diplomatických misí v Moskvě, Vladivostoku a Jekatěrinburg. Spojené státy splní svůj závazek tím, že budou i nadále udržovat předvídatelné a stabilní vztahy s Ruskem. “

Blinken poděkoval lidem za jejich práci a vysvětlil, že tato propouštění jsou přímým důsledkem rozhodnutí ruských úřadů. „Spojené státy jsou nesmírně vděčné za neúnavné nasazení a obětavost našich zaměstnanců a dodavatelů pracujících v misi USA v Rusku. Děkujeme jim za jejich příspěvek k našemu společnému úsilí a za jejich práci na zlepšení vztahů mezi našimi dvěma zeměmi,“ řekl americký ministr zahraničí.

V důsledku takových vynucených opatření, vyvolaných nekonstruktivními a neuváženými kroky Kremlu, bude mít americká mise v Rusku vážný dopad. Zejména o bezpečnosti personálu a schopnosti vést diplomatická jednání s ruskou vládou.

Ruská vláda schválila 13. května seznam nepřátelských cizích států, čímž splnila požadavek Putinova dekretu, který podepsal 23. dubna „O aplikaci opatření vlivu (protiopatření) proti nepřátelským akcím cizích států“ a který zahrnoval Česká republika a Spojené státy. V souladu s nařízením Kremlu mají Spojené státy zakázáno uzavírat pracovní smlouvy s občany Ruské federace a třetích zemí. Ruská strana zavázala Spojené státy, aby příkaz splnily do 1. srpna 2021.

Podle zástupců diplomatického oddělení tak bude po 1. srpnu personál amerického velvyslanectví v Moskvě desetinou toho, co bylo před pěti lety, v roce 2016, kdy v diplomatické misi pracovalo 1 200 lidí.

  RF spojuje jednotky. Tentokrát do Běloruska. Moskva říká - učení.

V důsledku všech těchto akcí americká ambasáda v Moskvě prakticky přestane poskytovat konzulární služby, s výjimkou mimořádných událostí s občany USA a nouzového vydávání víz Rusům, pokud jde o mimořádné události nebo vypršení platnosti imigračního víza.
Diplomatická mise se pokusí pomoci americkým občanům, jak nejlépe dovedou. Vydávání neimigračních víz pro nediplomaty bude ale zastaveno, poznamenala ambasáda. Také v dohledné době velvyslanectví v Moskvě neobnoví poskytování standardních notářských služeb, výměnu amerických pasů a vydávání dalších dokumentů spoluobčanům, kterým vypršela platnost víz, diplomaté doporučovali opustit Rusko do 15. června, popř. začněte žádat o nové vízum prostřednictvím ruského ministerstva vnitra.

Rusko a Spojené státy si začaly vyměňovat požadavky na snížení počtu zaměstnanců diplomatických misí v prosinci 2016, kdy Obamova administrativa vyhostila skupinu ruských diplomatů z Ameriky v reakci na „obtěžování“ amerických diplomatů v Rusku.
V září 2020 americký velvyslanec v Moskvě John Sullivan poznamenal, že jeho misi „chybí ruce“. V roce 2016 pracovalo v diplomatické misi 1 200 lidí, v září 2020 to bylo 350–360 zaměstnanců, z toho necelých 200 Američanů, poznamenal úředník.

Na jaře 2021 proběhlo nové kolo diplomatické konfrontace – Moskva opět ukázala agresi.

Diplomatická válka rozpoutaná Ruskem proti Spojeným státům je součástí větší konfrontace Moskvy s celým civilizovaným světem. Stačí si připomenout skandály s ruskými diplomaty a jejich vyhoštění z České republiky, Polska, Slovenska a pobaltských států.
Diplomatické mise Kremlu v celé Evropě se ve skutečnosti změnily na pobočky ruských speciálních služeb, které prováděly zpravodajské a sabotážní činnosti, organizovaly a páchaly teroristické činy.

Takovéto akce Moskvy vedly k mezinárodní izolaci a účinnému nastartování nové železné opony, která vypadala, že se rozpadla se rozpadem Sovětského svazu. Novému Fuhrerovi se dosud nepodařilo obnovit jeho vlastní imperiální velikost v Evropě, ale proces izolace od civilizovaného světa postupuje mílovými kroky a celkem úspěšně.

  Válka. Lekce historie

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com